Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Ορθογναθική χειρουργική: Η λύση στη διόρθωση της κακής σύγκλεισης των δοντιών

Ο Δρ. Νεόφυτος Χ. Δημητριάδης, στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός, εξειδικευμένος στην αισθητική χειρουργική προσώπου σου εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρεις εάν έχεις πρόβλημα κακής σύγκλεισης των δοντιών και πώς μπορείς να το διορθώσεις.

Η κακή σύγκλειση των δοντιών μπορεί να διορθωθεί από τον ορθοδοντικό με σιδεράκια ή άλλες μεθόδους, όταν το πρόβλημα οφείλεται σε στραβά δόντια και αντιμετωπιστεί σε μικρή ηλικία του/της ασθενούς.

Υπολογίζεται όμως ότι το 5% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει προβλήματα κακής σύγκλεισης των δοντιών που οφείλονται σε ανωμαλίες στην ανάπτυξη των γνάθων και των οστών του προσώπου γενικότερα.

Αυτά τα προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν με τη γέννηση του παιδιού οπότε χαρακτηρίζονται “συγγενή”, ή  να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του σκελετού και εκδηλώνονται κατά την εφηβεία οπότε χαρακτηρίζονται “αναπτυξιακά”.

Διάβασε ακόμη – 5 + 1 must θεραπείες προσώπου για να κάνεις το φθινόπωρο

Επίσης, σπανιότερα μπορούν να παρουσιαστούν σε περιπτώσεις τραυμάτων ή νεοπλασιών με ελλείματα στο πρόσωπο που δημιουργούν δυσμορφίες και χαρακτηρίζονται επίκτητα.

Η σκελετική διαταραχή των γνάθων επηρεάζει το μέγεθος και τη θέση τους στο πρόσωπο. Η κάτω και η άνω γνάθος μπορεί να είναι είτε υπερπλαστική με μεγαλύτερο μέγεθος είτε υποπλαστική με μικρότερο μέγεθος από το φυσιολογικό.  Οι δυσπλασίες των γνάθων εκτός από την κακή οδοντική σύγκλειση που προκαλούν, οδηγούν τόσο σε διαταραχή των λειτουργιών του στοματογναθικού συστήματος, δηλαδή της μάσησης, της κατάποσης, της ομιλίας, της αναπνοής, όσο και σε δυσαρμονία της αισθητικής του προσώπου.

Τι είναι η οθογναθική χειρουργική;

Η ορθογναθική χειρουργική αναφέρεται στις χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση των δυσπλασιών των γνάθων και των οστών του προσώπου, με κύριο σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας του στοματογναθικού συστήματος και της αισθητικής του προσώπου.

Αυτό επιτυγχάνεται με οστεοτομίες κατά τις οποίες διαχωρίζονται τα οστά των γνάθων και τοποθετούνται στη σωστή θέση με διατήρηση της αιμάτωσης τους. Η ακινητοποίηση των γνάθων στη νέα θέση γίνεται με την χρήση βιδών και μικρών πλακών τιτανίου.

Στην μέθοδο της διατατικής οστεογένεσης, η νέα θέση των οστών και μαλακών ιστών επιτυγχάνεται σταδιακά (1μμ/ μέρα) με τη βοήθεια ενδοστοματικών ή εξωστοματικών μηχανημάτων.

Για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός συνεργάζεται στενά με τον ορθοδοντικό και άλλες ιατρικές και οδοντιατρικές ειδικότητες. (Παθολόγος,Αναισθησιολόγος, ΩΡΛ, Πλαστικός Χειρουργός, Γενικός Οδοντίατρος, Περιοδοντολόγος, Ενδοδονιστής, Προσθετολόγος, κ.α)

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη διαδικασία της θεραπείας;

Η χειρουργική θεραπεία γίνεται συνήθως μετά την ηλικία των 16-17 χρονών όταν έχει ολοκληρωθεί η αύξηση των γνάθων. Εξαίρεση αποτελούν οι συγγενείς ανωμαλίες (σχιστίες-σύνδρομα)

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Μετά την κλινική εξέταση του προσώπου και της στοματικής κοιλότητας, ακολουθεί λεπτομερής μελέτη των γνάθων σε απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει πανοραμική, πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, τρισδιάστατη αξονική (3D CBCT), εκμαγεία των οδόντων και φωτογραφίες.

Σκοπός της προεγχειρητικής μελέτης είναι η επιβεβαίωση της διάγνωσης και ο σχεδιασμός της ορθοδοντικής και χειρουργικής θεραπείας.

Υπάρχουν σήμερα δυνατότητες ανάλυσης των προβλημάτων των γνάθων στα τρία επίπεδα του χώρου με τη χρήση λογισμικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε να εντοπισθεί ακριβώς το πρόβλημα και να καθοριστεί το σχέδιο θεραπείας.  Μια από τις νέες εξελίξεις στις ορθογναθικές επεμβάσεις είναι η δυνατότητα της προεγχειρητικής αναπαράστασης της επέμβασης, αφού μπορούν να γίνουν με ακρίβεια οι οστεοτομίες και οι μετακινήσεις των γνάθων στην τρισδιάστατη αξονική τομογραφία του ασθενούς (3D virtual planning).

Το πρώτο στάδιο της αντιμετώπισης δυσπλασιών των γνάθων είναι η ορθοδοντική θεραπεία διάρκειας περίπου 9 με 18 μήνες ανάλογα με την περίπτωση.

Σκοπός της ορθοδοντικής προετοιμασίας πριν την χειρουργική επέμβαση είναι:

α) Να διευθετηθούν τα δόντια στις γνάθους, έτσι ώστε μετά τη χειρουργική επέμβαση να υπάρχει οδοντική σύγκλειση και

β) Να διατηρηθεί η σταθερότητα του αποτελέσματος.

Αφού ολοκληρωθεί η ορθοδοντική προετοιμασία, επανεξετάζεται το χειρουργικό σχέδιο θεραπείας, ενημερώνεται λεπτομερώς ο ασθενής για την διαδικασία, απαντώνται πιθανά ερωτήματα και ορίζεται η ημερομηνία της επέμβασης.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 • Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, σε νοσοκομειακό περιβάλλον με νοσηλεία μόνο 1-2 ημερών.
 • Η εξέλιξη στις αναισθησιολογικές και χειρουργικές τεχνικές έχει μειώσει τόσο τη διάρκεια της επέμβασης σε 1-4 ώρες, όσο και τον χρόνο ανάρρωσης.
 • Στο κέντρο μας, οι τομές στα οστά των γνάθων γίνονται με τον επαναστατικό πιεζοηλεκτροτόμο (Piezoelectric Bone Surgery), μέθοδος που εξασφαλίζει ακριβείς, ατραυματικές οστεοτομίες, προστασία των μαλακών μορίων πχ νεύρων/αγγείων και συνοδεύεται από ταχύτατη επούλωση, χωρίς οστικό πόνο και ελάχιστη πιθανότητα μόλυνσης.
 • Η χρήση ισχυρών πλακών και βιδών τελευταίας τεχνολογίας που εξασφαλίζει σταθερή θέση των γνάθων, μας επιτρέπει την αποφυγή διαγναθικής ακινητοποίησης μετά το χειρουργείο. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής αναρρώνει με το στόμα ελεύθερο και ανοικτό σε αντίθεση με παρελθοντικούς χρόνους όταν στις ορθογναθικές επεμβάσεις τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου έμεναν ενωμένα με σύρματα από το τέλος της επέμβασης έως και 1-2 μήνες μετά.
 • Οι τομές για την προσπέλαση των γνάθων γίνονται ενδοστοματικά στον στοματικό βλεννογόνο (ούλα) και συρράπτονται με απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζονται αφαίρεση.
 • Δεν γίνονται καθόλου τομές στο δέρμα του προσώπου.

Εννοείται πως δεν χρειάζεται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετεγχειρητικά.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Μετά τη χειρουργική επέμβαση συνεχίζεται η ορθοδοντική θεραπεία για ακόμη μερικούς μήνες ώστε να τελειοποιηθεί η οδοντική σύγκλειση.

Το οίδημα αναμένεται να είναι ελάχιστο χάρη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται.

Οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν περιλαμβάνουν:

 • Αναλγητικά για 4-7 ημέρες
 • Αντιβίωση για 4-7 ημέρες
 • ΔΙΑΙΤΑ: Ό,τι τρώγεται με κουτάλι για 4-6 εβδομάδες (πουρές, σούπες, γιαούρτι, κρέμες, οποιοδήποτε φαγητό αλεσμένο).
 • Αποσυμφορητικές σταγόνες ρινός για 2-3 εβδομάδες.
 • Βούρτσισμα δοντιών με μαλακή βούρτσα 3 φορές την ημέρα.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση επανελέγχονται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε 2 εβδομάδες αρχικά και στη συνέχεια κάθε 3 μήνες.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως με την όλη εξέλιξη των επεμβάσεων στις γνάθους, η υποτροπή του αποτελέσματος είναι πολύ μικρή ως ανύπαρκτη ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.

Ευχαριστίες στο Δρ. Νεόφυτο Χ. Δημητριάδη, στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό με εξειδίκευση στην αισθητική χειρουργική προσώπου, www.cyprusfacialsurgey.com, email: info@cyprusfacialsurgery.com, ndemetriades@cytanet.com.cy, Instagramcyprusfacialsurgery, FacebookCyprus Facial Surgery, Neophytos Demetriades1

 

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη