Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Η παράσταση “Φιλουμένα Μαρτουράνο” του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο

Τελευταία εβδομάδα παραστάσεων.

Η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής “Φιλουμένα Μαρτουράνο” του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών της αυτή την εβδομάδα. Η παραγωγή θα παρουσιαστεί στη Λεμεσό στις 13 Απριλίου και στη Λευκωσία στις 15, 16, 17 Απριλίου 2022.

Η “Φιλουμένα Μαρτουράνο” είναι μια γλυκόπικρη κωμωδία που εξακολουθεί να γράφει, δεκαετίες τώρα, τη δική της λαμπρή ιστορία στις θεατρικές σκηνές ολόκληρου του κόσμου και δεν έχει πάψει να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους θεατές, όπου κι αν παίζεται.

Γραμμένη στα 1946, η “Φιλουμένα Μαρτουράνο” κατέχει προεξάρχουσα θέση στη δραματουργία του Ιταλού κωμωδιογράφου, ως ένα ιδιαίτερο δείγμα νεορεαλισμού στο οποίο συμπυκνώνεται μια ολόκληρη εποχή.

Το έργο μάς μεταφέρει στη Νάπολη, όπου η Φιλουμένα, μια πρώην πόρνη, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει μέσα στο σπίτι και στη ζωή του Ντομένικο, ενός πλούσιου εμπόρου, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου. Οι ταπεινώσεις που υφίσταται και η συσσωρευμένη της πίκρα την αναγκάζουν να ακολουθήσει μια παλιά, δοκιμασμένη συνταγή και να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Η Φιλουμένα βγαίνει πρόσκαιρα κερδισμένη, καθώς, όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί, ο Ντομένικο προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτήν. Στο τέλος, όμως, ένα μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες και αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους, ένα ταξίδι προς την αναζήτηση της ευτυχίας με όχημα τη σπαρταριστή και συνάμα τρυφερή, ρομαντική γλώσσα του συγγραφέα.

Έχοντας στο πλάι της ένα σύνολο καταξιωμένων ηθοποιών της νέας και της παλαιότερης γενιάς, η Μαγδαλένα Ζήρα συλλαμβάνει τη λαϊκή σπιρτάδα του έργου, αναψηλαφώντας τη ναπολιτάνικη ατμόσφαιρά του, ενώ δεν λείπουν και οι σύγχρονες αναφορές. Την πληθωρική ηρωίδα ερμηνεύει η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου, που επιστρέφει στον ΘΟΚ μετά από έξι χρόνια.

Παραστάσεις:

Λευκωσία, Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Απριλίου 2022, 20:30, Κυριακή 17 Απριλίου 2022, 18:00

Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, 20:30 (αγγλικοί και τουρκικοί υπέρτιτλοι)

Info: τηλ.: 77772717, www.thoc.org.cy

Διάβασε ακόμη