Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Ψυχρές θερμοκρασίες: Πώς μπορείς να προστατευτείς την κρύα εποχή

Ο Kαρδιολόγος, Ζήσης Δημητριάδης σου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η κρύα εποχή συνδέεται συχνά με χαμηλές θερμοκρασίες και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς αντιδρά το σώμα μας στο κρύο. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών, ιδιαίτερα σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πώς το κρύο επηρεάζει το σώμα και πώς μπορείς να προστατευτείς αποτελεσματικά από τα εμφράγματα.

Η επίδραση του κρύου στο σώμα:

Σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να διατηρήσουν τη θερμότητα. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται επίσης επειδή η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα μέσα από τα στενά αγγεία. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Διάβασε ακόμη – Τα οφέλη του καλού ύπνου στην υγεία

Συμβουλές για να προστατευτείτε από εμφράγματα στο κρύο:

#1. Ντυθείτε ζεστά: Φορέστε ζεστά ρούχα που περιλαμβάνουν πολλαπλά στρώματα για να διατηρήσετε τη θερμότητα του σώματος και να προωθήσετε τη ροή του αίματος. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των χεριών, των ποδιών και του κεφαλιού σου.

#2. Παραμείνετε δραστήριοι: Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος και στη βελτίωση της κυκλοφορίας. Ωστόσο, προτιμήσε δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους ή επιλέξε ώρες με μέτριες θερμοκρασίες για υπαίθριες δραστηριότητες.

#3. Υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Φάε ζεστά γεύματα για να ζεστάνεις το σώμα σου από μέσα προς τα έξω.

Διάβασε ακόμη – Τι είναι η εμμηνόπαυση;

#4. Διαχείριση του στρες: Το κρύο μπορεί να προκαλέσει στρες, το οποίο με τη σειρά του επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Ασκήσου σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό ή γιόγκα για να μειώσεις το άγχος.

Όταν έξω κάνει κρύο, είναι σημαντικό να λαμβάνεις προστατευτικά μέτρα για να διατηρείς την καρδιά σου υγιή. Με το να ντύνεσαι ζεστά, να παραμένετε δραστήριοι, να διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή και να μειώνεις το στρες, μπορεις να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών κατά την κρύα εποχή. Θυμήσου να ακούς το σώμα σου και να επισκεφτείς το γιατρό σου εάν εμφανιστούν νέα ή επίμονα συμπτώματα.

Ευχαριστίες στον Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital Cyprus, Ζήση Δημητριάδη, Instagram: @zisis.demetriades, Facebook: Ζήσης Δημητριάδης, τηλ. 25200107, email:[email protected], website: www.cardio-dimitriadis.com

Διάβασε ακόμη