Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Βραβεία Madame Figaro: Οι υποψήφιες στην κατηγορία “Κοινωνική Προσφορά”

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν.

Τα βραβεία που παρουσιάζει η Estee Lauder και έχουν στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των Κυπρίων γυναικών.

Πιο κάτω οι γυναίκες που ξεχώρισαν στην κατηγορία “Κοινωνική Προσφορά”:

ΚΑΤΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

WHO IS WHO: Μητέρα του Αντρέα που διαγνώστηκε με το σύνδρομο Maroteaux Lamy, ο μοναδικός στην Κύπρο και ένα στο εκατομμύριο ανά το παγκόσμιο! Βιώνοντας ένα διαφορετικό ταξίδι ζωής – 13 επεμβάσεις μέχρι στιγμής, καθημερινές θεραπείες, 7 ώρες ενδοφλέβια έκχυση ενζύμου στο Μακάριο νοσοκομείο 1 φορά τη βδομάδα και με ένα Μοναδικό Χαμόγελο που με το πείσμα του και την αγάπη του για ζωή, μετατρέπει αυτή τη πρόκληση σε δύναμη για την ίδρυση και καθιέρωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μοναδικά Χαμόγελα. Πρωταρχικός στόχος του Συνδέσμου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τις Σπάνιες Παθήσεις και προσφορά υπηρεσιών στους σπάνιους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Εδώ και 8 χρόνια υιοθέτησε την καμπάνια ‘Wear That You Care’, που κατάφερε να εντάξει στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια με θέματα και συζητήσεις που σχετίζονται με τα γονίδια, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Στο πυλώνα της επιμόρφωσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας καθώς και εκπαιδευτικών, τα τελευταία 6 χρόνια διοργανώνουν την Ημερίδα “Έλα Στη Θέση Μου”. Ο Σύνδεσμος αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας των Ασθενών με Σπάνιες παθήσεις με διάφορους φορείς. Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στην Κλινική Γενετικής του Μακάριου Νοσοκομείου (ΝΑΜΙΙΙ) σε συνεργασία με τον ΟΚΥΠΥ ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα όλοι οι σπάνιοι ασθενείς.

Τον τελευταίο χρόνο έθεσε ως προσωπικό της στόχο τη δημιουργία Μονάδας Βραχείας νοσηλείας στο ΝΑΜΙΙΙ για θεραπείες παιδιών, όπως και τη θεσμοθέτηση της κατοίκων Θεραπείας παιδιών με Σπάνια Νοσήματα μέσω ενδοφλέβιας έκχυσης. Το 2022, εγκαινιάστηκε το Διεπιστημονικού Πολυθεματικό Κέντρο Θεραπειών Μοναδικά Χαμόγελα γι’ αξιολόγηση και παρέμβαση. Είναι το μοναδικό Κέντρο στην Κύπρο όπου η πολυθεματικότητα πραγματοποιείται εμπράκτως καθημερινά με όλες τις θεραπείες να γίνονται κάτω από μία στέγη. Το 2022 το Κέντρο παρείχε δωρεάν υπηρεσίες αξίας 64.000 ευρώ σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, οικογένειες μεταναστών, και σε συνεργασία με το ΣΠΑΒΟ σε παιδιά που τελούσαν υπό την προστασία τους.

ΣΟΥΖΑΝΑ ΠΑΥΛΟΥ

WHO IS WHO: Είναι Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια. Ηγείται του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου από το 2008. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στην έρευνα, στην ανάπτυξη πολιτικής και στην παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών για την ισότητα των φύλων και τη βία κατά των γυναικών, είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως εμπειρογνώμονας σε θέματα ισότητας των φύλων. Συμμετέχει σε διάφορα διοικητικά συμβούλια εθνικών, Ευρωπαϊκών δικτύων και ομάδες εμπειρογνωμόνων, και είναι σήμερα Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού δικτύου Women against Violence Europe (WAVE).

Έχει εργαστεί ακούραστα για νομοθετικές και πολιτικές αλλαγές και μέτρα για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Συνέβαλε ενεργά στην επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στην Κύπρο, και το 2019 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως συντονίστρια των ενεργειών για την δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας στη Λευκωσία, ένα διεπιστημονικό κέντρο για την παροχή προστασίας, ασφάλειας και εξειδικευμένης στήριξης στα θύματα βίας. Πιο πρόσφατα, της ανατέθηκε η εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής και του σχεδίου δράσης της Κύπρου για την Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (2023-2028).

ΕΜΙΛΥ ΓΡΟΥΤΙΔΟΥ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

WHO IS WHO: Έγινε Μέλος του Δ.Σ της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, έπειτα Επίτιμη Πρόεδρος και από το 2019 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος. Είναι επίσης Μέλος του Ε.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου, Αντιπρόεδρος του Ε.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ασθενών Κύπρου. Διαγνώστηκε με την Πολυκυστική Νεφρική Νόσο, Τύπου 1, στα 16 της και έκανε μεταμόσχευση νεφρού με δότρια τη μητέρα της στα 35. Από την επιτυχημένη μεταμόσχευσή της και μετά ξεκίνησε το ταξίδι της στο Patients Advocacy (Συνήγορος Ασθενών), πρώτα στην Κύπρο και έπειτα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της EKHA (European Kidney Health Alliance) και μέσω της EKPF (European Kidney Patients Federation). Η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών Κύπρου στην οποία είναι πρόεδρος, φροντίζει για ασθενείς από τα πρώτα στάδια εκδήλωσης της ασθένειας μέχρι και το τελικό στάδιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (συμπεριλαμβανομένων και των μεταμοσχευμένων ασθενών) καθώς και ενημερώνει προληπτικά το κοινό για τους κινδύνους που διατρέχει σε θέματα Νεφροπάθειας. Επίσης παρέχει 5 λεωφορεία Παγκύπρια για μεταφορά των αιμοκαθερόμενων ασθενών, προς και από τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης, για τις ενδεδειγμένες θεραπείες τους.

Σκοπός και στόχος της η καλυτέρευση της ποιότητας των μέσων θεραπείας με την παροχή της πιο ενδεδειγμένης, ατομικά, θεραπευτικής αγωγής και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλα τα νοσηλευτήρια Παγκύπρια με αξιοπρέπεια και κατανόηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

WHO IS WHO: Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Step Up Stop Slavery (SUSS), μιας ΜΚΟ με έδρα την Κύπρο που έχει δεσμευτεί να “διακόψει” το επιχειρηματικό μοντέλο της εμπορίας ανθρώπων. Η SUSS εφαρμόζει μια στρατηγική και συλλογική προσέγγιση για την καταπολέμηση της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων μέσω επαγγελματικής εκπαίδευσης και ολιστικής υποστήριξης των θυμάτων. Έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς ώστε να διασφαλίσουν την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Γραφείο του ΟΑΣΕ για Δημοκρατικούς Θεσμούς και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODHIR), το ISTAC (International Survivors of Trafficking Advisory Council), τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων της Ελλάδας καθώς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού, και με άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Το SUSS λειτουργεί δύο εξειδικευμένα κέντρα: το Κέντρο Στήριξης Θυμάτων (ψυχοκοινωνική, νομική και κοινωνική ενσωμάτωση και επανένταξη) και το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που παρέχει εκπαιδεύσεις σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν θύματα εμπορίας προσώπων. Δικηγόρος και σύμβουλος συμμόρφωσης σε θέματα σύγχρονης δουλείας με καριέρα άνω τω 20 χρόνων στο εταιρικό δίκαιο και τη συμβατότητα τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Κύπρο, ενεργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης της Κύπρου για την ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής στο NRM (National Referral Mechanism) στην Κύπρο.

Το 2022 υλοποιήθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προετοιμασία εκπαιδευτικού προγράμματος για την πρόληψη της εμπορίας προσώπων με συμμετοχή εκπαιδευτικών σε παγκύπρια βάση.

ΚΑΚΙΑ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ

WHO IS WHO: Το 1996 εξελέγη στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Φίλων του Ιδρύματος Θεοτόκος και τα τελευταία 15 χρόνια είναι πρόεδρός του. Το ίδρυμα παρέχει υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης σε ενήλικες προσφέροντας 24ωρη φροντίδα με προγράμματα όπως φυσιοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, εργαστήριο τέχνης και ψυχολογική στήριξη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Η φιλανθρωπική της δράση ξεκίνησε από την οργάνωση των εθελοντών της Τράπεζας Κύπρου στον οδικό έρανο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου στην επαρχία Λεμεσού και του καθιερωμένου πανηγυριού στη Λεμεσό, ενώ διαχρονικά συμμετείχε στον οδικό έρανο TELETHON. Η ίδια είναι επίσης μέλος σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς όπως ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, ο Σύνδεσμος Φίλων Αγ. Στεφάνου και η Αγία Σκέπη. Διοργάνωσε επίσης διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για τον ΠΑΣΥΚΑΦ και το Καραϊσκάκειο. Από τις σημαντικότερες στιγμές της ήταν τα εγκαίνια του σπιτιού στην κοινότητα το 2000, ένα έργο του Συνδέσμου Φίλων του Ιδρύματος Θεοτόκος, και το 2019 τα 50χρονα του Ιδρύματος Θεοτόκος, που συνέπεσαν με τα 30χρονα του Συνδέσμου.

Το 2022, ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για να στηρίξει το Ίδρυμα, αλλά και με προσωπική φροντίδα δεκάδες παιδιά με πρόβλημα προσφέροντας εθελοντικά πάρα πολλές ώρες εργασίας, αλλά κυρίως δράσεις με απόλυτη αφοσίωση. Απώτερος στόχος τη χρονιά που πέρασε, ήταν να δημιουργήσει ένα σπιτάκι για τα άτομα ημερήσιας φροντίδας στο Ίδρυμα, προς αποφυγή καταβολής ενοικίου. Τα άτομα αυτά είναι άνω των 21 ετών αλλά νοητικά είναι σαν παιδιά.

Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουλίου 2023. To κοινό έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στην επιλογή των Madame Figaro Γυναικών της Χρονιάς 2023. Οι τρόποι ψηφοφορίας είναι τρεις: μέσω τηλεφώνου, SMS και διαδικτυακά στο link εδώ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: ESTÉE LAUDER

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: TΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ: DOVE

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: ECOMMBX

ΧΟΡΗΓΟΣ FASHION & JEWELLERY DESIGNER: ANSWEAR

ΧΟΡΗΓΟΙ: LEXUS CYPRUS, BEAUTYLINE, KERASTASE, APEROL SPRITZ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ INTERCOLLEGE

Διάβασε ακόμη