Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Οι αιτίες του έντονου κοιλιακού πόνου

Και πώς αντιμετωπίζονται.

Ο πόνος που επανεμφανίζεται στην κοιλιά και είναι επίμονος ή ανυπόφορος απαιτεί εξέταση από ιατρό, προκειμένου να ανευρεθεί η αιτία ύπαρξής του. Ο Dr. Αθανάσιος Δερβίσογλου, Γενικός Χειρουργός. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών μας εξηγεί.

#1. Σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά. Η εκδήλωση σκωληκοειδίτιδας πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να ακολουθήσουν σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και να κινδυνέψει η ζωή του ασθενούς. Τόσο η γαστρεντερίτιδα, όσο και παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη, νεφρολιθίαση, ουρολιθίαση) μπορεί να εμφανισθούν με παρόμοια συμπτώματα.

#2. Δυσκοιλιότητα

Η επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά και συνήθως οφείλεται στο καθημερινό στρες, καθώς και σε πιθανή ελλιπή πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αιμορροΐδων, ή ακόμη ραγάδας πρωκτού. Τόσο οι αιμορροΐδες, όσο και η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου εμφανίζονται συχνά σε άτομα με άγχος ή και κακή διατροφή. Και οι δύο αυτές ασθένειες, αφού εγκατασταθούν, επιδεινώνονται συνεχώς και δεν υποχωρούν, εκτός αν αντιμετωπισθούν επεμβατικά. Η επέμβαση μπορεί σήμερα να πραγματοποιηθεί με χρήση LASER μέσω οπτικής ίνας με άμεση αποκατάσταση και χωρίς μετεγχειρητικό πόνο.

Διάβασε ακόμη – 7+1 κινήσεις για να περάσει το κρυολόγημα πιο γρήγορα

#3. Κήλη

Η κήλη αποτελεί χάσμα των κοιλιακών μυών, μέσα από το οποίο μπορεί να εξέλθουν τα ενδοκοιλιακά όργανα (σπλάχνα). Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε περιτονίτιδα. Προκειμένου ο ασθενής να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες με ασφάλεια, η κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση άμεσα. Το συνηθέστερο σύμπτωμα της κήλης είναι ο κοιλιακός πόνος και μπορεί να ποικίλει σε ένταση. Οι πιο συνήθεις τύποι κήλης είναι:

Η βουβωνοκήλη

Η ομφαλοκήλη

Η επιγαστρική κήλη

Η μετεγχειρητική κήλη

Η μηροκήλη

Οι νεότερες επεμβατικές τεχνικές παρέχουν μεγάλη ασφάλεια και εξασφαλίζουν σύντομο χρόνο αποκατάστασης.

Διάβασε ακόμη – Τι είναι το Personal branding;

#4. Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του πεπτικού σωλήνα και συνηθέστερα οφείλεται, είτε σε ιούς, είτε σε άλλο μικροοργανισμό (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα). Η λήψη μολυσμένων τροφών με μικρόβια οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση και αποτελεί συνήθη τρόπο λοίμωξης του πεπτικού σωλήνα. Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ποικίλουν. Τα πιο συνήθη είναι η ζάλη, η ναυτία, ο εμετός, ο πόνος στην κοιλιά, ο πυρετός και η διάρροια. Η κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος οφείλει να αφυπνίσει τον ασθενή και να τον οδηγήσει σε Ιατρό, ώστε να διερευνηθούν τα αίτιά του και να παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη