Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ο personal trainer Ανδρέας Λουκαΐδης απαντάει σε 10 ερωτήσεις που θα ήθελες να ρωτήσεις τον γυμναστή σου

Πώς να ξεκινήσεις να πηγαίνεις γυμναστήριο και να μην σταματήσεις ποτέ.

Tης Νικόλ Ζένιου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για να εντάξεις δυναμικά τη γυμναστική στη ζωή σου. Ωστόσο, ενώ όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η γυμναστική για την υγεία μας, δύσκολα παίρνουμε την απόφαση να γραφτούμε σε ένα γυμναστήριο αλλά και να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Εμείς, μιλήσαμε με τον personal trainer Ανδρέα Λουκαΐδη του Urban Boutique Gym στη Λευκωσία, για να σου δώσουμε τις καλύτερές συμβουλές όχι μόνο για το πώς να ξεκινήσεις γυμναστήριο, αλλά και για το πώς να μην το σταματήσεις ποτέ. Αρκεί να είσαι έτοιμη.

Ακολουθούν 10 ερωτήσεις που θα ήθελες να ρωτήσεις τον γυμναστή σου, και που θα σε βοηθήσουν να εντάξεις τη γυμναστική στη ζωή σου:

Διάβασε ακόμη – H yoga therapist Νίνα Χατζηδημητρίου εξηγεί τα οφέλη της θεραπευτικής yoga

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να γυμνάζετε από το μηδέν; Τι πρόγραμμα θα του προτείνατε;

Φυσικά. Το πρόγραμμα και το είδος της άσκησης καθορίζονται από την φυσική κατάσταση, τους στόχους και τις ανάγκες του κάθε ασκούμενου.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνω γυμναστήριο;

Δεν υπάρχει “πρέπει” σε αυτή την ερώτηση, το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να ξεκινήσεις και να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

Πότε θα δω διαφορά στο σώμα μου;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως από τη σωματοδόμησή σου, από την φυσική σου κατάσταση, από την διατροφή σου και από το πόση προσπάθεια είσαι διατεθειμένος να καταβάλεις για τον στόχο σου.

Αν γυμνάζομαι αλλά δεν βλέπω ουσιαστική διαφορά, σε τι μπορεί να οφείλεται;

Η μία ώρα που σπαταλούμε στο γυμναστήριο είναι σημαντική αλλά το μυστικό στο να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι το τι κάνεις τις υπόλοιπες 23 ώρες. Αν όντως γυμνάζεσαι και δεν βλέπεις διαφορά οφείλεται ξεκάθαρα στις διατροφικές σου συνήθειες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάρεις την γνώμη κάποιου ειδικού διατροφολόγου.

Πώς θα χάσω κιλά με άσκηση; Ποιο είναι το ιδανικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσω;

Αυτό εξαρτάται από το πόσα κιλά θέλει κάποιος να χάσει και σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Για παράδειγμα, παίζει ρόλο αν είναι αρχάριος ή όχι, και ανάλογα με τις ανάγκες του προσαρμόζουμε το πρόγραμμα γυμναστικής. Ένας καλός τρόπος είναι η διαλειμματική προπόνηση ή αλλιώς HIIT σε συνδυασμό με άρση βαρών τα οποία θα αυξήσουν το μεταβολισμό σου, θα επιταχύνουν την καύση λίπους, θα βοηθήσουν στη σύσφιξη και στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Πως θα κρατήσω σε εγρήγορση τον μεταβολισμό μου μετά την άσκηση; Μπορείς να μου δώσεις μερικά tips για το τι να φάω πριν από το γυμναστήριο και τι μετά;

Μετά την γυμναστική ο μεταβολισμός μας είναι ήδη σε εγρήγορση και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση γλυκογόνου που το βρίσκουμε σε υδατάνθρακες, π.χ. φρούτα, ρύζι κτλ., και καλής πηγής πρωτεΐνη για την μυϊκή δόμηση όπως άπαχο κρέας, ψάρι και αυγά. Πριν την γυμναστική καλό είναι να ενισχύσουμε το σώμα μας με γλυκογόνο και καλά λιπαρά για ενέργεια.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή;

Η διατροφή παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας καλής πηγής άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά χωρίς να πρέπει να νιώθουμε την διατροφή μας σαν τιμωρία αλλά σαν επιβράβευση.

Είναι καλύτερα να γυμναζόμαστε το πρωί ή το απόγευμα;

Η καλύτερη ώρα να γυμναζόμαστε είναι όποτε μπορούμε. Είναι αρκετά δύσκολο για όλους μας να διαθέσουμε 60 λεπτά για να γυμναστούμε με υποχρεώσεις όπως σπίτι, οικογένεια και δουλειά. Οπότε, όταν δεν έχουμε ώρα, πρέπει να βρούμε χρόνο και να γυμναστούμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ωστόσο, κατά την άποψη μου, η καλύτερη ώρα να γυμναζόμαστε είναι οποιαδήποτε ώρα μπορούμε να προσαρμόσουμε στο πρόγραμμά μας την οποία μπορούμε να κρατήσουμε για μέρες, μήνες ακόμα και χρόνια.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andreas Loukaides (@loukaidesandreas)

Αν νιώθω ότι δεν έχω ενέργεια μετά την δουλειά για το γυμναστήριο, να πάω;

Η γυμναστική είναι τρόπος ζωής, οπότε θεωρώ πως το σώμα μας έχει ανάγκη αυτή την εκτόνωση. Η ψυχολογία μας αλλάζει την ώρα που θα περάσουμε την πόρτα του γυμναστηρίου. Εξάλλου το μόνο κακό workout είναι αυτό που δεν πραγματοποιείται.

Παίζει ρόλο η ηλικία που ξεκινά κάποιος να γυμνάζεται; Αν ξεκινήσω μετά τα 30-40 μπορώ να δω διαφορά ή θα έχω λιγότερες αντοχές;

Η ηλικία δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο όταν υπάρχει θέληση για αυτοβελτίωση. Διαφορά θα δεις από την μέρα που θα πάρεις την απόφαση όποια ηλικία και να έχεις.

Πώς να ξεκινήσω γυμναστήριο και να μην σταματήσω ποτέ; Ποιο είναι το μυστικό για να εντάξω την άσκηση στη ζωή μου;

Η υγεία είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος την γυμναστική. Το μυστικό για να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου είναι να βρεις το είδος της γυμναστικής που σε ευχαριστεί περισσότερο για να δεις αποτελέσματα. Όταν δεις αποτελέσματα η γυμναστική θα γίνει απαραίτητη.

Info: Urban Boutique Gym, Προδρόμου 121, Λευκωσία, τηλ.: 22274636

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urban Boutique Gym (@urbanboutiquegym)

Φωτογραφίες: Δώρος Θοεδώρου @_iamdorostheodorou

Διάβασε ακόμη