Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Έρως – Ο πόθος του να γίνεις ολόκληρoς

Ο έρωτας είναι η προσωποποίηση της δύναμης.

Το πρώτο είδος αγάπης στην αρχαιότητα ήταν ο έρως, που πήρε το όνομά του από τον θεό της γονιμότητας, τον παλαιότερο των θεών, ο οποίος κρατά το κλειδί της Γης και του Ουρανού. Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, ο έρωτας προέρχεται από το ρήμα έραμαι/εράω, που σημαίνει ποθώ με πάθος, επιθυμώ σφοδρά. Δεν περιγράφει μια κατάσταση ή ένα συναίσθημα, αλλά μια ορμητική κίνηση προς ένα αντικείμενο επιθυμίας, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει αμοιβαιότητα.

Για τους αρχαίους Έλληνες, ο έρωτας είναι η προσωποποίηση της δύναμης. Είναι η αιτία που κινεί και συναρμόζει τα πράγματα στο σύμπαν. Η πιο ισχυρή και πολύπλοκη ανθρώπινη επιθυμία.

Διάβασε ακόμη – 3 λόγοι που οδηγούν στην απιστία σύμφωνα με τον ψυχολόγο

Ένα κακέκτυπο αγάπης

Στη μοναξιά των χρόνων των σπουδών μου στην Αμερική, μπήκα κάποια στιγμή σε ένα κακέκτυπο αγάπης, μια λανθάνουσα ερωτική σχέση, κτισμένη στις ενοχές, στις ανασφάλειες, προπαντός στον φόβο της μοναξιάς. Φόβος που σε κάνει να συμβιβάζεσαι, να αρκείσαι με ξέβαθες ανάσες, να μένεις λειψός. Πώς να ανασάνει η ψυχή, όταν ο σύντροφός σου είναι διαρκώς επικριτικός σε ό,τι σου δίνει χαρά και σε καταξιώνει. Πώς να νοιώσεις ολόκληρος, όταν ο άλλος υποτιμά κάθε σου ικανότητα και προσπάθεια; Πώς να αισθανθείς αληθινή αγάπη, όταν ο άλλος φθονεί τη σχέση σου με κάθε άλλο αγαπημένο σου πρόσωπο;

Ήταν εξαρχής μια δηλητηριασμένη σχέση από τον εγωισμό και την παθολογική ζήλεια. Άργησα να το συνειδητοποιήσω. Έμεινα χρόνια δέσμιος σε μια κατάσταση που υπονόμευε την υγεία και την ψυχική μου ισορροπία. Ένοιωθα βαθειά μοναξιά μέσα στη σχέση και όμως φοβόμουν να μείνω μόνος μου. Ήταν σαν μια γεύση από κόλαση. Μόνο όταν τόλμησα να αντικρίσω τον εαυτό μου, συνειδητοποίησα πως ο μόνος που μπορούσε να με βγάλει από τον άδη μου και να με γυρίσει πίσω στη ζωή, ήταν αυτός που κοιτούσα κατάματα.

Κρατώντας ημερολόγιο και καταγράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, μπόρεσα ψηλαφητά να οδηγηθώ στα κλειδιά της φυλακής μου.

Παρακολουθούσα καθημερινά τις αντιδράσεις μου και έπαιρνα σημειώσεις. Η συνεχής μελέτη του μέσα μου, με βοήθησε να επανασυνδεθώ με τον εαυτό μου και να δω τη μοναξιά μου λιγότερο τρομακτική. Όταν κατανόησα τους λόγους που με κρατούσαν παγιδευμένο στην άρρωστη σχέση και είδα κατάματα την κάθε αδυναμία και φοβία μου, βρήκα τη δύναμη να αντιδράσω. Ανέλαβα ολοκληρωτικά την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρισκόμουν και τότε, επιτέλους, μπόρεσα να σπάσω τα δεσμά.

Διάβασε ακόμη – Yiannis Michael: Η συνάντηση του με τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα best seller, Ken Honda

Μετά από την προσωπική μου εμπειρία του άδη και ελεύθερος πια από τα δεσμά του φόβου της μοναξιάς, άρχισα να κάνω μια εσωτερική λεπτοδουλειά. Κάθισα και έγραψα με πάσα λεπτομέρεια πώς θα ήθελα να είναι η ιδανική σύντροφος της ζωής μου.

Στο ημερολόγιο δεν έγραψα μόνο τι ζητούσα να βρω σε μια σύντροφο. Έγραψα και ποιος έπρεπε να γίνω για να ελκύσω την ψυχή μιας τέτοιας συντρόφου. Ήταν επιτακτική η ανάγκη να αναθεωρήσω την ίδια τη σχέση που είχα με τον εαυτό μου.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη