Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Bridgerton: Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της βασίλισσας Charlotte

H ιδιόμορφη βασίλισσα που παρουσιάζεται στη του Netflix σειρά είναι εμπνευσμένη από ένα αληθινό πρόσωπο το οποίο έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Το σενάριο της σειράς Bridgerton, παρόλο που αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, είναι γεγονός ότι έχει πολλούς αναχρονισμούς και ανακρίβειες. Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία που είναι αληθινά ή βασισμένα σε αληθινά γεγονότα εκείνης της εποχής. Ένα από αυτά είναι η παρουσία της βασίλισσας Charlotte, συζύγου του Βασιλιά Γεωργίου Γ΄ ο  βρισκόταν στο θρόνο της Αγγλίας το 1813, τη χρονιά που διαδραματίζεται η σειρά.

H Charlotte είχε τον τίτλο της “Βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ανόβερου”.  Ήταν κόρη του Δούλα Charles I του Mecklenburg-Strelitz και παρόλο που δεν ήταν γόνος βασιλικής οικογένειας κατάφερε να παντρευτεί τον Γεώργιο Γ’ που είχε μόλις ανέβει στο θρόνο επειδή ήταν μια από τις ομορφότερες θυγατέρες της αριστοκρατίας της Ευρώπης. Ο γάμος τους έγινε  το 1761 όταν ο Γεώργιος ήταν 22 ετών και εκείνη 17.

Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την πατρίδα της τη Γερμανία προς τη Μ. Βρετανία έπεσε σε τρικυμία και έφτασε άρρωστη στη νέα πατρίδα της, αλλά και ότι συνάντησε για πρώτη φορά το μέλλοντα σύζυγό της το βράδυ της άφιξής της στη χώρα, έξι ώρες πριν την τελετή του γάμου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bridgerton (@bridgertonnetflix)

Όπως και στη σειρά, έτσι και στην πραγματικότητα, η Charlotte πρωταγωνιστούσε σε όλα τα κοσμικά γεγονότα της εποχής. Μάλιστα, το 1780, ο Γεώργιος ο Γ’ διοργάνωσε προς τιμήν της έναν χορό για ντεμπιτάντ που καθιερώθηκε και γινόταν κάθε χρόνο στα ανάκτορα του Μπάκινχαμ μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε καταργήθηκε από τη σημερινή βασίλισσα Ελισάβετ.

Άλλο ένα στοιχείο της σειράς που είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της Charlotte είναι η αγάπη της για τα σκυλιά και συγκεκριμένα για τα Pomeranian.

H αγάπη της για τις Τέχνες

Η αληθινή βασίλισσα Charlotte ήταν  ιδιαίτερα καλλιεργημένη και λάτρευε την ομορφιά και την Τέχνη. Υπήρξε προστάτιδα πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Johann Christian Bach, γιος του Johann Sebastian Bach, ενώ λέγεται ότι και ο Mozart της είχε αφιερώσει κάποιες σονάτες. Είχε επίσης ασχοληθεί ενεργά με την εκπαίδευση των κοριτσιών. Σε αντίθεση με το πώς την παρουσιάζει το Bridgerton, ωστόσο, ήταν μια γυναίκα ιδιαίτερα ηθική και ευσεβής.

Έκανε 15 παιδιά με το βασιλιά, δύο από τα οποία πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Όμως ο θάνατος που άλλαξε για πάντα τη ζωή της ήταν αυτός της κόρης της Emily, από φυματίωση σε ηλικία 27 ετών.

 Ο Γεώργιος Γ’ λάτρευε την κόρη του και δεν συνήλθε ποτέ από την απώλειά της. Αμέσως μετά αρρώστησε σοβαρά, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, τυφλώθηκε ενώ άρχισε να συμπεριφέρεται αφόρητα –μια κατάσταση που συνεχώς χειροτέρευε μέχρι το θάνατό του το 1820. Όμως, σε αντίθεση με ό,τι παρουσιάζει η σειρά, η βασίλισσα Charlotte δεν ανέλαβε την εξουσία στη θέση του, αλλά η αντιβασιλεία ανατέθηκε στο γιο τους, πρίγκιπα της Ουαλίας, George IV.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bridgerton (@bridgertonnetflix)

Η αφρικανική καταγωγή

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Bridgerton συζητήθηκε ιδιαίτερα ήταν η επιλογή μαύρων ηθοποιών σε ρόλους μελών της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. Ανάμεσά τους η Golda Rosheuvel με καταγωγή από τη Γουιάνα που ενσάρκωσε τη Charlotte. Η συγκεκριμένη επιλογή όμως δεν ήταν μια από τις αυθαιρεσίες της παραγωγής. Στην πραγματικότητα, η βασίλισσα Charlotte καταγόταν από πορτογαλική οικογένεια με αφρικανούς προγόνους. Σε κάποια γραπτά της εποχής περιγράφεται ως “μιγάς”, αν και σε ζωγραφικούς πίνακες αναπαριστάται λευκή.

Η Charlotte πέθανε το 1818 σε ηλικία 74 ετών. Ο σύζυγός της Γεώργιος Γ’ ήταν τότε εντελώς κωφός, τυφλός και αποκομμένος από την πραγματικότητα. Δεν ενημερώθηκε ποτέ για το θάνατο της συζύγου του και πέθανε κι ο ίδιος δύο χρόνια αργότερα.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: Instagram/@bridgertonnetflix

Διάβασε ακόμη