Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις

Ποιες είναι οι κυριότερες μορφές.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια νόσος που δεν γνωρίζει σύνορα. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Ποιες είναι οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου

Οι λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing), οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.ά.

Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κ.λπ. είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.

Διάβασε ακόμη – 5 tips για να ανακουφιστείς από τον πόνος στην πλάτη

Ποια συμπτώματα πρέπει να σας υποψιάσουν

Παρόλο που η πρόληψη του καρκίνου στα παιδιά είναι γενικά περιορισμένη, απαιτείται ευαισθητοποίηση από πλευράς του παιδιάτρου, και γενικά της ιατρικής κοινότητας, έτσι ώστε ύποπτα συμπτώματα ή ευρήματα να αξιολογούνται και να παραπέμπονται έγκαιρα για εξειδικευμένο έλεγχο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα ασυνήθιστα σημεία ή συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Εμφάνιση μάζας, όγκου ή οιδήματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού (πρόσωπο, λαιμό, μασχάλη, κοιλιά, βουβωνικές χώρες, όρχεις, πόδια)

Απώλεια ενεργητικότητας του παιδιού, επίμονη κούραση

Απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού

Ανεξήγητη χλωμάδα

Ξαφνική εμφάνιση μελανιών και μωλώπων στο παιδί

Επίμονος, εντοπισμένος πόνος, πόνος στα οστά, πρήξιμο ή πρόβλημα στο βάδισμα του παιδιού

Ανεξήγητος παρατεταμένος πυρετός

Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις

Συχνοί πονοκέφαλοι που συχνά μπορεί να συνοδεύονται από εμετούς

Ξαφνικές αλλαγές στα μάτια όπως στραβισμός και αλλαγές στην όραση του παιδιού

Εμφάνιση προβλημάτων στην ισορροπία του παιδιού

Διαπίστωση ότι υπάρχει άσπρη κηλίδα που φαίνεται δια μέσου της κόρης των ματιών

Ανεξήγητη, υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους του παιδιού

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και αυτά είναι τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον παιδικό καρκίνο:

#1. Τριανταπέντε χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο

#2. Τέσσερα στα πέντε παιδιά γίνονται καλά. Σήμερα ο παιδικός καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί. Ενώ στα μέσα του 1970 η επιβίωση των παιδιών στα 5 έτη μετά τη διάγνωση με καρκίνο ήταν μόλις 58%, πλέον οι πρόοδοι που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξήσει αυτή την 5ετή επιβίωση περισσότερο από 85%.

Διάβασε ακόμη – Tα social media άλλαξαν τον τρόπο που ερωτευόμαστε;

#3. Δύο στους τρεις survivors αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ιατρικής φύσεως στην πορεία της ζωής τους.

#4. Η συχνότητα νόσησης είναι 14 στα 100.000 παιδιά.

#5. Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 500.000 survivors.

#6. Από τις αρχές του 2021 λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα, που έχει ως στόχο την ακριβή επιδημιολογική καταγραφή του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας και τη συλλογή δημογραφικών δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων, σχετικά με την επίπτωση των νεοπλασιών, την κατανομή ανά ηλικία, και την έκβαση των ασθενών μας.

#7. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται επαναστατική μέθοδος σε ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία: η CAR-T. Πρόκειται για ένα είδος κυτταρικής θεραπείας όπου συλλέγονται ειδικά κύτταρα του ασθενούς, τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο (CAR) έναντι των λευχαιμικών κυττάρων και επανεγχέονται στον ασθενή, λειτουργώντας ως όπλο που αναγνωρίζει και σκοτώνει τα κακοήθη κύτταρα.

#8. Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς και το παιδί υποβληθεί στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι.

#9. Υπολογίζεται ότι, στον κόσμο, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο. Ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

#10. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Πηγή: shape.gr

Φωτογρσφία: istock

Διάβασε ακόμη