Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ραγάδες: Γιατί εμφανίζονται και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Πώς μπορείς να βελτιώσεις την όψη τους.

Οι ραγάδες είναι ίσως ένα από τα πιο συχνά δερματικά θέματα που απασχολούν τις γυναίκες, ίσως ακόμα περισσότερο και από την κυτταρίτιδα. Και αυτό γιατί αφορά γυναίκες όλων των ηλικιών και σωματοτύπων, ενώ μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και από την πρώιμη εφηβεία.

Διάβασε ακόμη – H DIY overnight mask που χρησιμοποιούν οι Κορεάτισσες για dewy εφέ στο πρόσωπο

Ποια η ακριβής μορφή τους;

Οι ραγάδες έχουν τη μορφή παράλληλων γραμμών, κάθετων ή οριζόντιων, με έκταση, μήκος και πάχος που ποικίλουν ανάλογα τον άνθρωπο, ενώ μοιάζουν με χαρακιές που αυλακώνουν το δέρμα. Εντοπίζονται κυρίως στα μπράτσα, την κοιλιά, το στήθος, τη μέση και τα πόδια, μπορούν ωστόσο να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Στο πρώτο στάδιο έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα, σταδιακά όμως ξεθωριάζουν και αποκτούν μία πιο λευκή απόχρωση, πιο ανοιχτόχρωμη από τον φυσιολογικό τόνο του δέρματος.

Συνήθως, οι ραγάδες δεν προκαλούν πόνο ή κάποια ενόχληση όμως δημιουργούν ένα αίσθημα φαγούρας, καθώς το σώμα ξεκινάει τη διαδικασία επούλωσής τους.

Διάβασε ακόμη – Η Κλέλια Γιασεμίδου σου προτείνει ένα κομψό χτένισμα για το γραφείο

Πώς και γιατί εμφανίζονται;

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος ουλών, που εμφανίζεται σε σημεία όπου το δέρμα έχει τεντωθεί υπερβολικά. Όταν οι ιστοί στη μεσαία στιβάδα του δέρματος, τεντώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε η ελαστικότητά τους σπάει, και εμφανίζονται οι ραγάδες.

Γι´αυτό και παρατηρούνται έντονα στην εφηβεία, εξαιτίας της απότομης αύξησης του ύψους που ιδίως στα νεότερα παιδιά είναι εξαιρετικά συνηθισμένη. Μπορεί επίσης να δημιουργηθούν από απότομες και συνεχόμενες αυξομοιώσεις βάρους ή αύξησης κιλών στην εγκυμοσύνη. Σχεδόν το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην περιοχή της κοιλιάς, συνήθως το τελευταίο τρίμηνο της κύησης καθώς το μωρό αρχίζει να παίρνει γρήγορα βάρος και το σώμα δυσκολεύεται να συνηθίσει αυτή τη τόσο γρήγορη αλλαγή. 

Φυσικά, παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και τα γονίδια, το στρες, η παχυσαρκία αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς ραγάδες, ενώ η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που τις προκαλεί σχεδόν σίγουρα σε μεγάλο ποσοστό.

Aντιμετώπιση

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι ραγάδες δεν φεύγουν ποτέ εξολοκλήρου, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να προλάβεις τη δημιουργία τους ή να καλυτερεύσεις την όψη τους είναι να διατηρείς πολύ καλά ενυδατωμένη την επίμαχη περιοχή. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με κρέμες και έλαια σώματος που θα απλώνεις επιμελώς και με συνέπεια κάθε μέρα, κάνοντας ελαφριές κινήσεις μασάζ.

Note: Δεν χρειάζεται να είναι απαραιτήτως κρέμες στοχευμένες στην αντιμετώπιση των ραγάδων, μπορεί να είναι οποιοδήποτε έλαιο ή κρέμα σώματος σου αρέσει, αρκεί να έχει πολύ ενυδατικά στοιχεία.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη