Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

7 συμπτώματα της μεταπανδημικής διαταραχής στρες που πρέπει να γνωρίζεις

Μήπως πάσχεις και εσύ από τη διαταραχή άγχους μετά την πανδημία;

Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια μας έχουν επηρεάσει όλους με διαφορετικούς τρόπους με την αύξηση του άγχους λόγω της συνεχής αβεβαιότητα να αποτελεί την πιο κοινή συνισταμένη.

Οι ειδικοί μιλούν για αυτό το φαινόμενο. Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, εξέδωσε προειδοποίηση τον Μάρτιο, δηλώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μαζικά ψυχικά τραύματα για τα επόμενα χρόνια, μετά την πανδημία.

Διάβασε ακόμη – Οι θετικές επιπτώσεις της πανδημίας στη συμπεριφορά μας

Τι είναι η διαταραχή άγχους μετά την πανδημία (PPSD);

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει περάσει ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή του. Είτε έχει δει, παρακολουθήσει ή βιώσει ένα τραυματικό γεγονός, και στη συνέχεια, μήνες ή χρόνια αργότερα, εμφανίζει συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από άγχος και κατάθλιψη μέχρι αναδρομές στο παρελθόν.

Πώς συνδέεται με όσα συνέβησαν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας;

“Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει κάποιο βαθμό τραύματος αυτό το τελευταίο έτος. Σε αυτό το σημείο μπορεί να εμφανιστεί η διαταραχή μεταπανδημικού στρες (PPSD). Από την αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία, την απροσδόκητη φύση όλων αυτών, το γεγονός ότι ήταν κλειδωμένοι για ένα χρόνο, τα τρομακτικά πρωτοσέλιδα κάθε μέρα, οι απώλειες ζωών, οι οικονομικές δυσκολίες, η σύγκρουση με τις κυβερνήσεις – ήταν μια αμείλικτη ιστορία κακών ειδήσεων που δεν έχει σταματήσει, και νομίζω ότι αυτό επηρέασε πολλούς ανθρώπους με διάφορους τρόπους”, εξηγεί στα social media του ο Owen O’Kane, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, κορυφαίος ψυχοθεραπευτής, πρώην κλινικός επικεφαλής του NHS για την ψυχική υγεία και συγγραφέας του βιβλίου, “Ten Times Happier”.

Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα που θα περίμενε να έχει η PPSD:

Αλλαγές στη διάθεση

Αυξημένα επίπεδα άγχους ή πανικού

Αναπόληση μιας συγκεκριμένης στιγμής

Υπερβολική επαγρύπνηση

Αποφυγή της συνάντησης με ανθρώπους

Διακοπτόμενος ύπνος

Ανάπτυξη προβλημάτων εξάρτησης

Ακόμη, τονίζει ότι “πρέπει να αντιμετωπίσουμε το άγχος, αλλά αν υπάρχει τραύμα πίσω από το άγχος, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το τραύμα. Εάν δεν το κάνετε, τα συμπτώματα θα συνεχίσουν να επανέρχονται”.

Γιατί χρειάζεται χρόνος για να εμφανιστεί η διαταραχή;

Ο εγκέφαλος λειτουργεί με έναν πολύ προστατευτικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τραύματος ή μιας πολύ έντονης δυσκολίας, οι μηχανισμοί του εγκεφάλου μπαίνουν σε κατάσταση λειτουργίας, όπου προσπαθεί κυριολεκτικά απλά να “ξεπεράσει” το γεγονός της στιγμής.

Έτσι, όταν η απειλή απομακρύνεται, εάν το τραύμα δεν έχει αντιμετωπιστεί ή επεξεργαστεί, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία απειλής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έξι μήνες αργότερα, κάποιος μπορεί να εξακολουθεί να αισθάνεται αγχωμένος και υπερ-επιφυλακτικός και να μη θέλει να βγει από το σπίτι, επειδή αισθάνεται το ίδιο φοβισμένος τώρα, έξι μήνες μετά, όπως και τη στιγμή του τραύματος.

Αντιμετώπιση της διαταραχής άγχους μετά την πανδημία

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το άτομο. Για κάποιον που έχει υποφέρει σοβαρά, μπορεί να είναι η φαρμακευτική αγωγή που θα τον βοηθήσει να ισορροπήσει. Για άλλους, θα μπορούσαν να είναι οι ομιλητικές θεραπείες, και για κάποιους ανθρώπους – εφόσον ασχολούνται κοινωνικά και συνδέονται με τους ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να τους επαναφέρει στο προσκήνιο.

“Δεν λέω ότι όλοι θα χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια. Αλλά είναι σημαντικό να μην μειώνουμε σε σημασία τον περασμένο χρόνο και να μην λέμε “α, καλά, όλα τελείωσαν τώρα και δεν πειράζει”. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μιλήσουν για πράγματα που τους έχουν στεναχωρήσει. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε μια πιο φυσιολογική ζωή με ρυθμό που να είναι άνετος γι’ αυτούς”, λέει ο O’Kane.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη