Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Πόσο επηρεάζει το μαγείρεμα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα υγείας και ενέργειας. Όμως, ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει κάθε τρόφιμο.

Το θρεπτικό περιεχόμενο συχνά αλλάζει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Επίσης, το μαγείρεμα βελτιώνει την πέψη και αυξάνει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη στα μαγειρεμένα αυγά είναι 180% πιο εύπεπτη από αυτή των ωμών αυγών. Ωστόσο, ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος μειώνουν αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά.

Διάβασε ακόμη – Η σημασία της πρωτεΐνης στον οργανισμό μας

Τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά συχνά μειώνονται κατά το μαγείρεμα:

– Υδατοδιαλυτές βιταμίνες: βιταμίνη C και βιταμίνες Β-θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), πυριδοξίνη (Β6), φολικό οξύ (Β9) και κοβαλαμίνη (Β12),

– Λιποδιαλυτές βιταμίνες: βιταμίνες Α, D, Ε και Κ,

– Μέταλλα: κυρίως κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και ασβέστιο.

Συμβουλές για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών κατά το μαγείρεμα:

Διάβασε ακόμη – Ποια είναι η σωστή διατροφή για τις μέρες της περιόδου;

1. Χρήση όσο το δυνατόν λιγότερο νερό κατά το βράσιμο.

2. Κατανάλωση υγρού που έχει μείνει στο τηγάνι μετά το μαγείρεμα των λαχανικών.

3. Προσθήκη χυμών από το κρέας που στάζουν στο τηγάνι.

4. Κατανάλωση λαχανικών με τη φλούδα για μεγιστοποίηση της πυκνότητας των ινών και των θρεπτικών συστατικών τους.

5. Μαγείρεμα λαχανικών σε μικρότερες ποσότητες νερού για μείωση απώλειας βιταμίνης C και βιταμινών Β.

6. Κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών μέσα σε μία ή δύο ημέρες, καθώς η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται όταν το μαγειρεμένο φαγητό εκτίθεται στον αέρα.

7. Κόψιμο φαγητού μετά – και όχι πριν – εάν είναι δυνατόν. Όταν το φαγητό μαγειρεύεται ολόκληρο, λιγότερο από αυτό εκτίθεται σε θερμότητα και νερό.

8. Μαγείρεμα λαχανικών για λίγα μόνο λεπτά όποτε είναι δυνατόν.

9. Κατά το μαγείρεμα κρέατος, πουλερικών και ψαριών, χρησιμοποιήστε τον συντομότερο χρόνο μαγειρέματος που απαιτείται για ασφαλή κατανάλωση.

10. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα όταν μαγειρεύετε λαχανικά. Αν και βοηθά στη διατήρηση του χρώματος, η βιταμίνη C θα χαθεί στο αλκαλικό περιβάλλον που παράγεται από τη μαγειρική σόδα.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyvioΦu.

Διάβασε ακόμη