Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Αρώματα: Aυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν πότε πρέπει να τα αποχωριστείς

Κι όμως, τα αρώματα έχουν ημερομηνία λήξης.

Όπως συμβαίνει με όλα τα καλλυντικά, έτσι και τα αρώματα έχουν ημερομηνία λήξης, πέρα από την οποία δεν ενδείκνυται η χρήση τους, με στόχο την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων ή τυχόν εμφάνιση εξανθημάτων στο δέρμα. Το ζήτημα είναι ποιες είναι εκείνες οι ενδείξεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι το άρωμά σου δεν έχει πια την ίδια ισχύ, οπότε και θα πρέπει να σταματήσεις να το φοράς.

Αρχικά να πούμε ότι δεν είναι όλα τα αρώματα ίδια ούτε αλλοιώνονται όλα με τον ίδιο ρυθμό. Η λήξη τους εξαρτάται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες αλλά και από τη δική μας μεταχείριση.

Διάβασε ακόμη – 3 beauty tips για ξυπνάς πάντα φρέσκια και ξεκούραστη

Τι ακριβώς σημαίνει “αλλοίωση” για ένα άρωμα και ποια είναι τα σημάδια

#1. Η οξείδωση

Τα αρώματα περιέχουν πάρα πολλά αιθέρια έλαια, οπότε είναι λογικό ότι μετά από καιρό, και εξαιτίας ορισμένων εξωτερικών παραγόντων όπως η θερμότητα, το φως, το οξυγόνο, το έλαιο θα ταγγίσει και η μυρωδιά που θα αναδυθεί θα είναι ταγγισμένη. Αυτό, με άλλα λόγια, είναι το φαινόμενο της οξείδωσης ενός αρώματος: εξαιτίας του οξυγόνου που εισχωρεί στο μπουκάλι, το άρωμα γίνεται όξινο και η μυρωδιά ξινίζει ή γίνεται πιο μεταλλική. Και αυτό είναι και το πρώτο σημάδι της αλλοίωσής του, που πρέπει να σου χτυπήσει καμπανάκι.

Διάβασε ακόμη – 8 ανοιξιάτικα μακιγιάζ με inspo από τις beauty insiders της Κύπρου

Άλλο σημάδι μπορεί να είναι το χρώμα, που μπορεί να αλλάξει και να γίνει πολύ έντονο κίτρινο, ενώ αν μιλάμε για αρώματα που έχουν κρατηθεί πολλά χρόνια σε μπουντουάρ, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να αλλάξει ακόμα και η υφή τους.

#2. Η σύνθεση

Δεν είναι όλα τα αρώματα το ίδιο επιρρεπή στην αλλοίωση, καθώς το πόσο γρήγορα θα χαλάσουν εξαρτάται άμεσα από τα συστατικά και τη σύνθεσή του. Έτσι, ένα άρωμα με υψηλά ποσοστά αιθανόλης (οινοπνεύματος / αλκοόλ) έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση στον χρόνο συγκριτικά με ένα πιο clean άρωμα χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλη ή με πιο “αγνά” συστατικά (πχ εσπεριδοειδή), που θα χάσει γρηγορότερα την εσάνς του και δεν θα μυρίζει το ίδιο έντονα.

Πότε λήγει τελικά ένα άρωμα;

Δεν υπάρχει μια απάντηση που να καλύπτει όλα τα αρώματα, καθώς όπως προείπαμε, αυτό εξαρτάται από τη σύνθεση και την ποιότητά του, το πόσο ευαίσθητα συστατικά περιέχει, την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα καθώς και τον τρόπο φύλαξης – αλλά και το αν το έχεις ανοίξει ή είναι ακόμα σφραγισμένο στο κουτί του. Σε πολύ γενικές γραμμές πάντως, ένα άρωμα “του κουτιού”, που δεν έχει ανοιχτεί ποτέ, μπορεί να μείνει αναλλοίωτο και σαν καινούριο ακόμα και μερικά χρόνια μετά την αγορά του, εφόσον δεν έχει εισέλθει στο εσωτερικό του οξυγόνο.

Αν από την άλλη έχεις ανοίξει το άρωμα και το έχεις χρησιμοποιήσει, αυτό σημαίνει ότι έχει μπει το πολύ καταστροφικό οξυγόνο στο εσωτερικό του, οξειδώνοντάς το. Σε αυτή την περίπτωση, το άρωμα έχει διάρκεια ζωής 1 με 2 χρόνια, και μόνο εφόσον το φυλάς σε σκιερό μέρος χωρίς υγρασία / θερμότητα και χωρίς να το βλέπει ο ήλιος.

Το προφανές είναι να φυλάς όλα τα αρώματά σου σε ένα μέρος που δεν θα το βλέπει ο ήλιος και δεν θα έχει υγρασία – και αυτό σίγουρα δεν είναι το μπάνιο σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να αποφύγεις να τα κρατάς στο αμάξι σου, ακόμα και στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό ενός οχήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως το καλοκαίρι, όχι μόνο θα αλλοιώσουν το άρωμα αλλά υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να το κάνουν να εξατμιστεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη