Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Συνέντευξη: Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κρίστη Αγαπίου μιλά για την απώλεια κιλών χωρίς γυμναστική

Συμβουλές και χρήσιμα μυστικά για να αποκτήσεις το ιδανικό βάρος.

Της Χριστίνας Πολυκάρπου

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κρίστη Αγαπίου, παραχώρησε συνέντευξη στη Madame Figaro και μίλησε για τη σωστή διατροφή, ποιες τροφές είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας αλλά και αν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

#1. Ποια είναι η καλύτερη διατροφική προσέγγιση για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος χωρίς να ασκείται;

Θα έλεγα να ξεκινήσει να κάνει μικρές και ρεαλιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα του. Να δώσει έμφαση στις ποσότητες των γευμάτων, να πίνει αρκετό νερό, να έχει γεύματα τα οποία είναι πλήρη (δηλαδή υδατάνθρακα, πρωτεΐνη, καλό λίπος, φυτικές ίνες, λαχανικά), το πρόγευμα αλλά και το σνακ του απογεύματος να έχει 30γρ πρωτεΐνης και κάτι τελευταίο είναι ότι το βραδινό γεύμα να μην καταναλώνεται πολύ αργά το βράδυ (τουλάχιστον μέχρι τις 8 το βράδυ).

#2. Ποιες τροφές είναι απαραίτητες να συμπεριληφθούν στη διατροφή και ποιες να αποφεύγονται;

Δεν υπάρχουν καλά και κακά φαγητά, απλά κάποια πρέπει να περιέχονται σε άφθονες ποσότητες στην διατροφή και κάποια σε λιγότερες ποσότητες. Φαγητά που είναι καλά να ενταχθούν στην διατροφή είναι φαγητά από όλες τις ομάδες τροφίμων. Κάποια παραδείγματα είναι σπόροι, ξηροί καρποί, αβοκάντο, φρούτα και λαχανικά που είναι άφθονα σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχία, φαγητά πλούσια σε προβιοτικά όπως το κεφίρ, κρέας, ψάρι, αυγά, κινόα, μακαρόνια ολικής αλέσεως και υπάρχουν άλλα πολλά. Για κάθε ασθένεια που σχετίζεται με την διατροφή και για κάθε άτομο ξεχωριστά εξαρτάται τι φαγητά είναι καλά ή όχι να είναι στην διατροφή του.

#3. Πώς μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών;

Κάθε άτομο έχει τον δικό του μοναδικό μεταβολισμό και με βάση την ρουτίνα του, την καθημερινότητα του και τα γονίδια του έχει συγκεκριμένο αριθμό ενέργειας που πρέπει να καταναλώνει καθημερινά. Με βάση αυτό τον αριθμό βγαίνει και η σωστή δοσολογία αλλά ισορροπία αυτών των διαφόρων ομάδων τροφίμων. 

#4. Υπάρχει διατροφή για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας; Αν ναι, ποια είναι αυτή.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή. Πάντοτε εξετάζουμε τον ασθενή για να δούμε τους λόγους που μπορεί να εμφανίστηκε η κυτταρίτιδα γιατί η κυτταρίτιδα και η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή αλλά μπορεί να είναι και κληρονομική. Όμως πάντοτε λέμε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ειδικά βιταμίνη C, άφθονο νερό, νερό με τζίτζερ και λεμόνι. 

#5. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Υπάρχουν κάποια συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση απώλειας βάρους αλλά όπως ανάφερα και πιο πάνω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάποιο συμπλήρωμα που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος, μπορεί να μην το χρειαστεί άλλος.

#6. Πώς μπορεί η διατροφή να είναι όχι μόνο μια διαδικασία απώλειας βάρους, αλλά και ένα εργαλείο για την ψυχολογική ευεξία;

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν αρκετοί είναι να μην σχετίζουν την απώλεια βάρους με τον υγιεινό τρόπο ζωής. Όταν θέτουμε στόχους για να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία μας και η διατροφή είναι ένα από αυτό. Όπως επίσης υπάρχουν και αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφή. 

Σημαντικό είναι να μην βλέπουμε την απώλεια βάρους ως κάτι κακό ή κάτι αρνητικό και να κάνουμε μικρές και ρεαλιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας έτσι ώστε αυτές οι αλλαγές να γίνουν τρόπος ζωής και να παραμείνουν για πάντα.

Instagram: @kristyagapiou, @nutritionhousebykal

Διάβασε ακόμη