Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Πρωτείο Ζωής Εις Μνήμην Άντη Χατζηκωστή 2019

Το βραβείο απονεμήθηκε σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου που βρίσκονται μπροστά στη μάχη κατά της πανδημίας του Covid-19. Στο πρόσωπό τους τιμήθηκαν επτά γυναίκες που είναι στην πρώτη γραμμή.

Δρ Αμαλία Χατζηγιάννη – PhD Καρδιολόγος, Ιατρική Διευθύντρια Νοσοκομείου Αμμοχώστου και Επιστημονική Διευθύντρια Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή. Το βραβείο αυτό δεν ανήκει σε μένα αλλά διαχρονικά σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, που όταν χρειάστηκε ήταν παρούσες σε όλους τους αγώνες της πατρίδας μας, κοινωνικούς και εθνικούς. Ανήκει, ακόμη, σε όλες τις γυναίκες της προσφυγιάς που στιγμάτισαν και επηρέασαν τη ζωή μου. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, αυτή η βράβευση μού δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω μαζί με τους συνεργάτες μου το δύσκολό μας έργο.

ΑΦΙΕΡΩΣΗ: Σε όλους τους συνεργάτες μου και όλους τους εργαζόμενους του Γ.Ν. Αμμοχώστου που παρά τις τεράστιες δυσκολίες συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση. Στην οικογένειά μου και ιδιαίτερα στις δύο μου κόρες γι’ αυτά που στερήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Χριστίνα Γιαννάκη – Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτό το βραβείο, ειδικά γιατί εκπροσωπώ όλες τις γυναίκες που βρίσκονται μπροστά στη μάχη της πανδημίας. Στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος, οι γυναίκες δεν παύουν να είναι και πάλι μπροστά, στην πρώτη γραμμή δίνοντας το παρών τους με κάθε τρόπο. Είτε ως γιατροί, είτε ως νοσηλεύτριες, είτε από οποιαδήποτε άλλη θέση, είναι εκεί καταθέτοντας την ψυχή τους για τον συνάνθρωπό τους.

ΑΦΙΕΡΩΣΗ: Το αφιερώνω στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου και τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Υγείας που κατά την περίοδο της πανδημίας στάθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων και φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο που ανέλαβαν.

Χριστίνα Χριστοδούλου- Διευθύντρια Τμήματος Μοριακής Ιολογίας Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου εκ μέρους όλων των γυναικών, που προσπάθειά τους ήταν και είναι να κάνουν τη διαφορά στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η κοινωνία μας. Να δώσουν ελπίδα, να τολμήσουν με σκοπό την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Δεν έχει σημασία αν πραγματοποιηθούν οι στόχοι, σημασία έχει η προσπάθεια, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή η πορεία.

ΑΦΙΕΡΩΣΗ: Το αφιερώνω στις δύο γυναίκες που φώτισαν τη ζωή μου, στη μητέρα μου, που μου έδωσε αρχές αλλά και όνειρα να συμβάλω και εγώ σε ένα καλύτερο αύριο, και στην καθηγήτριά μου Prof. Jaqueline Prevot που μου ενέπνευσε το ενδιαφέρον και την αγάπη για την ιολογία και την παθογένεια των ιών.

Ειρήνη Χριστάκη – Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Λέκτορας Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Είναι συλλογικό, όπως και η προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Ανήκει σε όσες και όσους καθημερινά εργάζονται για να προστατεύσουν, να φροντίσουν, να θεραπεύσουν και να ανακουφίσουν όσους πάσχουν από τον Covid-19, αλλά και όσες και όσους παλεύουν εκτός των νοσηλευτηρίων και των χώρων παροχής υγείας για να αντιμετωπίσουν την πανδημία από τον νέο κορονοϊό στην κοινότητα και τη χώρα.

ΑΦΙΕΡΩΣΗ: Το αφιερώνω στις γυναίκες που με ενέπνευσαν και συνεχίζουν να με εμπνέουν. Στις γυναίκες που δεν φοβήθηκαν να είναι ο εαυτός τους, που τα έβαλαν με τα δύσκολα και τα κατάφεραν. Στις μικρές και μεγάλες ηρωίδες μου.

Ριάνα Κωνσταντίνου – Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ασθενοφόρων

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Το βραβείο αυτό είναι ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του έργου των Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και κυρίως των γυναικών για την προσπάθειά τους στη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

ΑΦΙΕΡΩΣΗ: Είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες-πληρώματα ασθενοφόρων που είναι στην πρώτη γραμμή διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή για να δώσουν ζωή σε άλλους.

Έρικα Θεοφανίδη – Εθελόντρια Πρώτης Γραμμής

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Από την πρώτη στιγμή εκατοντάδες γυναίκες κινητοποιήθηκαν εθελοντικά στον αγώνα κατά της πανδημίας. Ανάμεσά τους κι εγώ στο πλευρό του Επίτροπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Λαμβάνοντας αυτό το βραβείο τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Έρχονται στο μυαλό μου οι ατέλειωτες ώρες, οι δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο Συντονιστικό Κέντρο και η αγωνία που είχαμε για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα.

ΑΦΙΕΡΩΣΗ: Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλες τις γυναίκες εθελόντριες που βοήθησαν ανιδιοτελώς στον αγώνα κατά της πανδημίας. Και σε προσωπικό επίπεδο ανήκει στους δικούς μου ανθρώπους και στην οικογένεια μου, που συνεχώς με στήριζαν -ακόμα και αν με έβλεπαν ελάχιστα την περίοδο του εγκλεισμού.

Μαρία Φωκά – Νοσηλεύτρια, Κλινική Εκπαιδεύτρια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας

*Λόγω της φύσης της δουλειάς της δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η φωτογράφιση με την κυρία Μαρία Φωκά

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Οι γυναίκες έχουν δείξει δια μέσου των αιώνων ότι μπορούν να στηρίξουν την ανθρωπότητα σε περιόδους κρίσης. Έτσι και σήμερα, οι επαγγελματίες υγείας του τόπου μας συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας. Είμαι περήφανη που μου δίδεται η ευκαιρία, ως γυναίκα-επαγγελματίας υγείας, να σταθώ στις επάλξεις και να πολεμήσω μαζί με τους υπόλοιπους. Η πανδημία είναι υπόθεση όλων μας και όλοι έχουμε πληρώσει κάποιο τίμημα. Εντούτοις, αναντικατάστατη είναι μόνο η ανθρώπινη ζωή και για αυτήν παλεύουμε καθημερινά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΑΦΙΕΡΩΣΗ: Σε όλους τους ανθρώπους, που στηρίζουν με πράξεις τους συνανθρώπους τους. Γιατί εάν μας στερέψει η ανθρωπιά, τότε ο τόπος θα χαθεί.

Φωτογραφίες: Αντώνης Φαρμακάς

Madame Figaro Χειμώνας 2020-2021 Τεύχος 185

Διάβασε ακόμη