Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Artbits: Με τα μάτια…

Ο ταλαντούχος στιχουργός Σταύρος Σταύρου μιλά για τη γνωριμία του με τον Στέλιο Πισή και πως αυτή του άλλαξε τη ζωή. 

Η μέρα που τον γνώρισα μου άλλαξε τη ζωή. Νομίζω πως αυτό ισχύει για όποιον έχει συναντήσει τον Στέλιο Πισή. Τον άνθρωπο που, χρόνια τώρα, μας μαθαίνει τι θα πει δύναμη ψυχής. Από την εποχή που η μυϊκή δυστροφία τον καθήλωσε σε ένα αναπηρικό καροτσάκι και στη συνέχεια σε ένα κρεβάτι.

Όταν είχα γνωρίσει τον Στέλιο, 8 χρόνια πριν, ήταν “ο συνθέτης που έγραφε χρησιμοποιώντας μόνο τα δάχτυλα των χεριών του”. Ένας συνθέτης που δημιουργεί από αριστουργηματικά συμφωνικά κομμάτια μέχρι σπουδαία τραγούδια για μεγάλα ονόματα της δισκογραφίας. Κάθε του δουλειά κουβαλάει εκείνη τη μαγεία που μόνο η ψυχή μπορεί να δώσει στη μουσική. 

Διάβασε ακόμη – Artbits: Το “μαζί” να ανθίζει…

Τα χρόνια πέρασαν και ο Στέλιος μπορούσε πια να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα του δάχτυλο. Ήταν τότε που -σε μια συνάντησή μας- μου είχε μιλήσει πρώτη φορά για το Eyeharp. “Είναι ένα λογισμικό μέσα από το οποίο κάποιος μπορεί να γράψει μουσική χρησιμοποιώντας μόνο την κίνηση των ματιών”, μου είχε πει με ενθουσιασμό. Τα χρόνια που ακολούθησαν είδα το “θαύμα” αυτό να ξεδιπλώνεται μπροστά μου. Είδα τον Στέλιο, με τη βοήθεια του Εyharp, να μπαίνει σε καινούριους κόσμους και να παραμένει δημιουργικός. Δημιουργικός και ευτυχισμένος.

Το κείμενο αυτό δεν έχει ως σκοπό να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον Στέλιο. Το έχω κάνει, εξάλλου, πολλές φορές στο παρελθόν. Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε μια συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στον “Φιλελεύθερο” ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης, ο Έλληνας δημιουργός του λογισμικού Eyeharp. Ενός λογισμικού που έδωσε, όχι μόνο στον Στέλιο, αλλά σε εκατοντάδες μουσικούς σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν, παρά τα όποια προβλήματα υγείας.

“Ευτυχώς που υπάρχει η τεχνολογία, που μου επιτρέπει να δημιουργώ”, λέει συχνά ο Στέλιος. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή του Στέλιου -και του κάθε Στέλιου- χωρίς αυτήν. Σε μια άλλη εποχή. Σκεφτόμουν, λοιπόν, ότι η τεχνολογία μπορεί πολλές φορές να μας δώσει τα “θαύματα”. Τα μικρά εκείνα θαύματα που είναι τόσο μεγάλα. Ακόμα και στον χώρο του πολιτισμού… Και αν το “τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια” μοιάζει πολλές φορές κλισέ, δεν απέχει πολύ από την ουσία. Από την ουσία που εκπροσωπούν όσοι έχουν επιλέξει στη ζωή τους να μιλάνε… με τα μάτια!

Διάβασε ακόμη