Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έχεις θετικό rapid test: Μπορεί να είναι “ψευδώς θετικό”; Τι λένε οι ειδικοί

Το ποσοστό των ψευδώς θετικών τεστ είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Αυτές τις μέρες όλοι κάνουμε rapid test και self test προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε κολλήσει και δεν μεταδίδουμε την COVID-19. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που βγει θετικό το rapid; Μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα θετικό; 

Διάβασε ακόμη – Εργασία: Πώς η πανδημία επηρέασε τη ψυχική υγεία των εργαζομένων, σύμφωνα με τον ψυχολόγο

Στις 7 Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of the American Medical Association – JAMA”, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που προσδιορίζει το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων των αντιγονικών rapid τεστ. Τα τεστ αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον SARS-CoV-2 και πιθανά έχουν μολυνθεί. H μελέτη έγινε στον Καναδά, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2021, και αξιολόγησε την πιστότητα σχεδόν ενός εκατομμυρίου αντιγονικών rapid τεστ σε πάνω από 500 διαφορετικές περιοχές της χώρας. Οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναλύουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Ψευδώς θετικά rapid test: Μπορεί να “λένε ψέματα”;

Στο σύνολο του περίπου ενός εκατομμυρίου rapid τεστ που αξιολογήθηκαν, ποσοστό 0,15% ήταν θετικά, τα οποία, σχεδόν στο σύνολό τους, επιβεβαιώθηκαν ως αληθώς θετικά και με μοριακό έλεγχο με RT-PCR. Το ποσοστό των ψευδώς θετικών τεστ ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, μόλις 0,05% (δηλ. 5 ψευδώς θετικά ανά 10.000 rapid τεστ). 

Πηγή: Shape Gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη