Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Τι είναι θετική διαπαιδαγώγηση και πώς να την εφαρμόσεις

Η θετική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από το σπίτι.

Της Νατάσας Τούρζα

Όλοι οι γονείς έχουμε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με δύσκολες συμπεριφορές των παιδιών μας. Κάποιες από αυτές τις χειριζόμαστε με ηρεμία και άλλες με ένταση. Πόσες φορές έχεις νιώσει τύψεις που αντέδρασες έντονα σε μια δύσκολη συμπεριφορά του παιδιού σου επειδή ήσουν πολύ κουρασμένη; Ο καλύτερος σύμμαχος για να περιορίσεις αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις είναι η θετική διαπαιδαγώγηση.

Σύμφωνα με τη θετική διαπαιδαγώγηση τα παιδιά είναι καθρέπτης και το παράδειγμα που τους δίνουμε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα το υιοθετήσουν. Γι’ αυτό πρέπει να θέσουμε ως βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την ενσυναίσθηση και να μάθουμε να λειτουργούμε με ηρεμία έχοντας σαν στόχο την επίλυση του προβλήματος και όχι την επιδείνωση.

Διάβασε ακόμη – Ύπνος μαζί με το παιδί: Ένας σπουδαίος συναισθηματικός δεσμός 

Για παράδειγμα, αν το παιδί ζωγραφίσει τον τοίχο του καθιστικού, δεν δίνουμε βάση στην πράξη του, αλλά στο πως μπορούμε να διορθώσουμε αυτό που συνέβη δείχνοντας ότι με ένα πανάκι μπορούμε να το καθαρίσουμε. Φόρεσε λοιπόν τη θετική σου διάθεση, οπλίσου με υπομονή και βάλε στη ζωή σου τους τρόπους που ακολουθούν. Πίστεψε με, η διαφορά που θα δεις θα είναι μεγάλη.

1. Μαθαίνουμε να ρυθμίζουμε τα δικά μας συναισθήματα. Οι γονείς είμαστε μιμητικό πρότυπο. Αν αντιδρούμε με φωνές και δεν αντιμετωπίζουμε το παιδί με σεβασμό κάποια μέρα θα συμπεριφέρεται και εκείνο με τον ίδιο τρόπο.

2. Ζητάμε συγγνώμη. Η συγγνώμη των γονέων είναι απαραίτητη προς το παιδί, γιατί τους διδάσκει ότι κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι μας κάνουμε λάθη. Το να αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας είναι μεγάλο προνόμιο.

Διάβασε ακόμη – Παιδί και κατοικίδιο: Μια σχέση ζωής

3. Λέμε όχι στην τιμωρία. Αν είμαστε σκληροί με το παιδί μας, θα μάθει και αυτό να είναι σκληρό με τον εαυτό του. Μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά που δεν εισέπραξαν την πειθαρχία με αγάπη καταλήγουν να νιώθουν υπερβολική πίεση, να επαναστατούν περισσότερο στην εφηβεία και να καταρρέουν από την υπερπροσπάθεια φοβούμενα την αντίδραση των γονέων.

4. Περισσότερα ναι. Δίνουμε χώρο στο παιδί να ανακαλύψει και να μάθει μόνο του. Θέτουμε όρια και είμαστε πάντα κοντά του όποτε μας χρειαστεί.

Instagram/ @natty_tourza

Διάβασε ακόμη