Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

5 συναδελφικά λάθη που δεν πρέπει να κάνεις

Τι να αποφύγεις για να ανέλθεις στην εργασιακή ιεραρχία.

Το να είσαι αποδοτική όταν σου δίδεται ένα εργασιακό project προφανώς και θα εκτιμηθεί από τους ανωτέρους σου. Το να συνεργάζεσαι όμως ομαλά όταν πρέπει να δουλέψεις ομαδικά είναι μία εργασιακή αρετή, την οποία οι προϊστάμενοι σου θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους όταν θα τεθεί θέμα προαγωγής. Δες ποια λάθη πρέπει να αποφεύγεις…

#1. Το να θες να πάρεις από τους άλλους προτού (ή και χωρίς) να δώσεις

Το πιο σημαντικό όπως σε όλες τις σχέσεις έτσι και στις εργασιακές είναι να δίνεις χωρίς να περιμένεις άμεση αναταπόδοση. Το να δίνεις, να προσφέρεις απλόχερα τη βοήθειά σου, όποτε και όπου μπορείς -χωρίς να παραμερείς τη δική σου δουλειά- είναι μία εργασιακή γενναιοδωρία που αργά ή γρήγορα θα σου επιστραφεί. Ακόμα και αν δεν εκτιμηθεί όπως πρέπει από έναν συνάδελφο, να είσαι σίγουρη πώς σε ανύποπτη στιγμή θα σου ανταποδοθεί από τους υπολοίπους.

#2. Το να είσαι οπορτουνίστρια, καιροσκόπος και συμφεροντολόγος

Πολλοί εργαζόμενοι έχουν τη λάθος εντύπωση ότι αρκεί να έχουν καλές σχέσεις μόνο με τους ανωτέρούς τους. Φροντίζουν λοιπόν σε κάθε ευκαιρία να καλλιεργούν τις σχέσεις με τους ανωτέρους, ενώ μπορεί να είναι μέχρι και αγενείς με ανθρώπους που βρίσκονται πιο χαμηλά στην ιεραρχία. Και αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λάθη τους. Ανεξάρτητα από το ηθικό κομμάτι, υπάρχει και ένα άλλο το καθαρά στρατηγικό. Αυτός που σήμερα είναι χαμηλά στην ιεραρχία, μπορεί σύντομα για τον οποιοδήποτε λόγο να καταλάβει μία ανώτερη θέση, και τότε να είσαι σίγουρη, πως αυτός ο συνάδελφος θα θυμάται πολύ καλά, πως κάποτε δεν του έλεγες ούτε καλημέρα.

Διάβασε ακόμη – Ενδοοικογενειακή βία: Oι γυναίκες που σιωπούν καίγονται

#3. Είσαι αντικοινωνική και συγκεντρωτική

Κάποιοι εργαζόμενοι συμπεριφέρονται σαν τα τμήματα μίας εταιρίας να είναι εντελώς ανεξάρτητα και έχουν τη λάθος εντύπωση ότι είναι υπεραρκετό να ολοκληρώνουν και μόνο, όσα τους έχουν ανατεθεί, χωρίς να ζητούν βοήθεια, χωρίς να συνυπολογίζουν και να συνεκτιμούν τη δουλειά των υπολοίπων. Παρακάμπτουν συναδέλφους, δεν επικοινωνούν σωστά την εξέλιξη ενός project και γενικότερα κινούνται σαν να εργάζονται μόνοι τους. Μην είσαι μία από αυτούς. Μπορεί να εξελίσσεις τις ικανότητες σου, να είσαι έξυπνη και αποδοτική, να νομίζεις ότι εσύ τα κάνεις όλα καλύτερα- αλλά ακόμα και αν ισχύει-, μην ξεχνάς πως «ουδείς αναντικατάστατος». Και φυσικά ούτε και εσύ.

#4. Μπερδεύεις τη δουλειά με το συναίσθημα

Υπάρχει και αυτή η κατηγορία των εργαζομένων. Αναπτύσσουν εύκολα φιλίες, εξομολογούνται τα προσωπικά τους, βρίσκονται και εκτός χώρου εργασίας. Αν και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό με το να αναπτύξεις καλές σχέσεις με άλλους ανθρώπους στη δουλειά, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική σε ότι αφορά στο κομμάτι της εργασιακής απόδοσης. Πρέπει να ξεκαθαρίσεις και στον εαυτό σου και στον έτερο φίλο πως άλλο πράγμα η δουλειά και άλλο πράγμα η φιλία. Όσο περισσότερο θα δένεσαι συναισθηματικά με κάποιον άλλο συνάδελφο θα πιάσεις τον εαυτό σου να δυσκολεύεται να γίνει πιο κριτικός ή σκληρός όταν η δουλειά θα το απαιτήσει. Φρόντισε να έχεις καταστήσει σαφές πως όταν είστε στη δουλειά ή όταν εργάζεστε σε ένα ομαδικό project είστε αυστηρά απλά συνάδελφοι. Δεν υπάρχει κάτι πιο απωθητικό από αυτές τις εργασιακές κλίκες, όπου κάποιοι επιδεικνύουν με αλλαζονία ότι έχουν ισχυρούς συμμάχους λόγω προσωπικής σχέσης.

Διάβασε ακόμη – 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου

#5. Περιορίζεις το συναδελφικό σου κύκλο

Μην μιλάς, και μη λες «καλημέρα» μόνο με αυτούς που εργάζεσαι στενά. Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ανέβουν τα σκαλιά της ιεραρχίας είναι αυτοί που ήταν αποδοτικοί, συνεργάσιμοι, ταπεινοί αλλά όχι υπερβολικά μετριόφρονες, κοινωνικοί και φιλικοί με όλους στο εργασιακό τους περιβάλλον. Μην υποβαθμίζεις την αξία των καλών συναδελφικών σχέσεων με όλους τους ανθρώπους, με τους οποίους μοιράζεσαι την ίδια επαγγελματική σχέση.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη