Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Pink October: Η Δρ. Γεωργία Κουλέρμου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σωστή εξέταση των μαστών

H Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός εξηγεί όλα τα βήματα που χρειάζεται να ξέρεις για τη σωστή αυτοεξέταση των μαστών αλλά και πού μπορείς να αποταθείς για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης, πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζεις συχνά τους μαστούς σου έτσι ώστε να εξοικειωθείς με το στήθος σου και να μπορείς να αναγνωρίσεις τυχόν αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν.

Διάβασε ακόμη – 3 αισθητικές επεμβάσεις που έχουν γίνει πιο δημοφιλείς κατά την περίοδο της πανδημίας

Τι πρέπει να κάνεις αρχικά:

  • Βάλε πρόγραμμα αν δεν έχεις βάλει μέχρι τώρα μια φορά τον μήνα (αν βλέπεις περίοδο καλύτερα μετά το τέλος της περιόδου) να εξετάζεις τον μαστό σου
  • Σιγουρέψου ότι ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που πρέπει να αρχίσουν τον έλεγχο του μαστού με μαστογραφία και υπερηχογράφημα
  • Επιβεβαίωσε ότι έκανες το ετήσιο τσεκ-απ σου. Αν όχι κλείσε αμέσως ραντεβού.
  • Αν δεις κάποια αλλαγή στο σχήμα , υφή, στην όψη της θηλής και του δέρματος, απευθύνσου αμέσως στον ειδικό γιατρό να σε εξετάσει.

Πώς να εξετάσεις το μαστό σου:

Για κάθε γυναίκα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελεί να επιθεωρεί το στήθος της τακτικά, προκειμένου να εντοπίσει έγκαιρα οποιαδήποτε ανωμαλία ή μικρούς όγκους σε αυτό, και να κάνει άμεσα τις απαραίτητες εξετάσεις. Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να κάνει αυτοεξέταση για μορφώματα στους μαστούς, με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του μαστού.

Βήμα 1: Ξεκίνησε κοιτάζοντας το στήθος σου στον καθρέφτη με τους ώμους σου ίσια και τα χέρια στους γοφούς σου.

Βήμα 2: Σήκωσε τα χέρια σου και αναζήτησε τις τυχόν αλλαγές/παραμορφώσεις.

Βήμα 3: Ενώ είσαι μπροστά στον καθρέφτη, κοίταξε για τυχόν σημάδια υγρού που βγαίνει από την μία ή και τις δύο θηλές (αυτό θα μπορούσε να είναι υδαρές ή γαλακτώδες ή κιτρινωπό υγρό ή αίμα).

Βήμα 4: Στη συνέχεια, ψηλάφισε το στήθος σου, καθώς είσαι ανάσκελα, χρησιμοποιώντας το δεξί σου χέρι για να αισθανθείς το αριστερό σου στήθος και μετά το αριστερό σου χέρι για να νιώσεις το δεξί σου στήθος.

Βήμα 5: Τέλος, ψηλάφισε τα στήθη σου ενώ στέκεσαι ή κάθεσαι.

Που να απευθυνθείς για να εξετάσουν το μαστό σου:

Παρότι ο γυναικολόγος σου σε κάθε γυναικολογική εξέταση σου εξετάζει το μαστό, καλό είναι να εξετάζεσαι σε ένα κέντρο μαστού, όταν φτάσεις σε ηλικία που πρέπει να κάνεις μαστογραφία και υπερηχογράφημα, ή όταν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή. Συνήθως ο γυναικολόγος σου θα σε στείλει αμέσως για την εξέταση αυτή.

Το κέντρο μαστού αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα αυτό και είναι οι πιο κατάλληλοι για την παρακολούθηση σου, την έγκαιρη διάγνωση αλλά και όποια θεραπεία χρειαστεί.

Ευχαριστίες στη Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός, www.georgiakoulermou.comInstagram: dr. georgiakoulermou, Facebook: Dr. Georgia Koulermou, τηλ. 99657810.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη