Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Πώς να περιποιηθείς σωστά την ευαίσθητη επιδερμίδα

Μάθε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ευαίσθητης επιδερμίδας και τους τρόπους που μπορείς να τη φροντίσεις.

Μη νομίζεις ότι ανήκεις στη μειοψηφία εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα. Πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πάνω από το 50% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που έχει αυτός ο τύπος δέρματος;

Διάβασε ακόμη – Beauty routine: Οι ιδανικές υφές στα προϊόντα ομορφιάς για τις ψυχρές θερμοκρασίες

Ως ευαίσθητο χαρακτηρίζεται το δέρμα το οποίο είναι περισσότερο αντιδραστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η ευαίσθητη επιδερμίδα κοκκινίζει εύκολα, η θερμοκρασία της είναι πιο υψηλή, είναι λεπτή, ανοιχτόχρωμη, συχνά ξηρή και απολεπίζεται επιφανειακά.

Οι τύποι του ευαίσθητου δέρματος

Υπάρχει το από τη φύση του ευαίσθητο δέρμα, το οποίο απλά έτσι γεννήθηκε.

Υπάρχει το ευαίσθητο δέρμα που δημιουργήθηκε στην πορεία λόγω κάποιων εξωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Η έκθεση στον ήλιο, η ζέστη, το κρύο, το τσιγάρο και η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι οι πιο βασικοί παράγοντες που μπορούν να κάνουν ένα κανονικό δέρμα ευαίσθητο.

Υπάρχει το αντιδραστικό δέρμα που γίνεται ευαίσθητο, επειδή αντιδρά στη χρήση λάθος προϊόντων καθαρισμού και φροντίδας.

Τέλος, όσο μεγαλώνουμε, τόσο η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή και όσο πιο λεπτή είναι, τόσο πιο εύκολο είναι να γίνει ευαίσθητη.

Πάρε τα μέτρα σου

Πρώτα από όλα πρέπει να προσπαθήσεις να περιορίσεις ή να αποφεύγεις τους παράγοντες εκείνους που προκαλούν την ευαισθησία. Αυτό βεβαίως δεν ισχύει στην περίπτωση που η επιδερμίδα σου ήταν πάντα ευαίσθητη.

Τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιείς πρέπει να έχουν πολύ ήπιους καθαριστικούς παράγοντες, ενώ τα προϊόντα φροντίδας να είναι εξειδικευμένα χωρίς χρωστικές, οινόπνευμα και αρώματα. Τα συστατικά επίσης που πρέπει να αποφεύγεις είναι τα θειικά άλατααπολεπιστικά όπως το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ, καθώς και τα ρετινοειδή. Αντιθέτως, θαυματουργά θεωρούνται συστατικά που θρέφουν τον δερματικό φραγμό, όπως η γλυκερίνη, το υαλουρονικό οξύ και το shea butter. Πρόκειται για συστατικά που έλκουν και σφραγίζουν την υγρασία, ενώ συμβάλλουν στην αναπλήρωση των ceramides και των λιπαρών οξέων.

Μην ξεχνάς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, ανάλογα με τον φωτότυπο και την ένταση της έκθεσης.

Επειδή κάθε ευαίσθητη επιδερμίδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση, να θυμάσαι ότι ο δερματολόγος είναι ο άνθρωπος που θα σε κατευθύνει και θα σε βοηθήσει.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη