Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

H σχεδιάστρια Στάλω Ηλία ανοίγει το σπίτι της στη Madame Figaro

Γνωστή για τις θηλυκές γραμμές της, η σχεδιάστρια Στάλω Ηλία ανοίγει την καρδιά της στη Μadame Figaro.

Της Τάνιας Νεοκλέους

Γνωριστήκαμε σε ένα τηλεοπτικό πλατό τον Μάρτιο του 2009. Το πρώτο που με κέρδισε σε εκείνην ήταν ο αυθορμητισμός και η ανεπιτήδευτη κομψότητά της. Το δεύτερο ήταν το χαμόγελό της. Εκείνη την περίοδο η αγάπη της για τη μόδα και το ταλέντο της να δημιουργεί την οδήγησαν στο να πάρει την απόφαση να σχεδιάσει κάποια κομμάτια για την ίδια, αλλά και για τις φίλες της. Οι δημιουργίες αυτές αγκαλιάστηκαν από όλο και περισσότερες γυναίκες στην Κύπρο, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησαν το δικό τους όνομα: Stalo Elia. Τα χρόνια πέρασαν, μα σαν να μην έχει περάσει μέρα από την τελευταία μας συνάντηση δώσαμε ραντεβού στο σπίτι της στη Λάρνακα.

Έτσι άρχισαν όλα…

Ως παιδί ήμουν το κοριτσάκι που φορούσα πάντα τα φορέματα και τα τακούνια της μαμάς μου. Η κουρτίνα στο σαλόνι μας ήταν μονίμως στραβή, γιατί με αυτήν έφτιαχνα φορέματα και μεταμορφωνόμουν σε διάφορους ρόλους. Πριν από περίπου μια δεκαετία, λόγω της αγάπης μου για τη μόδα και από την ανάγκη μου να δημιουργώ, ξεκίνησα σιγά-σιγά να φτιάχνω ρούχα που άρεσαν και στις φίλες μου, οι οποίες μου ζητούσαν να σχεδιάσω και για εκείνες. Έφτιαξα, λοιπόν, μια σειρά με 20 κομμάτια, τα οποία ξεκίνησα να φωτογραφίζω. Γρήγορα ξεκίνησαν να γίνονται και οι πρώτες παραγγελίες. Όταν κατάφερα να δημιουργήσω το δικό μου label, ήταν πραγματικά συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο με στήριξαν από το πρώτο λεπτό τόσο η οικογένειά μου όσο και η κουμπάρα μου, η Γωγώ Μαστροκώστα, που μου έδινε συνεχώς τις συμβουλές και την αγάπη της, αλλά και η πόλη μου η Λάρνακα.

 Stylish girl

Ως γυναίκα που αγαπώ τη μόδα, θα έλεγα ότι το προσωπικό μου στυλ κινείται περισσότερο στις κλασικές γραμμές και ο διαχρονικά αγαπημένος μου οίκος είναι η Chanel. Δεν είμαι από τις γυναίκες που έχουν περιττά ρούχα στην ντουλάπα τους, αντίθετα καθετί που αποφασίζω να κρατήσω και να μην το χαρίσω σε κάποια φίλη μου ή στην κόρη μου έχει συναισθηματική αξία για μένα. Εκείνα που αγαπώ περισσότερο είναι τις γούνες της μαμάς μου, οι οποίες χρονολογούνται και σημαίνουν πολλά για μένα, αφού τις της είχε κάνει δώρο ο πατέρας μου. Είναι κομμάτια που θα τα φοράω για μια ζωή.

Beauty and the city

Μου αρέσει να περιποιούμαι τον εαυτό μου βάζοντας τις κρέμες μου το πρωί και το βράδυ. Σήμερα, νιώθω πιο ανανεωμένη από ποτέ. Ακολουθώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής και γυμνάζομαι. Ένα από τα πράγματα που δεν παραλείπω ποτέ είναι το πρωινό περπάτημα δίπλα στη θάλασσα και στον δρόμο του Πιαλέ Πασά, το οποίο διαρκεί γύρω στα 70 λεπτά. Ως δραστηριότητα με γεμίζει με απίστευτη ενέργεια για όλη τη μέρα και είναι επίσης ένας τρόπος να απολαμβάνω τις ομορφιές της πόλης μου.

Τα ταξίδια μου

Ένα από τα πράγματα που με ευχαριστούν είναι τα ταξίδια και η αλήθεια είναι ότι ως οικογένεια προσπαθούμε να βρίσκουμε συχνά αφορμές για να ταξιδεύουμε είτε για να επισκεφθούμε τον γιο μας που σπουδάζει στην Αμερική είτε για να αλλάξουμε τις παραστάσεις της καθημερινότητάς μας. Κανένα υλικό αγαθό και καμία αγορά δεν με γεμίζει με περισσότερη χαρά, όσο οι εμπειρίες που κερδίζω από ένα ταξίδι.

Από τα παιδιά μου παίρνω συνεχώς μαθήματα, όπως το να δείχνω και να δίνω την αγάπη μου απλόχερα.

Γεννημένη μητέρα

Το πιο κολακευτικό και ταυτόχρονα συγκινητικό πράγμα που άκουσα στη ζωή μου είναι για τον τρόπο που μεγάλωσα τα παιδιά μου. Το να γίνω μαμά στα 20 μου σίγουρα μού στέρησε κάποια πράγματα από την ανέμελη ζωή που μπορεί να είχαν άλλες γυναίκες σε εκείνη την ηλικία. Το γεγονός, όμως, ότι ήμουν πάντα απόλυτα αφοσιωμένη στα παιδιά μου σήμερα απέδωσε καρπούς. Από τα παιδιά μου παίρνω συνεχώς μαθήματα, όπως το να δείχνω και να δίνω την αγάπη μου απλόχερα. Μια αγκαλιά σημαίνει πάρα πολλά, όπως και το να εκδηλώνω σ’ αυτά το πόσο περήφανη είμαι.

Παίρνω ικανοποίηση με το να δίνω την αγάπη μου, την αγκαλιά και τις συμβουλές μου στους άλλους.

My way

Αυτό που βλέπεις σε μένα, αυτό είμαι. Δεν μπορώ να κρύβω ούτε την αγάπη ούτε τον θυμό μου, ειδικά με τους ανθρώπους που θεωρώ σημαντικούς. Οι φίλοι μου σε μένα εκτιμούν την ειλικρίνειά μου αλλά και το γεγονός ότι είμαι δοτική. Παίρνω ικανοποίηση με το να δίνω την αγάπη μου, την αγκαλιά και τις συμβουλές μου στους άλλους. Ένα από τα απωθημένα μου, το οποίο αποκαλύπτω για πρώτη φορά, είναι η ψυχολογία. Μου αρέσει πολύ να ακούω το τι έχει μέσα του ο κάθε άνθρωπος. Από την άλλη, προσπαθώ πάντα να είμαι θετική. Δεν ξέρω από πού αντλώ αυτήν τη διάθεση, ξέρω μόνο ότι δεν ανέχομαι με τίποτα να υπάρχει γύρω μου μιζέρια.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού, Styling: Έλλη Αργυρίδου

Madame Figaro, Δεκεμβρίος 2019, τεύχος 180

Διάβασε ακόμη