Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Έλενα Ιωαννίδου: Η δημιουργός της Edit Gallery, σε ένα ενδιαφέρον Q&A γεμάτο τέχνη

Μια ιστορία με χρώμα, έμπνευση και όραμα.

Της Σάνυς Παπαδάκη

Q: Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με την τέχνη;

Α: Μεγάλωσα περιτριγυρισμένη από τέχνη, καθώς η μητέρα μου ζωγράφιζε ερασιτεχνικά, οπότε από μικρή με έμαθε να την αγαπώ, να επισκέπτομαι μουσεία και γκαλερί και να έχω άποψη γι’ αυτά που έβλεπα. Έτσι ξεκίνησα και εγώ να ζωγραφίζω, με αποτέλεσμα να αντιληφθώ πολύ νωρίς ότι αυτή η κατεύθυνση με ενδιέφερε. Στην αρχή πίστευα ότι θα γινόμουν καλλιτέχνης, στην πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι η τέχνη με ενδιαφέρει περισσότερο ως θεατής και συνομιλητής παρά ως δημιουργός, και σύντομα στράφηκα στην ιστορία της τέχνης. Συνέχισα με σπουδές στο Art Business, στο Sotheby’s Institute of Art στο Λονδίνο, όπου έμαθα περισσότερα για τον εμπορικό της χαρακτήρα και την τέχνη ως επένδυση.

Q: Πόσο καθοριστικά ήταν τα χρόνια στο Λονδίνο;

Α: Εκτός από τις γνώσεις που πήρα μέσα από τις σπουδές μου, το να ζω και να εργάζομαι στο Λονδίνο, μια μητρόπολη των τεχνών, ήταν κάτι το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία μου. Ήρθα σε επαφή με τη σύγχρονη εικα­στική δημιουργία, αλλά και με την παγκόσμια αγορά τέχνης. Μέσα από τη δουλειά μου σε γκαλερί στο Λονδίνο κατάλαβα περισσότερα για τον επενδυτικό ρόλο που μπορεί να έχει η τέχνη, γνώρισα συλλέκτες και καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας και εργάστηκα σε μεγάλα art fairs.

Q: Πώς γεννήθηκε η ιδέα της Edit Gallery;

Α: Επιστρέφοντας στην Κύπρο εργάστηκα σε γκαλερί στη Λευκωσία. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω την αγορά τέχνης στο νησί και να συνειδητοποιήσω ότι χρειαζόταν κάτι διαφορετικό. ‘Ετσι δημιούργησα την Edit Gallery, τον Ιανουάριο του 2019. Ήθελα να φτιάξω ένα χώρο στον οποίο να κυριαρχεί η σύγχρονη τέχνη και να συνυπάρχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Στόχος μου, να δώσω βήμα στους νέους Κύπριους καλλιτέχνες να εκφραστούν και να προσφέρω την ευκαιρία στους Κύπριους συλλέκτες, και γενικά στους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, να γνωρίσουν ξένους καλλιτέχνες.

Q: Τι είναι αυτό που κάνει την Edit Gallery να ξεχωρίζει;

Α: Οι καλλιτέχνες. Πρόκειται για ανερχόμενους εικα­στικούς από όλο τον κόσμο, μερικοί εκ των οποίων αντιπροσωπεύονται από πολύ γνωστές γκαλερί σε μεγαλουπόλεις της τέχνης, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Αυτό βέβαια είναι κάτι που ενισχύει την αγοραστική τους αξία. Η Edit Gallery ξεχωρίζει επίσης για το γεγονός ότι δεν κάνουμε συμβιβασμούς στο τι παρουσιάζουμε και στον τρόπο που εξελισσόμαστε, το οποίο, όσο δύσκολο και να είναι σε μια μικρή αγορά όπως αυτή της Κύπρου, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την πορεία της κυπριακής αγοράς τέχνης.

Q: Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο;

Α: Δυστυχώς οι καλλιτέχνες παλεύουν μόνοι τους, με ελάχιστη στήριξη από την πολιτεία. Καλλιτεχνικά την Κύπρο διακατέχει μια εσωστρέφεια. Τα κενά από την έλλειψη μουσείου και γενικά ιδρυμάτων που να προωθούν τη σύγχρονη τέχνη είναι εμφανή, με αποτέλεσμα να καλούνται οι εμπορικές γκαλερί να παίξουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Παρόλα αυτά, βλέπω μια τάση, κυρίως από τους νεαρούς αγοραστές, να στρέφονται σε νέους καλλιτέχνες.

Q: Η τέχνη μπορεί να έχει επενδυτικό χαρακτήρα;

Α: Ναι, άλλωστε έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι μια έξυπνη επένδυση, η οποία αποθηκεύει την αξία και παράγει θετική απόδοση. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επενδυτές ως μια εξαιρετική μέθοδος διαφοροποίησης του χαρ­τοφυλακίου τους, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, η αγορά της τέχνης είναι πολύπλοκη και είναι δύσκολο η προσέγγιση να γίνεται αποκλειστικά για επενδυτικούς σκοπούς και, κυρίως, χωρίς καθοδήγηση από κάποιον ειδικό.

Q: Κυριαρχεί η άποψη ότι η τέχνη είναι ένα ακριβό χόμπι. Ισχύει;

Α: Πολλοί έχουν αυτή τη λάθος αντίληψη, κυρίως λόγω των αστρονομικών ποσών που ακούμε κατά καιρούς. Αυτά όμως αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς σε σχέση με το σύνολο της παραγόμενης τέχνης. Κάποιος που ενδιαφέρε­ται μπορεί να αναζητήσει καλλιτέχνες στο ξεκίνημά τους, σε πολύ προσιτές τιμές, να επενδύσει σε prints ή άλλα collectibles περιορισμένης έκδοσης, τα οποία πωλούνται από εγνωσμένου κύρους καταστήματα και γκαλερί. Ένα τέτοιο κύρους καταστήματα και γκαλερί. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη πρωτο­βουλία της γκαλερί μας, με τη δημιουργία του Edit Store, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας μας, και προσφέρει τέτοια προσιτά κομμάτια.

Q: Τι θα συμβουλεύατε τους υποψήφιους συλλέκτες/αγοραστές;

Α: Πρωταρχικό ρόλο στην αγορά ενός έργου πρέπει να έχει το συναίσθημα. Μία καλή συλ­λογή έργων τέχνης θα πρέπει πρωτίστως να αντικατοπτρίζει το προσωπικό γούστο του συλλέκτη. Επίσης, θα πρέπει κα­νείς να ξεκινήσει να επισκέπτεται μουσεία, γκαλερί, εκθέσεις και δημοπρασίες. Έτσι θα βελτιώσει την αντίληψή του, θα αναπτύξει το ένστικτό του και θα μπορεί να κρίνει πότε ένας καλλιτέχνης έχει ενδιαφέρον και προοπτική. Σημαντικό είναι επίσης να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, ώστε να αγοράζει έργα από αξιόπιστες πηγές και να είναι σίγουρος για την αυθεντικότητά τους.

Q: Τα επόμενα σχέδιά σας για την Edit Gallery;

A: Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για την επόμενη δουλειά της γκαλερί, που καταπιάνεται με ένα πολύ επίκαιρο και σημαντικό θέμα, αυτό της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής κακοποί­ησης από όπου και αν προέρχεται. Η έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου, προσπαθεί να παρου­σιάσει το πολύ σημαντικό αυτό θέμα μέσα από ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, οι οποίες αυτή τη φορά θα ειπωθούν με ένα διαφορετικό τρόπο, μέσα από τα μάτια Κύπριων και ξένων καλλιτεχνών. Επίσης, ετοιμάζουμε νέες συνεργασίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν μέσα από το Edit Store, με σκοπό να αυξήσουμε τις επιλογές του κοινού για πιο προσιτές και ποικίλες μορφές τέχνης.

Info: Αγίας Ζώνης 1, Pentadromos Center, Λεμεσός. Τηλ.: 25251710. info@theeditgallery. com, @the_editgaller

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πουπούτσης

Διάβασε ακόμη