Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Οι τροφές – σύμμαχος σου για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις, είναι η διατροφή σου.

Της Ελένης Κόκκινου

Η διατροφή σου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στα περισσότερα, αν όχι όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σου. Έτσι και τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σου, για να είναι στα καλύτερα τους πρέπει να φροντίσεις να τρέφεσαι σωστά για να τους δίνεις το boost και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Η υγιεινή διατροφή κάνει τεράστια διαφορά σε όλα αυτά και ο λόγος είναι ότι αυτό με το οποίο τρέφεις τον οργανισμό σου, επηρεάζει τη δυνατότητα του σώματος σου να παραγάγει κερατίνη. Η κερατίνη είναι μια αδιάλυτη πρωτεΐνη, ένα κύτταρο που αποτελεί δομικό συστατικό των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Διάβασε πιο κάτω ποιες τροφές αποτελούν σημαντική πηγή κερατίνης και επομένως βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Τροφές με βιταμίνη C

Μπορείς να τη βρεις σε φρούτα και λαχανικά όπως είναι το πορτοκάλι, το μπρόκολο και η κόκκινη πιπεριά. Η βιταμίνη C που περιέχουν αυτές οι τροφές, βοηθά στην απορρόφηση των φυτικών πρωτεϊνών που αποτελούν δομικά συστατικά της κερατίνης.

Τροφές με βιοτίνη

Θα τη βρεις σε τροφές όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το κρεμμύδι. Η βιοτίνη είναι επίσης πολύ σημαντική. Είναι μια βιταμίνη που βοηθά στην ενίσχυση των μαλλιών, την ανάπτυξη των νυχιών και τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας, αφού παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Διάβασε ακόμη – Αυτός είναι ο λόγος που παίρνεις βάρος ευκολότερα από ότι το χάνεις

Τροφές με πρωτεΐνη

Θα τη βρεις στο κρέας, το συκώτι, το ψάρι, τα φασόλια, τις φακές, τους ξηρούς καρπούς και το μπρόκολο. Θα πρέπει όμως να αποφύγεις το κρέας με πολύ λίπος. Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι απαραίτητες για την παραγωγή της κερατίνης.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Γάλα, γιαούρτι και τυρί. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα σε βοηθήσουν επίσης να διατηρήσεις υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα, καθώς περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για τη δόμηση της κερατίνης.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα τα οποία διευκολύνουν την παραγωγή κερατίνης, όπως είναι το θείο που μπορείς να το πάρεις από τροφές όπως είναι τα αυγά, τα όσπρια και η σόγια.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη