Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

18 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης

Ο Kαρδιολόγος, Ζήσης Δημητριάδης σου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η εμμηνόπαυση είναι μια πολύ ευαίσθητη μεταβατική περίοδος στη ζωή της γυναίκας, που επηρεάζει τόσο την ψυχολογία όσο και την υγεία της. 

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες, κατά την αναπαραγωγική φάση της ζωής τους διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, λόγω της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων.

Μετά την εμμηνόπαυση, όμως, δύναται να εμφανιστούν καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η αρτηριακή υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αρτηριοπάθεια.

Διάβασε ακόμη – Τα οφέλη του καλού ύπνου στην υγεία

Λόγω της σημαντικής ορμονικής πτώσης, παρατηρείται αύξηση της χοληστερόλης, διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης, υπέρταση, καθώς και αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως στην κοιλιακή χώρα, με ανακατανομή του λιπώδους ιστού.

Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για αυτό το λόγο, μία γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση καλό θα είναι να βελτιώσει τις διατροφικές της συνήθειες. Αποτελέσματα πολλών μελετών αποδεικνύουν ότι η ελάττωση των λιπαρών γευμάτων και η αποφυγή της κατανάλωσης “κακών” υδατανθράκων μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την “κακή χοληστερίνη” και τα τριγλυκερίδια.

Η σωματική άσκηση (τουλάχιστον 2-3 φορές/ ανά εβδομάδα) συνδράμει συναγωνιστικά σε αυτό το αποτέλεσμα. Η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης, η λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση θα επιβραδύνουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης στις περισσότερες γυναίκες.

Διάβασε ακόμη – Παιδική παχυσαρκία: H παγκόσμια μάστιγα που ταλανίζει τον κόσμο

Σ’ όλες τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση συνιστάται η διενέργεια ενός πλήρους καρδιολογικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων αίματος, ηλεκτροκαρδιογραφήματος, και κλινικής εξέτασης. Και να μην ξεχνάμε, η εμμηνόπαυση δεν είναι πάθηση αλλά μια φυσιολογική εξέλιξη του οργανισμού της γυναίκας.

Ευχαριστίες στον Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital Cyprus, Ζήση Δημητριάδη, Instagram: @zisis.demetriades, Facebook: Ζήσης Δημητριάδης, τηλ. 25200107, email:[email protected], website: www.cardio-dimitriadis.com

Διάβασε ακόμη