Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

8 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν περπατάς περισσότερο

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το κάνεις και έχει τόσα πολλά να σου προσφέρει.

Παραδέξου το: μπορείς να κάνεις για 30 συνεχόμενα λεπτά ζάπινγκ στην τηλεόραση χωρίς να βλέπεις στην πραγματικότητα τίποτα. Ή να χαζεύεις στο Instagram. Ή να ξεφυλλίζεις περιοδικά. Έχεις όμως ποτέ σκεφτεί πόσα θα μπορούσες να προσφέρεις στο σώμα σου (και όχι μόνο) αν αφιέρωνες αυτό το μισάωρο σε έναν ευεργετικό περίπατο; Μάθε τι θα κερδίσεις αν αποφασίσεις να το κάνεις.

Θα κάψεις λίπος

Σκέψου το σώμα σου σαν ένα αυτοκίνητο με δύο ντεπόζιτα. Το πρώτο περιέχει τα λιπαρά οξέα και το δεύτερο τους υδατάνθρακες. Όταν κάνεις οποιοδήποτε είδος γυμναστικής χαμηλής έντασης (όπως είναι το περπάτημα) ο οργανισμός σου αντλεί από το πρώτο για ενέργεια. Όσο η ένταση αυξάνεται, αρχίζει να χρησιμοποιεί και υδατάνθρακες. Μέσα στα 30 λεπτά μπορείς να κάψεις γύρω στις 150 θερμίδες, από τις οποίες το 80% προέρχονται από λίπος. Θέλεις και απόδειξη; Έρευνα του Πανεπιστημίου του Τενεσί έδειξε ότι οι γυναίκες που περπατούν τακτικά έχουν λιγότερο σωματικό λίπος σε σχέση με όσες δεν περπατούν -μάλιστα όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωναν στο περπάτημα τόσο μικρότερο ήταν το ποσοστό λίπους στο σώμα τους.

Θα αυξήσεις τη μυική μάζα

Με το περπάτημα οι τετρακέφαλοι και γενικά όλοι οι μύες του ποδιού δυναμώνουν και αποκτούν γράμμωση. Και μεγαλύτεροι μύες σημαίνει αυξημένος μεταβολικός ρυθμός, δηλαδή καύση περισσότερων θερμίδων ακόμα και τις ώρες που δεν κάνεις απολύτως τίποτα.

Extra bonus: η στάση του σώματός σου θα γίνει καλύτερη, γιατί με το βάδισμα γίνεται καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα σε μεγάλες μυικές ομάδες, όπως αυτές της κοιλιάς και της πλάτης.

Διάβασε ακόμη – Οι 5 υγιεινές συνήθειες της Blake Lively που μπορείς να υιοθετήσεις

Θα ενισχύεις τα οστά σου

Όταν γυμνάζεσαι οι μύες ασκούν δύναμη πάνω στα οστά, τα οποία ανταποκρίνονται κινητοποιώντας κύτταρα που αυξάνουν την πυκνότητά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί από την ηλικία των 30 και μετά η οστική πυκνότητα αρχίζει να φθίνει και η χαμηλή οστική πυκνότητα είναι ο προπομπός της οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης εξαιρετικά επικίνδυνης για το σκελετό. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έδειξε ότι 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα περιορίζουν τον κίνδυνο κατάγματος στη λεκάνη σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση κατά 40%. Όσο νωρίτερα όμως το ξεκινήσεις, τόσο καλύτερα.

Θα γίνεις πιο χαρούμενη

Όταν περπατάς, εκκρίνονται στον εγκέφαλό σου ενδορφίνες, οι ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά, δρώντας σαν φυσικά αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και παυσίπονα. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι όσο περισσότερο περπατάει κάποιος τόσο πιο χαρούμενος αισθάνεται.

Το IQ σου θα αυξηθεί

Η άσκηση έχει θετική επίδραση σε πολλές διανοητικές δραστηριότητες όπως η μνήμη, καθώς επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να παίρνει περισσότερο οξυγόνο. Έτσι, μπορεί να κωδικοποιεί και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες καλύτερα. Επιπλέον, κάθε φορά που περπατάς κινητοποιείται ο ιππόκαμπος, η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μάθηση και τη σκέψη. Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γυμναστική προάγει και την δημιουργικότητα, προκαλώντας τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Σε άλλη έρευνα βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντας έπαιρναν καλύτερες αποφάσεις αφότου έκαναν έναν μικρό περίπατο. Γι’ αυτό, κάθε φορά που σε απασχολεί κάτι, πήγαινε μια βόλτα.

Η καρδιά σου θα χτυπάει καλύτερα

Το περπάτημα αποτελεί αερόβια άσκηση, που αυξάνει την καρδιακή συχνότητα και βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της καρδιάς. Επίσης, ενδυναμώνει τους μυς της καρδιάς κι έτσι μπορεί να αντλεί αίμα καταβάλλοντας μικρότερη προσπάθεια. Αποτέλεσμα; μικρότερη αρτηριακή πίεση, λιγότερη χοληστερίνη και χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Η συνολική υγεία σου θα ενισχυθεί

Το περπάτημα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αρκετών ασθενειών, όπως διαβήτης, διάφοροι τύπου καρκίνου και εγκεφαλικό. Με την άσκηση όχι μόνο καταπολεμούνται οι φλεγμονές στο σώμα και αντιμετωπίζεται το στρες αλλά και βελτιώνεται η λειτουργία των ορμονών και ενισχύεται το ανοσοποιητικό. Όλα αυτά βοηθούν το σώμα να κρατήσει μακριά ασθένειες, ιούς και μικρόβια.

Θα κοιμάσαι καλύτερα

Χάρη στο περπάτημα, ο οργανισμός σου εκκρίνει περισσότερη μελατονίνη, την ορμόνη που χρειάζεσαι για να κοιμηθείς σαν πουλάκι. Με τη γυμναστική αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος η οποία αμέσως μετά πέφτει κι αυτό σε χαλαρώνει. Επιπλέον, πέφτουν τα επίπεδα του στρες και κατά συνέπεια περιορίζονται οι πιθανότητες να υπάρξουν σκέψεις που δεν θα σε αφήσουν να κοιμηθείς όταν πέσεις στο κρεβάτι. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν ένα μέτριας έντασης είδος άσκησης για 3,5 ώρες την εβδομάδα (βλ. 30 λεπτά την ημέρα) αποκοιμούνται καλύτερα σε σχέση με όσες γυμνάζονται λιγότερο συχνά.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη