Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ινομυώματα: Tι πρέπει να γνωρίζεις

Οι βασικές απορίες που έχει η κάθε γυναίκα για τα ινομυώματα.

Τα ινομυώματα μπορεί να αποδειχθούν ένοχα για μια σειρά από προβλήματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες, όπως υπογονιμότητα, συχνές αιμορραγίες, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και σίγουρα μεγάλη ανησυχία κι απορίες. Σε πολλές περιπτώσεις όμως τα ινομυώματα μπορεί να υπάρχουν χωρίς ποτέ να το αντιληφθούμε. Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και τι επιλογές θεραπείας έχουμε;

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθη μορφώματα της μήτρας και δημιουργούνται από υπερπλασία των λείων μυϊκών ινών, δηλαδή από το υλικό που αποτελείται η μήτρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ινομυώματα δεν δημιουργούν συμπτώματα και γι΄ αυτό και δεν γίνονται αντιληπτά από τη γυναίκα. Όταν όμως δημιουργούν συμπτώματα, αυτά είναι τέτοια, που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Που οφείλεται η ανάπτυξη των ινομυωμάτων;

Η ανάπτυξη των ινομυωμάτων σχετίζεται με την παραγωγή οιστρογόνων, γι΄αυτό και παρουσιάζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, 25-45 ετών. Στην εμμηνόπαυση, οπότε και τα οιστρογόνα μειώνονται δραστικά, σπάνια μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει ινομυώματα. Οι ακριβείς αιτίες εμφάνισής τους δεν είναι γνωστές, ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζονται σε γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Μια γυναίκα οφείλει μία φορά το χρόνο να επισκέπτεται το γυναικολόγο της και να υποβάλλεται σε ΤΕΣΤ ΠΑΠ. Κατά την ίδια επίσκεψη μπορούμε να κάνουμε και το δια κολπικό υπερηχογράφημα, με τον υπέρηχο που έχουμε στο ιατρείο.

Η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται με τρεις τρόπους:

– Γυναικολογική αμφίχειρη εξέταση – κλασικός τρόπος

– Μαγνητική και αξονική τομογραφία

– Διακολπικό υπερηχογράφημα ρουτίνας

Ποια είναι τα συμπτώματα (όταν υπάρχουν);

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε γυναίκες με ινομυώματα εξαρτώνται από το μέγεθος, τον αριθμό και το σημείο στο οποίο εντοπίζονται. Αυτά μπορεί να είναι:

– Πόνος, αίσθημα βάρους και φούσκωμα.

– Ασυνήθιστα μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

– Δυσμηνόρροια, δηλαδή ασυνήθιστος έντονος πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου.

– Δυσπαρεύνια, δηλαδή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

– Συχνουρία, ουρολοιμώξεις, δυσκοιλιότητα, λόγω της πίεσης σε παρακείμενα όργανα.

– Υπογονιμότητα γιατί μπορεί να πιέζουν τις σάλπιγγες ή να βρίσκονται στο εσωτερικό της μήτρας.

Ποια είναι η θεραπεία των ινομυωμάτων;

Εάν η γυναίκα δεν παρουσιάζει συμπτώματα, τα ινομυώματα δεν χρειάζονται ειδική θεραπεία. Χρειάζεται όμως περιοδική παρακολούθηση της ασθενούς με κολπική υπερηχογραφία κάθε 6-12 μήνες. Οι τυχόν αλλαγές του μεγέθους ή της σύστασης του ινομυώματος θα πρέπει να αξιολογούνται από τον γυναικολόγο σύμφωνα με την ηλικία και την κλινική εικόνα της ασθενούς. 

Όταν η γυναίκα ωστόσο παρουσιάζει συμπτώματα υπάρχουν οι εξής επιλογές για την αντιμετώπισή τους:

Αφαίρεση ινομυώματος. Αυτή η μέθοδος ενδείκνυται σε νέες γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους ή τη μήτρα τους. Τα ινομυώματα, ανάλογα με την ανατομική τους θέση, μπορούν να αφαιρεθούν είτε λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά (δια της κολπικής οδού με τη βοήθεια ειδικού οργάνου που λέγεται υστεροσκόπιο) ή με την κλασική ανοικτή μέθοδο της λαπαροτομίας.

Υστερεκτομή. Ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν αποκτήσει την οικογένεια τους, έχουν πολλαπλά ινομυώματα και είναι άνω των 45 ετών.

Πώς γίνεται η αφαίρεση ινομυωμάτων;

Όταν τα ινομυώματα είναι μεγαλύτερα από 5εκ., τότε θεωρούνται μεγάλα και συνήθως κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεσή τους. Ανάλογα με το είδος του ινομυώματος επιλέγεται και η μέθοδος αφαίρεσής του. Τα ινομυώματα ανάλογα με την θέση τους διακρίνονται σε:

Υποορογόνια: αυτά που βρίσκονται κάτω από τον εξωτερικό χιτώνα της μήτρας.

Ενδοτοιχωματικά: αυτά που βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας

Υποβλεννογόνια: αυτά που βρίσκονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και τα οποία προκαλούν τα πιο έντονα συμπτώματα όπως η μεγάλη αιμορραγία της μήτρας κατά την περίοδο αλλά και την υπογονιμότητα.

Το 95% των ινομυωμάτων αφαιρούνται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Αυτά που είναι υποβλεννογόνια αφαιρούνται υστεροσκοπικά δηλαδή δια μέσου του κόλπου, με τη χρήση της κάμερας, το υστεροσκόπιο εισέρχεται στη μήτρα και χειρουργικά αφαιρούμε το ινομύωμα, κοιτάζοντας στην οθόνη. Όταν τα συγκεκριμένα ινομυώματα αφαιρεθούν από έμπειρα χέρια τότε η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος, άμεσα.

Λαπαροσκοπικά σημαίνει ότι, πάλι κοιτάζουμε στην οθόνη τοποθετούμε όμως την κάμερα μέσω μικρής οπής που ανοίγουμε στον ομφαλό. Την επόμενη ημέρα της αφαίρεσης η ασθενής είναι εντελώς καλά και εξέρχεται του νοσοκομείου.

Στη Ρομποτική χειρουργική έχουμε τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης.

Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία που επιλέγεται εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων αλλά και τα συμπτώματα που προκαλούν.

Πηγή: Μadame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη