Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Πώς να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση

Τα 5 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υγιή αυτοπεποίθηση.

Η αυτοπεποίθηση, σε υγιή επίπεδα, είναι πολύ σημαντική για τον ψυχισμό του ανθρώπου. Όμως οι περισσότεροι έχουμε έλλειψη αυτοπεποίθησης και οδηγούμαστε στη μη διεκδίκηση ευκαιριών εξέλιξης τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή μας. Πιο κάτω θα βρεις 5 χαρακτηριστικά ανθρώπων που έχουν υγιή αυτοπεποίθηση για να υιοθετήσεις αυτά που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σου και στον χαρακτήρα σου. Σημείωσε, όμως, ότι αν και θα έχεις θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου, αν θες να εμβαθύνεις στην έλλειψη αυτοπεποίθησης θα πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα

Η έκβαση μιας κατάστασης δεν έχει και τόση σημασία στην τελική. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση εστιάζουν την προσοχή τους στη διαδικασία που χρειάζεται για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα κι όχι στην πιθανή έκβαση μιας κατάστασης. Και στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχουν υπολογίσει, τότε αρπάζουντην ευκαιρία ως μια εμπειρία μάθησης για να γίνουν καλύτεροι.

Να είσαι πραγματικός στην αυτοαξιολόγησή σου

Οι άνθρωποι με αυθεντική, υγιή αυτοπεποίθηση έχουν και μια ειλικρινή σχέση με τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Στην περίπτωση που αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου δεν είναι ρεαλιστικό, υπάρχει η πιθανότητα να απογοητευτείς, αν δεν συμβεί το αναμενόμενο. Προσπάθησε να αξιολογείς τον εαυτό σου αντικειμενικά, σύμφωνα με τις δεξιότητές σου. Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση δεν έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και τις ικανότητές του, αλλά βαδίζει σύμφωνα με τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα.

Η κριτική είναι εποικοδομητική

Είναι πλύ σημαντικό να μπορείς να δέχεσαι την κριτική των άλλων. Όσο αρνητική κι αν φαίνεται ότι είναι η κρίση των γύρω σου για διάφορα θέματα, αν έχεις υγιή αυτοπεποίθηση θα τη μετατρέψεις σε εποικοδομητική. Το θέμα των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση είναι πώς μπορούν να γίνουν καλύτεροι στο μέλλον, πώς να βελτιωθούν, κι όχι να αποδείξουν τις ικανότητές τους.

Ανάπτυξε τις δεξιότητές σου

Αν δεν αισθάνεσαι τόσο σίγουρος για τον εαυτό σου, τότε βελτίωσέ τις δεξιότητές σου. Υπάρχουν πολλά courses σε διάφορους αναγνωρισμένους οργανισμούς, που μπορείς -από την άνεση του σπιτιού σου- να αποκτήσεις καινούρια προσόντα, να μάθεις νέα πράγματα ή και να εξελίξεις αυτά που ήδη ξέρεις.

Θετική μελλοντική απεικόνιση

Είναι όταν μπορείς να φανταστείς τη διαδικασία και το αποτέλεσμα μιας ενέργειας με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα πολλοί αθλητές, ιδιαίτερα στον στίβο, έχουν δηλώσει ότι πριν από έναν αγώνα τρέχουν πρώτα τη διαδρομή στο μυαλό τους. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση προσπαθούν να οπτικοποιήσουν τις ικανότητές τους σε μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο προς όφελός τους.

Φωτογραφία: iStock

Διάβασε ακόμη