Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έτσι θα φτιάξεις παραδοσιακούς λουκουμάδες

Μια συνταγή από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων.

Είναι η γλυκιά αμαρτία των ημερών, συνδέεται άμεσα με τα Θεοφάνεια και είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου στην ζαχαροπλαστική, φτιάχνοντας παραδοσιακούς λουκουμάδες.

Υλικά

  • κιλό αλεύρι χωριάτικο
  • 1 φακελάκι μαγιά αυτόματη
  • ½ κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 5 ½ φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • μισό κουταλάκι κανέλα
  • λάδι για τηγάνισμα
  • ζάχαρη ή μέλι

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ όλα τα υλικά μαζί για να γίνουν χυλός.

ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ με πετσέτες για να φουσκώσει. Χρειάζεται δύο ώρες.

ΒΡΑΖΟΥΜΕ σε μεγάλη κατσαρόλα το λάδι.

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ένα ποτήρι με νερό και μέσα σ’ αυτό ένα κουτάλι. Παίρνουμε με το αριστερό μας χέρι ένα κομμάτι ζύμης και κλείνουμε το χέρι μας σε γροθιά. Με το υγρό κουτάλι κόβουμε το κομμάτι της ζύμης που εξέχει σε μέγεθος καρυδιού και ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

ΚΑΘΕ ΤΡΙΑ ΞΕΡΟΤΗΑΝΑ που κόβουμε, βουτάμε το κουτάλι στο ποτήρι με το νερό.

ΌΤΑΝ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ και ψηθούν από τη μια μεριά, τα γυρίζουμε από την άλλη. Τα αφήνουμε να τηγανισθούν καλά.

ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΥΠΗΤΗ ΚΟΥΤΑΛΑ ΣΕ ΠΙΑΤΕΛΑ. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή μέλι και τα σερβίρουμε. Μπορούμε, επίσης, να τα ρίξουμε σε σιρόπι και να τα στραγγίσουμε.

Πηγή: checkincyprus

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη