Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

3 μοναδικές διαδρομές με κορυφαία οινοποιεία για το Σαββατοκύριακο

Οι αμπελώνες και τα βραβευμένα κρασιά που θα συναντήσεις αν ακολουθήσεις τις διαδρομές “Δρόμοι του Κρασιού” στα βουνά του Τρόοδους. 

Απέραντοι επισκέψιμοι αμπελώνες, βραβευμένα κρασιά και γευστικά παντρέματα στους είναι μερικά από τα πράγματα που θα συναντήσεις αν επιλέξεις να ακολουθήσεις τους Δρόμους του Κρασιού. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αμπελώνες σε υψόμετρο έως και 1000 μέτρα στις ηλιόλουστες νότιες πλαγιές των βουνών του Τροόδους παράγουν μια μεγάλη ποικιλία από υπέροχα κρασιά. Κόκκινα, ροζ ή λευκά κρασιά, αφρώδεις οίνους ή κονιάκ, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να παρασκευαστεί. 

Αυτό το φθινόπωρο λοιπόν ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τα 21 υπέροχα κυπριακά οινοποιεία του Τρόοδους, να λάβετε μέρος σε γευσιγνωσίες κρασιού καθώς επίσης να δοκιμάσετε τις λιχουδιές με βάση το σταφύλι στα παραδοσιακά χωριά τα οποία δεσπόζουν στα βουνά του Τροόδους. Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα παλιά μοναστήρια ή τα μουσεία κρασιού, τα οποία θα βρείτε στο δρόμο σας και τα οποία κρύβουν ανεκτίμητους θησαυρούς. 

Διάβασε ακόμη – 3 χωριά που αξίζει να επισκεφθείς τα σαββατοκύριακα του φθινοπώρου

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) δημιούργησε 3 διαδρομές κρασιού στα βουνά του Τροόδους, όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξοικειωθούν με τα μαγευτικά και φιλόξενα οινοποιεία του νησιού.

Εκδρομή στα 20 Κρασοχώρια Λεμεσού

Πρόκειται για φημισμένα χωριά κρασιού, ίσως τα πιο φημισμένα στο νησί, με το όνομά τους “Κρασοχώρια” να δηλώνει την πλούσια ιστορία τους στην παραγωγή κρασιού. Η πανέμορφη αυτή οινική ζώνη, αποτελείται από 20 γραφικά χωριά (ανάμεσά τους το Κοιλάνι και το Όμοδος, τα οποία είναι από τα πιο φημισμένα κρασοχώρια) που στολίζουν τις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και τα οποία διαθέτουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση οινοποιείων στο νησί. Τα οινοποιεία που είναι διάσπαρτα σε όλη τη διαδρομή, ανταμείβουν γενναιόδωρα, το καθένα με τον τρόπο του, κάθε επισκέπτη που αποζητά μοναδική και εκλεπτυσμένη οινική εμπειρία

Info: Για τα Κρασοχώρια Λεμεσού θα ακολουθήσεις τη διαδρομή: Λεμεσός, Κολόσσι, Ερήμη, Καντού, Σούνι-Ζανακιά, Πάνω Κυβίδες, Άγιος Αμβρόσιος, Λόφου, Βουνί, Κοιλάνι, Πέρα Πεδί, Μανδριά, Κάτω Πλάτρες, Όμοδος, Βάσα, Μαλιά, Άρσος, Πάχνα, Ανώγυρα, Αυδήμου.

Η φιλόξενη Πιτσιλιά

Η Πιτσιλιά, πολυτραγουδισμένη στη λαϊκή παράδοση, είναι μία περιοχή με 11 γοητευτικά χωριά με απαράμιλλη θέα, φιλόξενους κατοίκους, και πολλά αμπέλια, η οποία σε προσκαλεί να περάσεις καλά. Τα γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, ένα από τα οποία βραβεύτηκε με το Nom d’Origine, είναι διάσπαρτα σε τρεις περήφανες κορυφές, της  Μαδαρής, του Μαχαιρά και της Παπούτσας.

Σ’ αυτό το άγριο τοπίο, κάθε προσβάσιμη – άρα και καλλιεργήσιμη – πλαγιά, είναι δώρο Θεού, και οι κάτοικοι δεν έχουν αφήσει σπιθαμή αναξιοποίητη: αμυγδαλιές, ελιές, καρυδιές και μηλιές κοσμούν κάθε δρόμο και κάθε αυλή. Αλλά η πιο όμορφη εικόνα είναι οι αμπελώνες με φόντο το πευκόδασος. Άλλωστε το μεγάλο υψόμετρο και η γεωλογία σε αυτήν την περιοχή επιτρέπουν την αργή και αβίαστη ωρίμανση των σταφυλιών που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού. Στην περιοχή ευδοκιμούν τοπικές ποικιλίες σταφυλιών που υπόσχονται μια εξαιρετική εμπειρία κρασιού.

Info: Για τα χωριά της Πιτσιλιάς θα πας από τη Λεμεσό σε Τριμίκληνη, Πελένδρι, Ποταμίτισσα, Δύμες, Κυπερούντα, Χανδριά, Πολύστυπος, Άλωνα, Αγρός, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Θεόδωρος. 

Διάβασε τη συνέχεια στο CheckIn

Διάβασε ακόμη