Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Αυτά είναι τα δύο “χειρότερα” κατεψυγμένα τρόφιμα – σύμφωνα

Ο σοβαρός λόγος για να περιορίσουμε όσο γίνεται την κατανάλωσή τους στην καθημερινότητά μας.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι αλήθεια πως διευκολύνουν συχνά την διαδικασία μαγειρέματος, ενώ μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου προϊόντα που είτε δεν ευδοκιμούν συγκεκριμένους μήνες, είτε πάλι μας είναι δύσκολη η τακτική αγορά τους, λόγω διαμονής σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α.

Διάβασε ακόμη – Υγιεινά σνακ – 5 YouTube videos για να πάρεις ιδέες

Πολλά τρόφιμα που παίρνουμε από τους καταψύκτες του σούπερ μάρκετ εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, ενώ μπορούν να ανταγωνιστούν θρεπτικά ακόμα και τα φρέσκα. Αυτό ισχύει κυρίως για τα φρούτα και τα λαχανικά, ορισμένους τύπους κρεατικών και τα ψάρια.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν σημαίνουν πως οτιδήποτε βρίσκεται στην κατάψυξη είναι υγιεινό και μπορεί να προστεθεί χωρίς συνέπειες στην καθημερινή διατροφή. Δεν είναι λίγα τα προϊόντα κατάψυξης, τα οποία είναι υπερβολικά ανθυγιεινά καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών, αλάτων και φυσικά πρόσθετων συντηρητικών. Στην δεύτερη αυτή κατηγορία ανήκουν όλα σχεδόν τα προμαγειρεμένα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι τροφές δηλαδή που έχουν ήδη μαγειρευτεί και έπειτα απλώς καταψυχθεί, ενώ απαιτούν απλώς ζέσταμα από τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν δύο φαγητά που πρέπει να σταματήσεις αμέσως τώρα να προσθέτεις στο καλάθι σου, μειώνοντας φυσικά την αγορά και όλων των υπόλοιπων κατεψυγμένων τροφίμων που ανήκουν στην δεύτερη αυτή κατηγορία.

Ποια κατεψυγμένα τρόφιμα είναι καλό να περιορίσεις όσο γίνεται

Πίτσα

Μπορεί ένα κομμάτι πίτσα ή μια ολόκληρη κατεψυγμένη να μην έβλαψε ποτέ κανέναν, ωστόσο σύμφωνα με την Dr. Krutika Nanavati, διαιτολόγο – διατροφολόγο, η τακτική κατανάλωση κατεψυγμένη πίτσας ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς. Η “ευκολία” που συνοδεύει το εν λόγω γεύμα έπειτα από μια κουραστική ημέρα, σαφώς έρχεται με κόστος για την φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Εκτός του ότι περιέχει λιπαρά τυριά και σάλτσες καθώς και επεξεργασμένα αλλαντικά, για να καταψυχθεί η προετοιμασμένη πίτσα και να διατηρεί φρέσκια απαιτείται η χρήση μεγάλης ποσότητας νατρίου (βλέπε υπέρταση), όπως επίσης και τεχνιτών συντηρητικών. Μια διατροφή που εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες των συστατικών αυτών θα μπορούσε να συμβάλει σε καρδιακά και αγγειακά επεισόδια.

Προτηγανισμένες πατάτες

Οι τηγανιτές πατάτες προφανώς έχουν τη θέση τους στη διατροφή μας (πάντα με μέτρο) χωρίς να συστήνεται η τακτική τους κατανάλωση. Δεν είναι όμως από τη φύση τους ένα δυνητικά “βλαβερό” τρόφιμο. Όταν όμως μιλάμε για προτηγανισμένες κατεψυγμένες πατάτες, το θέμα είναι πιο περίπλοκο. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, όταν σε ένα γεύμα προστίθενται προτηγανισμένες πατάτες αυξάνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, το οποίο “απειλεί” τον οργανισμό με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ η υπερβολική κατανάλωση αυτών των δύο συστατικών έχει συσχετιστεί με ορισμένους τύπους καρκίνου και χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη