Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Δρ Δημήτρης Σοφοκλέους: Aναλύει τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για το καρκίνο του μαστού

Και καταρρίπτει το μύθο της συσχέτισης του οικογενειακού ιστορικού.

Ο Δρ Δημήτρης Σοφοκλέους, Ειδικός Ακτινολόγος με ειδίκευση στο μαστό, στο American Breast Center μιλά για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του μαστού στην Κύπρο και καταρρίπτει το μύθο της συσχέτισης του οικογενειακού ιστορικού με τις εξετάσεις του καρκίνου του μαστού. Υποδεικνύει ότι ο καρκίνος τους μαστού δεν έχει ηλικία και αναλύει τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται κάθε γυναίκα.

Ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού στην Κύπρο; Έχουμε αύξηση περιστατικών τα τελευταία χρόνια;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση τόσο στον αριθμό των νέων περιστατικών όσο και στον αριθμό των θανάτων, σε σχέση με το καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου 700 νέα περιστατικά καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Πώς αντιμετωπίζετε την άποψη, ότι εάν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, τότε η εξέταση του καρκίνου του μαστού δεν είναι αναγκαία;

Αυτή η άποψη είναι εντελώς λανθασμένη. Απόδειξη, τα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι τα περιστατικά που σχετίζονται με οικογενειακό ιστορικό είναι λιγότερα από το 8-10% του συνόλου. Δηλαδή, εάν έχουμε 700 νέα περιστατικά το χρόνο, μόνο τα 70 η και λιγότερα έχουν οικογενειακό ιστορικό. Δυστυχώς, αυτή η λανθασμένη αντίληψη έχει εδραιωθεί στην κοινωνία, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μην προβαίνουν σε εξετάσεις, με τραγικά αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει μία γυναίκα και ποια η διαδικασία τους;

Η πρώτη, είναι η αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται μια φορά το μήνα από την 7η μέχρι την 14η μέρα του κύκλου. Κατά την αυτοεξέταση, η γυναίκα πρέπει να ελέγχει τη μασχάλη, το μαστό και τη θηλή. Σε περίπτωση που παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή, όπως για παράδειγμα καινούριες μάζες, εσωλκή της θηλής, έκκριση από τη θηλή ή αλλαγές στο δέρμα, θα πρέπει να αποταθεί σε ειδικό ακτινολόγο μαστού. Πέραν της αυτοεξέτασης, έχουμε τις ιατρικές εξετάσεις, δηλαδή το υπερηχογράφημα μαστού, τη 3D μαστογραφία (τρισδιάστατη) και το ΜRI μαστού (Μαγνητική Τομογραφία Μαστού). Εφόσον είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι κάθε χρόνο έχουμε νέα περιστατικά καρκίνου μαστού, που αφορούν γυναίκες από την ηλικία των 20 ετών και άνω, θεωρώ λογικό μια γυναίκα, για τη δική της υγεία και το δικό της καλό, να εξετάζεται από την ηλικία των 20 και μετά. Αυτό που εγώ συστήνω ανεπιφύλακτα είναι κάθε γυναίκα μετά τα 20 να προβαίνει σε υπερηχογράφημα μαστού μια φορά το χρόνο. Από την ηλικία των 35 και μετά μαζί με το υπερηχογράφημα προστίθεται και η 3D μαστογραφία, ενώ όποτε κρίνεται αναγκαίο θα πρέπει να γίνεται και ΜRI μαστού. Οι πιο πάνω εξετάσεις δεν είναι καθόλου επικίνδυνες για την υγεία των γυναικών, ενώ όταν γίνονται από εξειδικευμένα άτομα και για τους σωστούς λόγους, τότε μπορούν να εντοπίσουν σχεδόν όλους τους καρκίνους στα αρχικά στάδια, καθιστώντας στην ουσία τον καρκίνο του μαστού ιάσιμο.

Πόσο συχνά πρέπει να αυτοεξετάζονται οι γυναίκες και πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουν στο γιατρό τους για εξετάσεις;

Είναι πολύ σημαντικό, η αυτοεξέταση να γίνεται μια φορά το μήνα, ενώ η ιατρική εξέταση μια φορά το χρόνο. Ωστόσο σε καμία περίπτωση οι γυναίκες δεν πρέπει να διστάζουν να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους, για να τον συμβουλευτούν, σε περίπτωση που έχουν οποιαδήποτε απορία.

Μέχρι ποια ηλικία γίνεται ο υπέρηχος μαστού και από ποια πρέπει να ξεκινήσουν τις μαστογραφίες;

Μια γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα μαστού από την ηλικία των 20 χρόνων και μετά, ενώ η μαστογραφία, ιδανικά, προστίθεται στις προτεινόμενες εξετάσεις, από την ηλικία των 35 και μετά.

Μπορεί μια γυναίκα να προλάβει τον καρκίνο του μαστού;

Ασφαλώς! Η τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας σήμερα, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να εντοπίσει σχεδόν όλους τους καρκίνους του μαστού στα πολύ αρχικά στάδια. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, ο καρκίνος μαστού στα αρχικά στάδια είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος.

Έχει τελικά ο καρκίνος του μαστού ηλικία;

Δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού δεν έχει ηλικία. Μάλιστα, ο καρκίνος του μαστού σε νεαρές γυναίκες είναι πιο επιθετικός σε σχέση με τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Δυστυχώς, όμως, λόγω της λανθασμένης αντίληψης ότι ο καρκίνος του μαστού δεν επηρεάζει νεαρές γυναίκες, οι περισσότερες θα διαγνωστούν σε πιο προχωρημένο στάδιο κάτι που κάνει την πρόγνωση χειρότερη και την αντιμετώπιση ακόμα πιο δύσκολη. Πρέπει λοιπόν, να ενημερώνουμε σωστά τις γυναίκες, ώστε να γνωρίζουν πως αν και σπανιότερος, ο καρκίνος του μαστού, μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Οπόταν οι προληπτικοί έλεγχοι σε νεαρή ηλικία είναι η μόνη επιλογή για επιτυχή θεραπεία.

Πρόσφατα, στη διάρκεια εκδήλωσης της Estée Lauder Cyprus για τη φωταγώγηση της Λεβεντείου Πινακοθήκης σε ρόζ χρώμα, προσφέρατε 148 δωρεάν 3D μαστογραφίες και υπέρηχους μαστού σε γυναίκες. Ποιος ο συμβολισμός του συγκεκριμένου αριθμού;

Δυστυχώς, στην Κύπρο, το 2021, έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο του μαστού, 148 γυναίκες, ενώ το 2004 ο αριθμός αυτός ήταν 88. Εις μνήμην, λοιπόν, των γυναικών αυτών, έχω προσφέρει 148 δωρεάν μαστογραφίες και υπερηχογραφήματα μαστού, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν σε γυναίκες, οι οποίες, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτές τις εξετάσεις. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω κάθε χρόνο, γιατί εκτός από τη σωστή ενημέρωση των γυναικών, οφείλουμε και να τις βοηθούμε.

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

Διάβασε ακόμη