Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Μελέτη δίνει την απάντηση.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ορίζεται η αυξημένη πίεση του αίματος στις αρτηρίες, που είναι δηλαδή παραπάνω από το φυσιολογικό. Όταν κάποιος έχει μεγάλη πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 140 ή ίση ή μεγαλύτερη μικρή πίεση πάνω από 90, τότε θεωρείται ότι έχει υπέρταση.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση είναι το φύλο, η ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η διατροφή. Η ανεξέλεγκτη, αυξημένη αρτηριακή πίεση ενέχει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, λένε ότι η μακροχρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη μνήμη, τη γλώσσα, τη σκέψη ή την κρίση.

Διάβασε ακόμη – Τα 2 μυστικά συστατικά για τον πονόλαιμο

Σε περίπτωση που δεν ελεγχθεί, προκαλεί μία σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η υπέρταση μπορεί να βλάψει τα όργανα του σώματος, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων, ανευρυσμάτων και νεφρικής ανεπάρκειας.

Τα περισσότερα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα, ακόμη και εάν οι μετρήσεις τους είναι σε ανησυχητικά επίπεδα. Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν είναι:

Πονοκέφαλος

Ζάλη

Αίμα στα ούρα

Δυσκολία στην αναπνοή

Ρινορραγία

Εύκολη κόπωση

Δυσκολία στον ύπνο

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν παρόμοια αποτελέσματα υγείας όσον αφορά την αρτηριακή πίεσή τους, εξετάζοντας ζευγάρια από τέσσερις διαφορετικές χώρες.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν την αρτηριακή πίεση 3.989 ζευγαριών στις ΗΠΑ, 1.086 ζευγαριών Άγγλων, 6.514 ζευγαριών Κινέζων και 22.389 ζευγαριών Ινδών. Και με βάση αυτά που βρήκαν, το σύνδρομο της “επίδρασης του συντρόφου” είναι πραγματικό.

Όταν ο ένας σύντροφος είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, ο άλλος ήταν επίσης πιο πιθανό να την έχει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και οι δύο σύντροφοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση με το ποσοστό να φτάνει 47% στην Αγγλία, 38% στις ΗΠΑ, 21% στην Κίνα και 20% στην Ινδία. Επιπλέον, οι γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι είχαν υπέρταση ήταν πιο πιθανό να την έχουν με ποσοστό 9% πιο πιθανό στην Αγγλία και στις ΗΠΑ και 19% και 26% πιο πιθανό στην Ινδία και την Κίνα.

Διάβασε ακόμη – Απλές συμβουλές για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου

Ένας εκ των ερευνητών δήλωσε για τα αποτελέσματα της έρευνας: “Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, ωστόσο με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μεταξύ πολλών ηλικιωμένων ζευγαριών, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία. Για παράδειγμα , στις ΗΠΑ πάνω από το 35% των ζευγαριών που ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω, είχαν και oι δύο υπέρταση”.

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ο/ η σύντροφος μπορεί να επηρεάσει την υγεία του άλλου, και επιπλέον τονίζει τη σημαντικότητα μιας διατροφής που καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής του ζευγαριού, όπως το να είναι πιο δραστήριο, η μείωση του στρες ή η υγιεινή διατροφή, μπορούν όλα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν και, το πιο σημαντικό, να διατηρηθούν εάν ο σύζυγος ή ο σύντροφός δεν υιοθετήσουν ένα παρόμοιο lifestyle.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη