Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

4 είδη διαλειμματικής νηστείας για να δοκιμάσεις

Από την 5:2 μέχρι τη 16/8 και τη δίαιτα του μαχητή, μάθε ποιες είναι οι παραλλαγές της διαλειμματικής νηστείας και ποια από όλες σου ταιριάζει περισσότερο.

Η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών κατά το μικρότερο μέρος της ημέρας και νηστεία το υπόλοιπο, γεγονός που την έχει αναδείξει σε έναν αμφιλεγόμενο τρόπο διατροφής και τη στρέφει ενάντια στην επικρατούσα άποψη ότι πρέπει να τρώμε κάθε λίγες ώρες, ώστε ο μεταβολισμός να είναι ενεργός και να “καίμε” περισσότερο λίπος και όχι μύες.

Διάβασε ακόμη – Και όμως η διατροφή βοηθά τη ψυχική διάθεση (μάθε πως)

Ακολουθούν 4 επιλογές αν θέλεις να τη δοκιμάσεις:

Η μέθοδος 16/8

Στη συγκεκριμένη δίαιτα, που είναι και η πιο δημοφιλής, περιορίζεις την πρόσληψη φαγητού σε 8 με 10 ώρες την ημέρα. Το τελευταίο σου γεύμα θα πρέπει να απέχει ιδανικά από το πρώτο της επόμενης μέρας 16 ώρες. Έτσι, αν, για παράδειγμα, καταναλώνεις το πρωινό σου στις 10 το πρωί, το τελευταίο σου γεύμα θα πρέπει να είναι γύρω στις 6 το απόγευμα.

Η δίαιτα 5:2

Η δίαιτα 5:2 ή, αλλιώς, Fast diet περιλαμβάνει 2 ημέρες νηστείας την εβδομάδα κατά τις οποίες μπορείς να καταναλώσεις ημερησίως 500 με 600 θερμίδες και κανονική διατροφή τις υπόλοιπες 5 ημέρες.

Η μέθοδος eat – stop – eat

Λίγο ακόμα πιο αυστηρή από τη δίαιτα 5:2 είναι η μέθοδος eat – stop – eat. Σε αυτήν κάνεις, επίσης, νηστεία για δύο 24ωρα την εβδομάδα, όμως, αντίθετα από την 5:2, δεν υπάρχει περιθώριο για κατανάλωση έστω και λίγων θερμίδων, αλλά αυστηρή αφαγία. Μην τη δοκιμάσεις, αν ένα πλήρες 24ωρο νηστείας σου φαίνεται μια αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Εναλλασσόμενη νηστεία

Στην εναλλασσόμενη νηστεία δεν περιορίζεσαι μόνο σε 2 ημέρες την εβδομάδα, αλλά απέχεις από το φαγητό ανά 2 ημέρες. Αν, για παράδειγμα, ξεκινήσεις την εβδομάδα σου καταναλώνοντας κανονικά γεύματα, οι μέρες νηστείας σου θα είναι η Τρίτη, η Πέμπτη και το Σάββατο. Τις ημέρες αυτές ιδανικά δεν καταναλώνεις καθόλου θερμίδες. Ωστόσο, υπάρχουν παραλλαγές της που μπορείς να ακολουθήσεις, στις οποίες επιτρέπονται περίπου 500 θερμίδες ημερησίως.

Η “δίαιτα του μαχητή”

Στη δίαιτα του μαχητή ή του πολεμιστή, που είναι και μία από τις πιο δημοφιλείς της διαλειμματικής νηστείας, καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο λαχανικά και φρούτα σε μικρές ποσότητες. Νωρίς το βράδυ, μέσα σε ένα διάστημα 4 συγκεκριμένων ωρών, είναι η μοναδική φορά που μπορείς να καταναλώσεις ένα μεγάλο γεύμα. Μην τη δοκιμάσεις, αν δε θέλεις να αποκλείσεις από τη διατροφή σου επεξεργασμένες και σύνθετες τροφές, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος συνιστά το διατροφολόγιό σου να αποτελείται κυρίως από φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη