Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Mon bébé: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σωστή φροντίδα των ρούχων του παιδιού σου

Η φροντίδα ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από το πώς θα το ταΐσεις, θα το πλύνεις και θα το κοιμήσεις, μέχρι το πώς θα περιποιείσαι τα ρουχαλάκια του.

Της Κάκιας Μεγαπάνου

Ήρθε και σε αναστάτωσε, τάραξε την καθημερινότητα σου, όμως ένα χαμόγελο του σου φτιάχνει τη μέρα. Το παιδί σου θέλει φροντίδα και εμείς ξέρουμε πώς θα γίνει αυτό.

Πριν από λίγα χρόνια έγινα μητέρα. Μεγάλη τιμή και ακόμα μεγαλύτερη χαρά! Παρ’ όλη την αϋπνία, την κούραση και τη μοναξιά (θα τα πούμε σε άλλο κείμενο αυτά), έχεις και τη δυσκολία των πρακτικών θεμάτων. Τα παιδιά δεν βγαίνουν με manual για το πώς θα τα μεγαλώσεις και πώς θα τα φροντίσεις. Και εκεί που σκέφτεσαι “Ας βάλω ένα πλυντήριο για τα 200 ζιπουνάκια που χρησιμοποιεί ημερησίως”, πέφτει το μάτι σου σε αυτό το κείμενο. Έχε στο μυαλό σου ότι το βρεφικό δέρμα είναι ευαίσθητο και δεν έχουν αναπτυχθεί άμυνες απέναντι στις χημικές ουσίες. Συνεπώς, πρέπει να το προστατεύσεις.

Έως 6 μηνων: Βημα προς Βημα

Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, όλα τα βρεφικά ρούχα χρειάζονται “αποστείρωση”, για να αποφευχθούν τυχόν ερεθισμοί. Οπότε σίγουρα το πλύσιμο των ρούχων του μωρού πρέπει να γίνεται στους 60 ή ακόμα στους 90 βαθμούς. Μετά το στέγνωμα τα καλοσιδερώνετε μέσα-έξω με πολύ ατμό.

Πλένετε κάθε καινούργιο ρούχο που αγοράζετε προτού το φορέσει το μωρό σας, όσο καθαρό και φρεσκοπλυμένο κι αν φαίνεται. Επίσης, πλένετε τα ρούχα που σας χάρισαν, ακόμα κι αν σας διαβεβαιώνουν ότι είναι πλυμένα.

Επειδή τα φορμάκια του νεογέννητου μωρού σας θα είναι 100% βαμβακερά, το πλύσιμό τους πρέπει να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας.

Να επιλέγετε προϊόντα καθαρισμού που απευθύνονται σε βρεφικές ηλικίες. Αν είναι να χρησιμοποιήσετε άλλο απορρυπαντικό, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είναι δερματολογικά ελεγμένο. Αν διαπιστώσετε ερεθισμό στο δέρμα του μωρού, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό του και αλλάξτε προϊόν.

Το απορρυπαντικό για παιδικά ρούχα πρέπει να έχει ως βάση το σαπούνι, ενώ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται λευκαντικά.

Τους πρώτους έξι μήνες ας μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό, αν δείτε ότι το μωρό σας έχει ευαίσθητο δέρμα, καθώς έχουν καταγραφεί συχνά αλλεργικές αντιδράσεις.

Επειδή ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά προϊόντα, πλύνετε τα βρεφικά ρουχαλάκια σε διαφορετική πλύση από αυτά της υπόλοιπης οικογένειας.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστή δόση απορρυπαντικού και όχι περισσότερη (μήπως καθαρίσει καλύτερα), καθώς ενδέχεται να μείνουν υπολείμματα στα ρούχα του μωρού.

Μετά τους έξι μήνες, και αν το παιδί σας δεν δείχνει να έχει δερματικά προβλήματα, μπορείτε να πλέ – νετε και στους 40 βαθμούς, αλλά με διπλό ή τριπλό ξέβγαλμα.

Για τους επίμονους λεκέδες από κρέμες, σάλτσες κ.λπ., δοκιμάστε πρώτα να πλύνετε το ρούχο τοπικά στο χέρι και χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα πρόπλυσης. Να ξέρετε ότι ορισμένοι λεκέδες δεν φεύγουν ποτέ από τα βρεφικά-παιδικά ρούχα – χώρια που θα σας θυμίζουν πάντα τις πρώτες προσπάθειες για να το ταΐσετε ή για να φάει μόνο του. Μετά το σιδέρωμα, προτού βάλουμε τα ρούχα στην ντουλάπα, περιμένουμε να εξαφανιστεί εντελώς η υγρασία.

Από 6 μηνών και πάνω

Αρχικά, να προτιμάς να αγοράζεις βαμβακερά ή μάλλινα ρούχα, τα οποία προστατεύουν την ευαίσθητη επιδερμίδα του από δερματικές παθήσεις και ερεθισμούς, κάτι που –πίστεψέ με– δεν θέλεις καθόλου. Πριν τα δοκιμάσεις στο παιδί σου, διάβασε τις ετικέτες και τοποθέτησέ τα στο καλάθι με τα άπλυτα. Έτσι θα είσαι βέβαιη ότι θα τα πλύνεις και θα το απαλλάξεις από μερικά μικρόβια που δεν χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με το δέρμα του. Ποιο απορρυπαντικό έχεις επιλέξει; Σίγουρα κάποιο που να μην είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς, λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο παιδικό δέρμα. Είναι καλό να κόβεις τις ετικέτες από τα ρούχα του παιδιού, γιατί μπορεί να του προκαλέσεις μια αίσθηση συνεχόμενης φαγούρας. Έως 5 ετών είναι καλό να χρησιμοποιείς απορρυπαντικά αποκλειστικά για μωρά. Αν δεν θέλεις να σιδερώνεις, πάρε στεγνωτήριο.

Και τώρα τι φοράνε;

Μέχρι να αναπτυχθεί η λεκτική επικοινωνία μεταξύ μητέρας και παιδιού, το αγαπημένο σου πλάσμα φοράει ό,τι του βάζεις. Απόλαυσε όσο μπορείς αυτό το διάστημα που δεν σου λέει “Όχι!” και “Ποτέ!” όταν βλέπει τη χαριτωμένη φορμίτσα. Γιατί έρχεται εκείνη μέρα που αποφασίζει να ντυθεί… μονόκερος ή προτιμά τη στολή Spiderman, ή ακόμα αρνείται να φορέσει παπούτσια και φοράει γαλότσες στους 40 Κελσίου. Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις; Εκτός από υπομονή, κάνεις και κίνηση ματ. Δηλαδή: Μάθε το παιδί σου να επιλέγει μαζί σου τα ρούχα που θα φορέσει.

Πηγαίνετε μαζί για ψώνια και παρουσίασέ του την όλη εμπειρία σαν παιχνίδι. Άφησέ το να επι λέξει μόνο του ένα κομμάτι. (Αμέσως θα γλιτώσεις την γκρίνια του ντυσίματος, θα δεις!) Μίλησέ του για τα χρώματα, τα υφάσματα, τις υφές. Όταν μπείτε σε ένα μαγαζί, δείξ’ του διάφορα ρούχα και πιάστε διαφορετικά υφάσματα για να καταλάβει τις διαφορές. Όλα αυτά συνιστούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να οξύνει τις αισθήσεις του και έρθει σε επαφή με τη μόδα.

Να έχετε στο μυαλό σας…

Διαλέξτε μαλακά υφάσματα: Τα παιδιά δεν θέλουν να φορούν ρούχα που τους προκαλούν φαγούρα ή το ύφασμά τους είναι τραχύ. Τα μαλακά υφάσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, που έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα.

Ελέγξτε τις ραφές: Οι χαλαρές ραφές είναι σημάδι κακής κατασκευής. Αυτό το προϊόν πιθανότατα δεν θα διαρκέσει πολύ, ειδικά μετά από λίγο καιρό και αρκετές πλύσεις. Για κάθε ρούχο βεβαιωθείτε ότι οι ραφές είναι σφιχτές και οι κλωστές στη θέση τους. Αποφύγετε σχέδια που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Ίσως φαίνονται όμορφα, όμως δεν είναι πολύ πρακτικά εάν προκαλούν δυσφορία στο παιδί.

Αποφεύγετε τα ρούχα με χαλαρά κουμπιά: Τα χαλαρά κουμπιά υποδηλώνουν ότι ένα ρούχο πιθανότατα δεν είναι καλής ποιότητας.

Επιλέξτε χρώματα που δεν θα εμφανίζουν λεκέδες: Όλοι ξέρουμε ότι τα παιδιά είναι ακατάστατα. Προτιμήστε ρούχα που είναι εύκολο να τα περιποιηθείτε και τα οποία δεν θα εμφανίζουν λεκέδες, π.χ. ρούχα με σκούρα χρώματα και πολύ φωτεινές αποχρώσεις αντί για παστέλ.

Αγοράστε ρούχα που είναι εύκολο να τα βάζετε και να τα βγάζετε: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα βρέφη και τα παιδιά που μαθαίνουν να ντύνονται. Διαλέξτε ρούχα με ελαστικές μέσες, μεγάλα κουμπιά ή και ευρείες τρύπες στο λαιμό, τα οποία μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα.

Διάβασε ακόμη