Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Beyond Stereotypical Identities: Η νέα εικαστική πρόταση της Κατερίνας Σταύρου

Η καλλιτέχνις εξερευνά την απεικόνιση της γυναίκας στην εποχή που ζούμε.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση της Κατερίνας Σταύρου  με γενικό τίτλο “Beyond Stereotypical Identities”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στις 19:00.

Στη νέα της σειρά η καλλιτέχνις αναζητά την απεικόνιση της γυναίκας στην εποχή μας. Διερευνά εις βάθος το γυναικείο σώμα καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει αυτό στην σύγχρονη πραγματικότητα. Μεταφέρει ιστορίες και ιδέες μέσα από το πάντρεμα τεχνικών και υλικών, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο, με τις χαρακτηριστικές της πινελιές, θέματα που απασχολούν και επηρεάζουν τη σύγχρονη γυναίκα στην καθημερινότητά της. Αποδομώντας τη φόρμα του γυναικείου σώματος η καλλιτέχνις ενισχύει την ιαπωνική φιλοσοφία του ότι η αληθινή μορφή της τελειότητας κρύβεται στις ατέλειες οι οποίες συνθέτουν την μοναδικότητα του ατόμου.

Στην νέα της έκθεση την εικαστικό απασχολεί ιδιαίτερα το γυναικείο σώμα, ένα θέμα που υπήρξε πηγή έμπνευσης από τους αρχέγονους χρόνους στην τέχνη. Ο επηρεασμός από τις πρωτόγονες εκδηλώσεις του αρχέτυπου θηλυκού συμβολισμού είναι εμφανής στα έργα ενώ παράλληλα γίνεται ένας συσχετισμός με τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς, επιχειρώντας έτσι να καταρρίψει τα κατεστημένα. Οι εναλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα κατά στη διαδικασία της εγκυμοσύνης, καθώς και ο άμεσος επηρεασμός της πατριαρχίας που διαβάλλει τη γυναικεία υπόσταση στην κοινωνία της χώρας μας, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα της.

Η τέχνη για την Σταύρου είναι ένα καθολικό φαινόμενο ζωής που αντανακλά την αλήθεια του καλλιτέχνη. Η καλλιτεχνική έκφραση ούτως ή άλλως προσαρμόζεται αναπόφευκτα στην αντικειμενική πραγματικότητα, αντανακλώντας τις άπειρες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ιστορία του τόπου, οι θρησκείες, και όλα όσα αποτελούν το περιβάλλον όπου αναδύεται η εκάστοτε τέχνη, έχουν αμοιβαία και ακούσια σχέση με το έργο το οποίο παράγεται. Για την εικαστικό ο φεμινισμός είναι πιο σύγχρονος από ποτέ και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην χώρα μας. Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού ουσιαστικών αξιών είναι θεμελιακή. Μέσα από τα έργα της μεταφέρει μηνύματα και ανησυχίες βγαλμένα από την επικαιρότητα. Η έκθεση της μπορεί να διαβαστεί από το θεατή καθολικά, αλλά το κάθε έργο ξεχωριστά μεταφέρει μια δική του ιστορία.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στη Δάφνη Νικήτα

Η Κατερίνα Σταύρου είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Manchester Metropolitan με εξειδίκευση στη ζωγραφική. Έχει παρακολουθήσει επίσης Εικαστικές Τέχνες στο University of Salford και κατέχει δίπλωμα «Κριτική της Τέχνης» από το Central Saint Martins. Η καλλιτέχνις συνέχισε της σπουδές της με Μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων και art fairs ανά το παγκόσμιο. Έχει εκθέσει τα έργα της στην Αμερική, Μεγάλη Βρετανία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Κύπρο και Ελλάδα. Με τη νέα της εικαστική πρόταση η Σταύρου παρουσιάζει για δεύτερη φορά προσωπική της έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διατοπος. Τα έργα της Σταύρου ανήκουν σε διεθνείς ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές.

Διάρκεια: Μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2021

Ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τρίτη –Παρασκευή 17:00 – 19:00. Σάββατο 11.00 π– 13:00.

Info: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται, οδός Κρήτης 11, τηλ.: 22766117, email: [email protected], website: www.diatopos.com

Διάβασε ακόμη