Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

5 τρόποι για να μην σπαταλάς τα χρήματά σου

Για να τα διαχειρίζεσαι καλύτερα.

Μπορεί να περνάς μία καλή περίοδο, οικονομικά, μπορεί και όχι. Όπως και να έχει, όμως, καλό είναι να ξοδεύεις τα χρήματά σου με σύνεση, γιατί όπως έχει πει και ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός “τα λεφτά φεύγουν σαν ατμός”.

Ο σοφός Βυζαντινολόγος, όμως, δεν είναι ο μόνος που έχει θίξει το θέμα. Το Πανεπιστήμιο του Harvard έχει μιλήσει αρκετά γι’ αυτό και οι οικονομολόγοι του έχουν όλων των ειδών τα άρθρα και τα δοκίμια με πολύτιμες συμβουλές, οι οποίες μπορούν να σε καθοδηγήσουν, με ευκολία.

Διάβασε ακόμη – 4+1 αιτίες που μπορεί να χαλάσουν οι διακοπές με τους φίλους σου

#1. Ανάλυσε όλες τις επιλογές πριν κάνεις μία αγορά

Αυτός ο κανόνας μας λέει ότι, πριν κάνουμε μια δαπάνη, πρέπει να αναλύουμε τον ανταγωνισμό, να αναζητούμε άλλες επιλογές για αυτό που θέλουμε και να μη λειτουργούμε παρορμητικά, έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή, στην καλύτερη δυνατή τιμή.

#2. Σκέψου τον μελλοντικό σου εαυτό

Πρέπει να έχουμε κατά νου το μέλλον πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση, ειδικά όταν πρόκειται για χρήματα. Για αυτό υπάρχει ένα κόλπο, το οποίο συνίσταται στο να δώσουμε ένα όνομα στον μελλοντικό μας εαυτό, ώστε να μπορούμε να σκεφτούμε αυτό το πρόσωπο πιο καθαρά και με πιο προσωπικό τρόπο, γεγονός που διευκολύνει τα έξοδά μας.

#3. Εκμεταλλεύσου τις εκπτώσεις

Ένας καλός τρόπος για να προστατέψουμε τα χρήματά μας είναι να αξιοποιήσουμε τις εκπτωτικές περιόδους, όπου μπορείτε να βρούμε τα ίδια πράγματα σε καλύτερη τιμή. Φυσικά, οφείλουμε πάντα να εξετάζουμε αν η έκπτωση είναι παραπλανητική ή αν πραγματικά αξίζει.

Διάβασε ακόμη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους φακούς επαφής

#4. Χρησιμοποίησε το φαινόμενο Hawthorne

Το φαινόμενο Hawthorne λέει ότι οι άνθρωποι τείνουν να ενεργούν καλύτερα, να είναι πιο παραγωγικοί και υπεύθυνοι όταν αισθάνονται ότι υπάρχουν συνέπειες ή ότι κάποιος τους παρακολουθεί, και αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και με τα χρήματα. Ένας καλός τρόπος να πετύχει αυτό, είναι με την ύπαρξη ενός κοινού αποταμιευτικού λογαριασμού ή με τη βοήθεια ενός οικονομικού συμβούλου.

#5. Δημιούργησε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Η διατήρηση ενός τέτοιου ταμείου μπορεί να αποδειχθεί “σωτήρια” σε ατυχήματα, απροσδόκητες καταστάσεις ή απρόβλεπτα έξοδα. Δεν απαιτούνται καν πολλά χρήματα, ακόμη και τα μικρότερα ποσά, σε συστηματική βάση, αθροίζονται και αυξάνουν το ταμείο.

Πηγή: esquire.com.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη