Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Artbits: Εδώ!

Ο ταλαντούχος στιχουργός, Σταύρος Σταύρου μιλά για τη μουσική του τότε και του σήμερα. 

Θυμάμαι συχνά το εξαιρετικά μοντέρνο -για την εποχή εκείνη- κατάστημα All Records στην Οδό Σοφούλη, στο κέντρο της Λευκωσίας. Περνούσα εκεί ατέλειωτες ώρες ψάχνοντας cds, διαβάζοντας οπισθόφυλλα, ανακαλύπτοντας καλλιτέχνες. Ήταν ο παράδεισός μου, σε μια εποχή που δεν υπήρχε η ευκολία του Spotify ή του YouTube. Υπήρχε, όμως, μια μαγεία που αναπόφευκτα εξαφανίστηκε με την εξάπλωση του διαδικτύου.

Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 το All Records δεν ήταν μόνο ένα δισκοπωλείο. Λειτουργούσε και ως δισκογραφική εταιρεία, που ήταν υπεύθυνη για τα πρώτα βήματα πολλών νέων Κυπρίων τραγουδιστών. Κάποιοι από αυτούς έφυγαν στην πορεία για την Ελλάδα, όπου έκαναν καριέρα. Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Γιώργος Παπαδόπουλος… Άλλοι συνέχισαν την καριέρα τους στην Κύπρο και κάποιοι εγκατέλειψαν τελικά τον χώρο του τραγουδιού.

Διάβασε ακόμη – Artbits: Η γυναικεία φωνή 

Έφερα στο μυαλό μου τις εποχές εκείνες πριν λίγες μέρες, όταν άκουσα το καινούριο τραγούδι του Δημήτρη Μεσημέρη, με τίτλο “Επιβάτης”. Ο Μεσημέρης είναι αναμφίβολα μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη. Ταλαντούχος, με ήθος και καλλιτεχνική συνέπεια, κουβαλά στη φωνή του όλους τους μεγάλους της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, διατηρώντας ωστόσο την αυθεντικότητά του. Ο Μεσημέρης λοιπόν, όπως και κάποιοι άλλοι νέοι καλλιτέχνες, επαναφέρουν στο προσκήνιο αυτό που λέμε “κυπριακή δισκογραφία”. Μια δισκογραφία που είναι εκ των πραγμάτων διαφορετική, αφού συχνά λείπει απ’ αυτήν… ο ίδιος ο δίσκος!

Αναμφίβολα, η διαδικτυακή πραγματικότητα στην οποία ζούμε συνέβαλε καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν, ωστόσο, και μεμονωμένες πρωτοβουλίες ανθρώπων που επέστρεψαν από το εξωτερικό, θέλοντας να δώσουν καινούρια ανάσα στο μουσικό τοπίο της Κύπρου. Ένα παράδειγμα είναι και η ντόπια δισκογραφική εταιρεία Louvana Δίσκοι.

Η επαφή και ο συσχετισμός με την ελληνική δισκογραφία δεν είναι κάτι μεμπτό. Αντιθέτως, πρόκειται για μια σαφώς μεγαλύτερη αγορά, που τις τελευταίες δεκαετίες έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Κύπριους να δημιουργήσουν και να ξεχωρίσουν, απευθυνόμενοι σε ένα ευρύτερο κοινό. Την ίδια ώρα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στον ίδιο μας τον τόπο υπάρχουν άνθρωποι που ακονίζουν τα φτερά τους και ετοιμάζονται να πετάξουν. Κάποιοι θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο νησί και στη συνέχεια θα δοκιμαστούν και αλλού. Άλλοι θα επιλέξουν να μείνουν εδώ και να χτίσουν την καριέρα τους στον τόπο τους. Και αυτό θα πρέπει να είναι θέμα επιλογής…

Διάβασε ακόμη