Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Επιστροφή στο σχολείο: 6 tips για ομαλή προσαρμογή

Πώς να βοηθήσεις τα παιδιά σου να μπουν εύκολα στο ρυθμό του σχολείου.

Της Νατάσας Τούρζα

Οι διακοπές έφτασαν στο τέλος τους και η προσαρμογή στην καθημερινότητα για μικρούς και μεγάλους είναι πλέον γεγονός. Μελέτες αναφέρουν πως η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο επηρεάζει την ψυχολογία των περισσότερων παιδιών καθώς οι συνήθειές τους αλλάζουν και πρέπει να αφήσουν πίσω τις ημέρες ξεγνοιασιάς και να μπουν ξανά σε μία ρουτίνα. Επίσης, η επιστροφή στα θρανία κάποιες φορές μπορεί ακόμα και να τα αγχώσει.

Διάβασε ακόμη – Πείτε “αντίο” στην πιπίλα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Ακολουθούν έξι τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μπουν εύκολα στο ρυθμό του σχολείου:

1. Επικοινωνία. Συζήτησε με το παιδί για την επιστροφή στο σχολείο και για την καθημερινότητα που σε λίγες ημέρες θα αλλάξει. Ρώτησε το με τι δραστηριότητες θα ήθελε να ασχοληθεί και φτιάξε ένα πρόχειρο εβδομαδιαίο πλάνο.

2. Ρουτίνα ύπνου. Στις διακοπές το πρώτο πράγμα που αλλάζει είναι η ώρα του ύπνου. Τα παιδιά έχουν την ευχέρεια να κοιμούνται πιο αργά αλλά και να ξυπνούν ότι ώρα θέλουν. Καλό θα ήταν δέκα ημέρες νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής περιόδου να επαναφέρεις τη ρουτίνα του ύπνου.

3. Επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο. Κάνε μαζί μία βόλτα στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο για να αγοράσετε ό,τι χρειάζεται. Μία καλή ιδέα είναι να οργανώσετε μαζί το χώρο μελέτης στο δωμάτιό του.

4. Διατροφή. Το σχολείο είναι ένα περιβάλλον φιλικό προς τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Φρόντισε να ενισχύσεις από τώρα το ανοσοποιητικό των παιδιών με μια σωστά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες.

Διάβασε ακόμη – 5 λόγοι για να βάλεις στη ζωή του παιδιού σου δραστηριότητες STEM

5. Επανάληψη. Αν το παιδί σου είναι μεγαλύτερης ηλικίας ξεκινήστε μαζί επαναλήψεις σε κάποια από τα μαθήματα της προηγούμενης χρονιάς. Αν είναι πιο μικρό, μπορείς να κάνεις μαζί επαναληπτικές ασκησούλες σε ειδικά βιβλία δραστηριοτήτων.

6. Βόλτες. Όσο ο καιρός παραμένει καλός φρόντισε να τον εκμεταλλεύεστε τα σαββατοκύριακα για να κάνετε τις οικογενειακές σας εξορμήσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε ακόμα την καλοκαιρινή αίσθηση.

Instagram: @natty_tourza

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη