Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Επιχείρηση φυτά: Συμβουλές και tips για να έχεις ένα “πράσινο” σπίτι

Επιχείρηση φυτά: Συμβουλές και tips για να έχεις ένα “πράσινο” σπίτι

Από τους ιδιοκτήτες ενός “φυτοπωλείου” στην Ελλάδα.

Η θέα ενός χώρου με φυτά και λουλούδια σίγουρα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Άλλωστε, ένα “πράσινο” σπίτι κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία αφού μας φτιάχνει τη διάθεση. Ωστόσο, αρκετοί από εμάς δεν καταφέρνουμε να διατηρούμε τα φυτά μας πράσινα και υγιή ολόχρονα.

Η Μαρία Ιωάννιδου και ο Γιώργος Τσεσμεντζής, δημιουργοί του φυτωπολείου Grow How, μας δίνουν συμβουλές και tips που αφορούν στη σωστή περιποίηση των φυτών μας αλλά και ποια είναι τα ιδανικά φυτά, για να καλλιεργήσουμε τώρα.

Ακολουθούν τα tips τους:

Η εποχή είναι ιδανική για να φυτέψουμε:

Το Φθινόπωρο φυτεύονται βολβοί που ανθοφορούν την Άνοιξη. Για παράδειγμα, νεραγκούλες, τουλίπες, φρέζιες και ανεμώνες. Επίσης, φυτεύονται και κάποια λαχανικά και βότανα όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, θυμάρι κτλ.

Σχετικά με τις μεταφυτεύσεις το φυτό, σου δείχνει μόνο του πότε χρειάζεται να αλλάξει γλάστρα. Όταν το ριζικό του σύστημα φαίνεται κάτω από τη γλάστρα ή όταν η γλάστρα αρχίζει να παραμορφώνεται, τότε πρέπει σίγουρα να την αλλάξουμε. Επιλέγουμε περιόδους που το φυτό δε βγάζει καινούρια φύλλα ή άνθη καθώς και φυσιολογικές καιρικές συνθήκες χωρίς πολύ κρύο/ζέστη, ανάλογα βέβαια και με το κάθε φυτό.

Extra tip: Ποτίζουμε το φυτό που θέλουμε να αλλάξουμε γλάστρα τρεις ημέρες πριν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκλιματιστεί πιο εύκολα στην καινούρια γλάστρα.

Ιδανικά φυτά εσωτερικού χώρου:

Καλαθέα: Διάφορα είδη και μεγέθη με πολύ όμορφα patterns στο φύλλωμα.

Σανσιβέρια: Καθαρίζει την ατμόσφαιρα και είναι πολύ ανθεκτική σε περιόδους ξηρασίας.                                                                   

Πόθος: Aναρριχάται όπου εσύ τον οδηγείς.

Κρότωνας: Χρωματιστό φύλλωμα.

Αλοκάσια ζεμπρίνα: Ο ιδιαίτερος κορμός και το πλατύ μεγάλο φύλλο δίνουν στον χώρο μια πιο τροπική διάθεση.

Extra tip: Διάλεξε πρώτα το μέρος που θέλεις να βάλεις ένα φυτό και ανάλογα τη φωτεινότητα του χώρου επίλεξε ποιό θα είναι αυτό.

Για να διατηρήσεις τη ζωντάνια των φυτών στο μπαλκόνι:

Αρχικά, θα πρέπει τα φυτά που θα επιλέξουμε να ευδοκιμούν στις καιρικές συνθήκες λόγω προσανατολισμού και τοποθεσίας/χωροθέτησης του μπαλκονιού μας. Ποτίζουμε συμφώνα με τις προτιμήσεις κάθε φυτού και αφαιρούμε τα ξερά φύλλα. Σημαντικό ρόλο παίζει η λίπανση η οποία προσφέρει στο φυτό ζωηρό πράσινο χρώμα στα φύλλα του ή/και άνθη στα ανθοφόρα.

Top 5 για αρχάριους:

Σανσιβέρια: Πολυετές φυτό Αφρικάνικης καταγωγής. Μπορεί να επιβιώσει σε χώρους που δεν έχουν πολύ φως. Είναι πολύ ανεκτική και σε συνθήκες ξηρασίας. Είναι από τα φυτά που ευδοκιμούν ακόμα και εάν τα παραμελήσεις (λίγο!) .

Extra tip: Μεταφύτευσέ την όταν η γλάστρα θα έχει γεμίσει εντελώς και το φυτό πλέον δεν χωράει. Επίλεξε χώμα για κάκτους και παχύφυτα.

Ζάμια /Ζamioculcas: Χαρακτηρίζεται από τα σκούρα πράσινα φύλλα του. Πολύ ανθεκτικό φυτό. Προτιμάει ένα φωτεινό χώρο ώστε να αναπτυχθεί σωστά αλλά επιβιώνει και σε μειωμένης φωτεινότητας χώρους. Χρειάζεται λίγο πότισμα .

Extra tip: Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες. Το υπερβολικό πότισμα είναι ο πραγματικός της εχθρός. Ένα καλό σημάδι πως η Ζάμια χρειάζεται πότισμα είναι να δείτε αν το κλαδί κάτω χαμηλά είναι μαλακό.

Φίκος Elastica: Ένα old-fashioned φυτό που βρίσκεται παντού! Σε ένα ιατρείο ή σε ένα σπίτι, ακόμα και σε κήπο φυτεμένο σαν δέντρο. Του αρέσει το φως αλλά όχι το άμεσο φως. Χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα του σχεδόν έχει στεγνώσει .

Extra tip: Όταν τα φύλλα του φίκου αρχίζουν να πέφτουν προς τα κάτω, θέλει πότισμα. Του αρέσει να σκουπίζεις τα φύλλα του με ένα βρεγμένο πανί.

Πόθος: Κιτρινοπράσινα φύλλα, το σχήμα τους θυμίζει καρδιές! Ιδανικό για κρεμαστή γλάστρα. Έχει γρήγορη ανάπτυξη  και αγαπάει την υγρασία και το φως!

Αγλαόνεμα /Chinese evergreen: Προτιμάει τα σκιερά μέρη. Δεν του αρέσουν οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και η έκθεση του σε άμεσο ηλιακό φως . Χρειάζεται εβδομαδιαίο πότισμα από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο ,τον Χειμώνα αραιώνουμε τα ποτίσματα.

Extra tip: Για να ενισχύσεις την υγρασία, τους καλοκαιρινούς μήνες, ψεκάζεις τα φύλλα του με νερό.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη