Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Επαγγελματικός καθαρισμός προσώπου: 4 μύθοι και πραγματικότητες που πρέπει να γνωρίζεις

Η αισθητικός και δημιουργός του Beauty Touch by Elena Milidoniαναλύει.

Καθαρισμός προσώπου, ίσως η πιο παλιά θεραπεία στην αισθητική με μια αξία διαχρονική και αξεπέραστη.

Είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος με την απομάκρυνση της λιπαρότητας και των ακαθαρσιών. Η ενσωμάτωση του τακτικού καθαρισμού στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σου είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας φρέσκιας και λαμπερής εμφάνισης.

Υπάρχουν όμως κάποιοι μύθοι που ίσως να έχεις ακούσει κατά καιρούς. Είναι όμως σωστοί; Δες πιο κάτω τι απαντά η Έλενα Μηλιδώνη:

Μύθος 1ος:  “Δεν πρέπει να κάνεις καθαρισμό γιατί θα ανοίξουν οι πόροι σου.”

Πραγματικότητα: Το πρόσωπο μας είναι γεμάτο από πόρους. Οι πόροι αυτοί περιέχουν έναν θύλακα, το σμηγματογόνο θύλακα ή τον τριχοσμηγματογόνο θύλακα για τους πόρους που έχουν και τρίχες. Ο λόγος που υπάρχει το σμήγμα είναι για να ρυθμίζουν την υγρασία στην επιδερμίδα, δημιουργείται ένα φιλμ που δεν αφήνει να εξατμίζεται η υγρασία από την επιδερμίδα και δεύτερον την λιπαίνει ώστε να διατηρείται παράλληλα η ελαστικότητα της. Η παραγωγή σμήγματος λοιπόν όχι μόνο δεν είναι περιττή αλλά ιδιαίτερα αναζωογονητική για την επιδερμίδα.

Διάβασε ακόμη – 2 κομψά εναλλακτικά κουρέματα για εσένα που θέλεις να ξεφύγεις από το καρέ

Υπάρχουν σημεία όπου η έξοδος του θύλακα έχει κλείσει με αποτέλεσμα να γίνεται παραγωγή σμήγματος αλλά να μην έχει έξοδο να διοχετευτεί. Σε αυτή την περίπτωση το σμήγμα είναι καταστροφικό για την επιδερμίδα, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες για να εμφανιστούν σπυράκια ή στην καλύτερη εκδοχή μαύρα στίγματα. Ο καθαρισμός λοιπόν έρχεται για να προλάβει τέτοιες καταστάσεις, και να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του δέρματος. Παράλληλα με τον συχνό καθαρισμό της επιδερμίδας βελτιώνετε η ελαστικότητα του δέρματος και των πόρων.

Μύθος 2ος: “Κάνω ιατρικό καθαρισμό προσώπου.” 

Πραγματικότητα: Ο καθαρισμός προσώπου είναι ένας και είναι ο κλασικός καθαρισμός προσώπου που γίνεται από τον /την αισθητικό Κοσμητολόγο. Ο/η αισθητικός είναι ο ειδικός, εκπαιδευμένος με θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση και είναι ο καταλληλότερος για την φροντίδα της επιδερμίδας. Είναι μια πρακτική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και ρύθμισης της λιπαρότητας που στοχεύει στην περιποίηση του προσώπου σε συνδυασμό με την ενυδάτωση του. Είναι πολύ σημαντική για να επιτευχθεί λαμπερή και καθαρή επιδερμίδα χωρίς σμήγμα και σημάδια.

Διάβασε ακόμη – 6 απλές συνήθειες για να αποτρέψεις την απώλεια κολλαγόνου

Μύθος 3ος: “Ο καθαρισμός είναι μόνο για γυναίκες.”

Πραγματικότητα: Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος και για τους άντρες. Μάλιστα για τους άντρες είναι πολλές φορές πολύ πιο αναγκαίος λόγω της φύσης της επιδερμίδας τους που είναι πολύ πιο παχιά και λόγω των ανδρικών ορμονών παράγει περισσότερη λιπαρότητα. Κατά την εφηβεία ιδιαίτερα τα νεαρά αγόρια έρχονται πολύ πιο συχνά αντιμέτωποι με την εφηβική ακμή η οποία συνοδεύεται από φαγέσωρες τα γνωστά μας μαύρα στίγματα (dark spots) και βλατίδες που είναι τα κόκκινα σπυράκια τα οποία έχουν φλεγμονές. Αλλά και στην ενήλικη τους ζωή οι άντρες μπορεί να παρουσιάσουν φαγεσσορική ακμή λόγω επαγγέλματος. Τα σημεία που συνήθως αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα είναι η μύτη, οι παρειές και κυρίως γύρω από τα μάτια. Η διαδικασία του καθαρισμού είναι κοινή για άντρες και γυναίκες, ενώ μπορεί να διαφέρει μόνο στα καλλυντικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ενυδάτωση της επιδερμίδας καθώς οι ανδρικές επιδερμίδες δεν αγαπούν τις λιπαρές κρέμες.

Μύθος 4ος: “Ο καθαρισμός δεν γίνεται το καλοκαίρι.”

Πραγματικότητα: Ο καθαρισμός δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Η διαδικασία του καθαρισμού είναι η ίδια χειμώνα και καλοκαίρι. Η μόνη διαφοροποίηση είναι στα peelings και στο είδος της ενυδάτωσης που θα ακολουθηθεί μετά την εξαγωγή των φαγεσώρων. Έτσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποφεύγουμε τα πολύ δυνατά peelings αλλά και την βιταμίνη Α, ενώ τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιούμε κρέμες και θεραπείες με πιο λιπαρά και θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να αντεπεξέλθει στις χαμηλές θερμοκρασίες όπου μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και σκασίματα στο δέρμα.

Ευχαριστίες στην αισθητικό και δημιουργό του Beauty Touch by Elena Milidoni, Instagram@beautytouch_elenamilidoni, FacebookBeauty Touch by Elena Milidoni, τηλ. 22 777702, email[email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη