Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Let’s talk about it: 4 γυναίκες συμμετέχουν στην εκστρατεία της Endomarch Cyprus

O μήνας Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ενδομητρίωση.

Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης για την ενδομητρίωση και η Madame Figaro στηρίζει και φέτος την παγκόσμια κινητοποίηση με το σύνθημα “Let’s talk about it”!

Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα που σχετίζονται με τη νόσο, μιλάμε ανοιχτά και χωρίς φόβο γι’ αυτήν.

Τέσσερις γυναίκες ενώνουν τα χέρια και στηρίζουν τη φετινή εκστρατεία της Endomarch Cyprus.

Αριάνα Ντεμιάν

Από ενδομητρίωση πάσχουν γυναίκες κάθε ηλικίας. Η άγνοια γίνεται γνώση με την ενημέρωση και η σωστή καθοδήγηση γίνεται πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος. Ας συμβουλευτούμε τους κατάλληλους και εξειδικευμένους γιατρούς και ας συμβάλουμε και εμείς με τη σειρά μας στη σωστή ενημέρωση. Η διαφώτιση, αλλά και η ευαισθητοποίηση είναι υπόθεση όλων μας. Το οφείλουμε τόσο στην Κύπρια γυναίκα, καθώς και στα εκατομμύρια γυναικών που υποφέρουν σε όλο τον κόσμο.

Έμιλυ Γιολίτη

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας διαφώτισης για την ενδομητρίωση και οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στον βαθμό που μπορούμε στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη στη μάχη για αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, η οποία προσβάλλει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Λύσεις υπάρχουν και το κλειδί βρίσκεται στη σωστή ενημέρωση και στην έγκαιρη διάγνωση, η οποία θα μας οδηγήσει στη συνέχεια, στην κατάλληλη θεραπεία, με την καθοδήγηση πάντοτε του γιατρού μας.

Ουρανία Χατζημιχαήλ

Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια γυναίκες παλεύουν καθημερινά με την ενδομητρίωση. Στηρίζω κι εγώ την ομάδα του Endomarch Cyprus… γιατί μαζί μπορούμε να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία σε κάθε γυναίκα που υποφέρει από αυτήν την πάθηση. Μια απλή επίσκεψη στον γυναικολόγο θα μας λύσει όλες τις απορίες γύρω από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, δίνοντάς μας, παράλληλα, τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά στη θεραπεία, σε περίπτωση που είμαστε κι εμείς παθούσες.

Σύλβια Μαυροπούλου

Συμμετέχω στην εκστρατεία του Endomarch Cyprus, στηρίζοντας τις γυναίκες που υποφέρουν από ενδομητρίωση. Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου μαζί με τις Endomarchers σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία γι’ αυτήν την πάθηση που προκαλεί πόνο στις γυναίκες, σωματικό και ψυχολογικό. Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε σωστά, καθώς η άγνοια αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό στη μάχη για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

WORLD WIDE ENDOMARCH

• Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη κινητοποιούνται για να στηρίξουν το Παγκόσμιο Κίνημα Ευαισθητοποίησης για την Ενδομητρίωση, Worldwide EndoMarch.

• Ο μήνας Μάρτιος είναι αφιερωμένος διεθνώς στην ενημέρωση και διαφώτιση για την ενδομητρίωση, μια πάθηση που επηρεάζει δυσάρεστα την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως, ενώ το χρώμα που ταυτίστηκε με την εκστρατεία είναι το κίτρινο.

• Στο πλαίσιο της εκστρατείας, πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση και πραγματοποιούν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, πορείες και αγώνες δρόμου, ενημερωτικές διαλέξεις, ομιλίες και συζητήσεις, ώστε να αναδειχθεί η διάσταση της γυναικολογικής αυτής πάθησης.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ…

Ιδρυτής του Παγκόσμιου Κινήματος EndoMarch που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, είναι ο δρ Camran Nezhat MD, FACOG, FACS – Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας με εξειδίκευση στην ελάχιστα επεμβατική και ρομποτική χειρουργική και επικεφαλής του Κέντρου Camran Nezhat Institute, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Δημιούργησε το EndoMarch το 2014, ώστε να βοηθηθούν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες πάσχουν από ενδομητρίωση. Παράλληλα, τέθηκε και ο στόχος της ενημέρωσης και της διάδοσης στοχευμένων μηνυμάτων στον ευρύτερο πληθυσμό κάθε χώρας, σχετικά με την ενδομητρίωση, που αποτελεί μια από τις συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις.

ENDOMARCH CYPRUS

Η Κύπρος ανταποκρίθηκε θετικά από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα του Worldwide EndoMarch και όλα αυτά τα χρόνια αναλαμβάνει δράση μαζί με όλες τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κίνημα, το οποίο προωθεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη τεχνολογιών διάγνωσης και ποιοτικής ιατρικής για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, από την οποία υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά γυναίκες στην εφηβική, αναπαραγωγική και ώριμη ηλικία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ENDOMARCH CYPRUS

Cyprus Επικεφαλής της Εκστρατείας στη χώρα μας, είναι ο δρ Ανδρέας Σταυρούλης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος και Ιδρυτής του Endometriosis & Fertility Center του American Medical Center, ο οποίος ορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό – Worldwide EndoMarch, ως Πρόεδρος της Εκστρατείας EndoMarch Cyprus. Κάθε χρόνο, η ομάδα του EndoMarch Cyprus τοποθετεί με επιτυχία την Κύπρο στην Παγκόσμια Αλυσίδα διαφώτισης και ενώνει τη φωνή της με άλλες 70 χώρες, ώστε να μάθουμε, να ενημερωθούμε και να μοιραστούμε πληροφόρηση για την ενδομητρίωση, η οποία ενοχοποιείται για προβλήματα υπογονιμότητας και συχνά δεν δίνει ορατά συμπτώματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Ενδομητρίωση ορίζεται η παρουσία ιστού, που μοιάζει με το ενδομήτριο, εκτός της μήτρας. Η ενδο μητρίωση προκαλεί μια χρόνια φλεγμονή, η οποία καταλήγει σε πόνο και συμφύσεις. Οι συμφύσεις αναπτύσσονται όταν ουλώδης ιστός ενώνει διαφορετικές δομές ή όργανα μαζί, π.χ. το έντερο και τη μήτρα ή το έντερο και τη σάλπιγγα ή τη σάλπιγγα και την ωοθήκη.

Η δραστηριότητα και τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του κύκλου, λόγω του ότι τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται.

Μάλιστα, κάποιες γυναίκες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή νομίζουν ότι τα συμπτώματά τους αυτά είναι ο συνήθης πόνος της περιόδου.

-200.000.000 γυναίκες παγκοσμίως υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικάλόγω της ενδομητρίωσης.

-1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικήςηλικίας στην Κύπρο παλεύει με τηνενδομητρίωση.

– 40-50% των γυναικών με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουνπροβλήματα υπογονιμότητας.

– Σε πολλές χώρες, η ενδομητρίωση είναι η δεύτερη πιο συχνήγυναικολογική πάθηση.

– Η ενδομητρίωση προκαλεί πόνους, κατάθλιψη και άγχος.

ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ:

◆ Πόνος με την περίοδο.

◆ Μη κυκλικός πόνος στην πύελο, δηλαδή πόνος όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο.

◆ Πόνος με τη σεξουαλική επαφή.

◆ Υπογονιμότητα.

◆ Κούραση.

◆ Κυκλικός πόνος στα έντερα με πρήξιμο,  διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

◆ Επίπονη ή δύσκολη αφόδευση.

◆ Πόνος στην ούρηση.

◆ Παρουσία αίματος στα ούρα.

◆ Κυκλική αιμορραγία από το έντερο.

◆ Κυκλικός πόνος στον ώμο

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας σε όλες τις γυναίκες που υποφέρουν από ενδομητρίωση θα στείλει και φέτος η EndoMarch Cyprus Team, μέσω εκδηλώσεων διαφώτισης και ευαισθητοποίσης που θα πραγματοποιηθούν σε Λευκωσία και Λεμεσό. Δημιουργώντας μια τεράστια αγκαλιά για τις χιλιάδες γυναίκες που ταλαιπωρούνται από την πάθηση, οι Endomarchers ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να αφυπνίσουν το κοινό για την ενδομητρίωση, αλλά και να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν ανοικτά και να απαιτήσουν σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτελεί κάθε χρόνο η διαδικτυακή συνάντηση γυναικών με τον Πρόεδρο του Endomarch Cyprus δρα Ανδρέα Σταυρούλη, ο οποίος ενημερώνει λεπτομερώς για τα αίτια, τις επιπλοκές, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, ενώ απαντά σε όλες τις ερωτήσεις ή απορίες γυναικών που καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία για τη δύσκολη μάχη τους με την πάθηση.

◆ Τις δράσεις της Εκστρατείας αναλαμβάνει η Avaton Communications – PR, DIGITAL & CREATIVE Agency, η οποία βραβεύτηκε και διακρίθηκε για την αποτελεσματική προώθηση των μηνυμάτων της καμπάνιας Endomarch.

◆ Στη διάρκεια της Εκστρατείας εκτός από τις εκδηλώσεις πραγματοποιούνται διάφορες ενέργειες επικοινωνίας, προβολής και δημοσίων σχέσεων: Ενημερωτικά δελτία Τύπου και ρεπορτάζ σε έντυπα και online media, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, διαφωτιστικά spots σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά Μέσα, banners σε επιλεγμένα σημεία για ενημέρωση των πολιτών, στοχευμένη online campaign στα social media.

ΑΡΩΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ENDOMARCH CYPRUS ΤΟ SEBASTIAN JAMES FOUNDATION.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ QU

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΜΑΙΡΗ ΜΥΡΙΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ (ILONA MAKE UP TEAM)

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟ 360 BUILDING ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.

Διάβασε ακόμη