Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Μιλήσαμε με την Ελίνα Θεοδότου και τον Μάριο Θεοφιλίδη για την έκθεση “Island”

Που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Almyra μέχρι 31 Αυγούστου.

Της Νικόλ Ζένιου

Σε ένα υπέροχα διαμορφωμένο χώρο στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 23 Ιουλίου, τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης “Island”. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από το ξενοδοχείο Almyra σε συνεργασία με την Isnotgallery έχει ως στόχο την έμπρακτη και διαχρονική στήριξη της καλλιτεχνικής κοινότητας της Κύπρου.

Διάβασε ακόμη – Βρεθήκαμε στην έκθεση σύγχρονης τέχνης “Island” στο ξενοδοχείο Almyra

Σε αυτή την έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2022, η Isnotgallery παρουσιάζει τα έργα 18 σύγχρονων καλλιτεχνών, με φωτογραφικές και εικαστικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, γλυπτά και σύγχρονα κεραμικά.

Εμείς, μιλήσαμε με δύο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, την Ελίνα Θεοδότου και τον Μάριο Θεοφιλίδη για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τα έργα που παρουσίασαν.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην έκθεση “Island” που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο ξενοδοχείο Almyra;

Η πρόταση ήρθε από τον Άντρο Ευσταθίου τον οποίο και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε.

Ποιο είναι το concept και η έμπνευση πίσω από τα έργα που παρουσιάστηκαν;

Λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό της έκθεσης “Island”, σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε έργα τα οποία να έχουν άμεση σχέση με το θέμα της έκθεσης αλλά παράλληλα να αποτελούν συνέχεια των έργων που παρουσιάσαμε μέχρι τώρα. Τα έργα αποτελούν μεταμόρφωση του σαπουνιού και της οικιακής σκόνης όπως τα συναντούμε στην καθημερινότητα μας, διαμορφώνοντας μέσω αυτής της διαδικασίας έργα που εξετάζουν την έννοια της καθαριότητας από κοινωνιολογική άποψη, ως μορφή αρετής, ανταγωνισμού ως προς το ποιος είναι ο καθαρότερος, ποιου η “εικόνα” είναι η καθαρότερη σε σχέση με την “εσωτερική” καθαριότητα, η καθαριότητα ως προσωπείο.

Η έμπνευση έρχεται ουσιαστικά μέσα από τη μελέτη, τον πειραματισμό, τα υλικά και την παρατήρηση του κοινωνικού περιβάλλοντος. Για τα συγκεκριμένα έργα, η σκόνη, που αποτελείται από νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να θεωρηθεί ως συνεχής αποδόμηση του σώματος. Σε μια προσπάθεια να ακολουθηθούν οι κοινωνικοί κανόνες μέσω του τελετουργικών πρακτικών καθαρισμού, το ανθρώπινο σώμα χρησιμεύει ως χώρος προβολής αυτών των πρακτικών, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες και ιδιωτικές ανησυχίες της αποδοχής. Μέσω της διαδικασίας του καθαρισμού, το δέρμα αποσυντίθεται και η μορφή του ανθρώπινου σώματος μεταβάλλεται και συνεχώς επαναπροσδιορίζεται, με την ταυτότητα του σώματος να αφαιρείται. Η ταυτότητα του σώματος διαλύεται μέσω της κατάχρησης εξουσίας, με την κοινωνία να αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο τέτοιες ενέργειες, δημιουργώντας ζητήματα τιμωρίας, αποδοχής, πρόκλησης.

Ποια υλικά χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των έργων;

Τα κύρια υλικά είναι το σαπούνι και η οικιακή σκόνη. Είναι δύο υλικά τα οποία συναντούμε στην καθημερινότητά μας, που μπορούν να χαρακτηριστούν εύθραυστα, συνεπώς αυτό το χαρακτηριστικό τους έχει άμεση σχέση με τη δημιουργία των έργων, γιατί έρχεται σε αντίθεση με φόρμες οι οποίες θεωρούνται στέρεες και ανθεκτικές. Μέσα από τα έργα μας εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, με σκοπό ο θεατής να ταυτιστεί με τα έργα αναγνωρίζοντας οικίες συμπεριφορές.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του StatusTheta;

Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2017 με σκοπό την από κοινού καλλιτεχνική δημιουργία, ως ομάδα. Τονίζουμε το “από κοινού”, γιατί τα έργα μας δημιουργούνται βάσει συλλογικής συζήτησης, μελέτης, σχεδιασμού και κατασκευής. Γνωρίζαμε ήδη ο ένας τη δουλεία του άλλου, και το γεγονός ότι έχουμε μια κοινή αισθητική και κοινή καλλιτεχνική αντίληψη, οδήγησε στη συνεργασία μας, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε μια καθοριστική στιγμή.

Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Οι σκέψεις για δημιουργία είναι συνεχείς τόσο για την επόμενη ατομική έκθεση μας αλλά και για ομαδικές εκθέσεις. Στο παρόν στάδιο δουλεύουμε για την επόμενη ατομική έκθεση ως StatusTheta και υπολογίζουμε να είμαστε έτοιμοι να εκθέσουμε τα έργα μας τους επόμενους μήνες. Επίσης, δουλεύουμε και για μια ομαδική έκθεση, η οποία θα διοργανωθεί εντός του 2022, και για την οποία αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή που θα λάβουμε μέρος γιατί αφορά την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, στην οποία θα παρουσιάσουμε έργα τα οποία θα κατασκευαστούν ειδικά για αυτή την έκθεση.

Διάβασε ακόμη