Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Φωτογήρανση: 3 tips για να απολαύσεις τον καλοκαιρινό ήλιο στις διακοπές σου

H πλαστικός και ογκοπλαστικός Δρ. Γεωργία Κουλέρμου σου εξηγεί πως να πετύχεις ένα υγιές μαύρισμα.

Μια φράση που ακούμε πάρα πολύ συχνά μέσα στο καλοκαίρι και ανυπομονούμε να  αποκτήσουμε το πολυπόθητο μαύρισμα είναι: “Επιτέλους έφτασαν οι διακοπές μου και ανυπομονώ να αποκτήσω χρωματάκι!”.

Διάβασε ακόμη – Ποιες επεμβάσεις μπορώ να κάνω τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι

Είναι αλήθεια πως ο ήλιος είναι ένας υπέροχος φίλος και είμαστε πολύ τυχεροί όσοι μπορούμε να τον απολαμβάνουμε στις μεσογειακές χώρες, άλλα μπορεί να γίνει και εχθρός εαν δεν προσέξουμε. Προκαλεί τη γνωστή σε όλους φωτογήρανση, αφυδατώνεται δηλαδή ο δέρμα κάνει ρυτίδες και οδηγεί στην γήρανση του. Η φωτογήρανση, όπως αποκαλείται επιστημονικά, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της επιδερμίδας μας.

Από τον ήλιο προκαλούνται ακόμη πανάδες, κηλίδες και σημάδια στο πρόσωπο από τα οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε. Επίσης τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί δραματικά. Οι αιτίες πολλές: η ελάττωση του στρώματος του όζοντος ή οι πολύωρες ηλιοθεραπείες γιατί θεωρούμε το μαύρισμα ένδειξη ομορφιάς και υγείας.

Διάβασε ακόμη – Θα κάνεις αυξητική μαστού; Δες πως θα επιλέξεις τις σιλικόνες σου

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να μετριαστούν αν συνηθίσουμε να κάνουμε σωστή χρήση του αντιηλιακού μας και να έχουμε σωστή συμπεριφορά αντιμετώπισης του ήλιου.

Πως λοιπόν θα απολαύσεις τον ήλιο το καλοκαίρι και πως θα πετύχεις το μαύρισμα σου χωρίς να βάλεις σε κίνδυνο το δέρμα σου;

#1. Χρησιμοποίησε αντηλιακή κρέμα για το σώμα και το πρόσωπο κάθε φορά που βγαίνεις έξω, όχι μόνο στην παραλία. Μην ξεχνάς να ανανεώνεις την αντηλιακή σου προστασία κάθε 2-3 ώρες, ειδικά αν κάνει πολλή ζέστη και ιδρώνεις.

Τα αντηλιακά περιέχουν διάφορα συστατικά τα οποία απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία  του ήλιου, διασκορπίζουν και απορροφούν την UV, και απορροφούν το φως. Όλα αυτά είναι φίλτρα τα οποία εμποδίζουν την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας βαθιά στο δέρμα.

#2. Απόφευγε να κάθεσαι στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα , γιατί ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος αυτές τις ώρες. Όταν βγαίνεις στον ήλιο και κυρίως στη θάλασσα φόρα καπέλο, γυαλιά ήλιου και το αντηλιακό σου.

#3. Ενυδάτωνε συχνά και σωστά το πρόσωπο και το σώμα σου και πάντοτε μετά το μπάνιο για να κρατήσει περισσότερο την απαραίτητη υγρασία.

Και ας μην ξεχνάμε ότι στη Κύπρο δεν μπορούμε να πούμε “δεν εκτίθεμαι στον ήλιο δεν χρειάζομαι προστασία”. Ο ήλιος είναι μέσα στη ζωή μας κάθε στιγμή!

Ευχαριστίες στη Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός, www.georgiakoulermou.comInstagram: dr. georgiakoulermou, Facebook: Dr. Georgia Koulermou, τηλ. 99657810.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη