Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Breast cancer check-up: 5 βήματα για τη σωστή αυτοεξέταση των μαστών

H πλαστικός και ογκοπλαστικός Δρ. Γεωργία Κουλέρμου σου εξηγεί πώς να εξετάσεις προληπτικά τους μαστούς σου.

Για κάθε γυναίκα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελεί να ψηλαφά το μαστό της τακτικά, προκειμένου να εντοπίσει έγκαιρα οποιαδήποτε ανωμαλία ή αλλαγή στο σχήμα, στο μέγεθος και στη σύσταση του μαστού. Η  αυτοεξέταση και η επισκόπηση είναι το A και το Ω σε όλες τις ηλικίες και  το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Διάβασε ακόμη – Ελιές στο σώμα: O σωστός έλεγχος μετά το καλοκαίρι

Μια φορά τον μήνα από την νεαρή μας ηλικία εξετάζουμε, ψηλαφάμε το μαστό μας ώστε να αναγνωρίσουμε οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί, είτε στο σχήμα, είτε στην ύπαρξη κάποιου οζιδίου. Η ψηλάφηση αυτή πρέπει να γίνεται την έβδομη με όγδοη μέρα του κύκλου μας μετά τη λήξη της περιόδου ανάλογα φυσικά και με το κύκλο της κάθε γυναίκας.

Διάβασε ακόμη – Less is more: Διακριτικά αποτελέσματα με τη σύγχρονη πλαστική χειρουργική

Πως γίνεται η αυτοεξέταση

Βήμα 1: Ξεκίνησε κοιτάζοντας το στήθος σου στον καθρέφτη με τους ώμους σου ίσια και τα χέρια στους γοφούς σου.

Βήμα 2: Σήκωσε τα χέρια σου και αναζήτησε τις τυχόν αλλαγές/παραμορφώσεις.

Βήμα 3: Ενώ είσαι μπροστά στον καθρέφτη, κοίταξε για τυχόν σημάδια υγρού που βγαίνει από την μία ή και τις δύο θηλές (αυτό θα μπορούσε να είναι υδαρές ή γαλακτώδες ή κιτρινωπό υγρό ή αίμα).

Βήμα 4: Στη συνέχεια, ψηλάφισε το στήθος σου, καθώς είσαι ανάσκελα, χρησιμοποιώντας το δεξί σου χέρι για να αισθανθείς το αριστερό σου στήθος και έχοντας το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι και μετά το αριστερό σου χέρι για να νιώσεις το δεξί σου στήθος.

Βήμα 5: Τέλος, ψηλάφισε τα στήθη σου ενώ στέκεσαι ή κάθεσαι.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ο οποίος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και στην υγεία του μαστού μας. Ποιες είναι οι απαραίτητες πληροφορίες τις οποίες πρέπει να κρατήσουμε ώστε να έχουμε ένα υγιή μαστό;

Η τακτική και συνεπής εξέταση στο γιατρό είναι απαραίτητη και πολλές φορές περιορίζει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέχουμε είναι, η εμφάνιση ενός απτού συνήθως μη επώδυνου ογκιδίου που αποτελεί το πλέον συχνό πρώιμο σύμπτωμα. Παράλληλα, κάθε αλλαγή στο σχήμα, το χρώμα και την υφή του μαστού ή της θηλής πρέπει να αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης.

Εάν βρούμε κάτι που μας φαίνεται διαφορετικό απευθυνόμαστε σε ένα ειδικό κέντρο μαστού για διερεύνηση. Εκεί ο ειδικός γιατρός θα μας εξετάσει και αν είμαστε σε μικρή ηλικία μπορεί να κάνει ένα υπερηχογράφημα για περαιτέρω διερεύνηση.

Είναι σημαντικό να κάνουμε τακτικούς ελέγχους, αυτοεξέταση και το προγραμματισμένο ραντεβού στο γιατρό μας. Αυτό θα βοηθήσει στο να προλάβουμε σε όσο πιο πρώιμο στάδιο τη νόσο.

Ξεκινάμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις μαστογραφία και υπερηχογράφημα στα 38-40 έτη, αν και καλό θα ήταν να γίνει ένα πρώτο υπερηχογράφημα πιο νωρίς για τον έλεγχο της γενικής κατάστασης του μαστού. Φυσικά οι οδηγίες αυτές μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό της κάθε γυναίκας.

Ευχαριστίες στη Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός, www.georgiakoulermou.comInstagram: dr. georgiakoulermou, Facebook: Dr. Georgia Koulermou, τηλ. 99657810.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη