Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

5 πράγματα που πρέπει να κάνεις εάν σκέφτεσαι να χωρίσεις

Εάν αυτές τις μέρες των γιορτών αισθάνεσαι πως η σχέση σου σε πνίγει, και πως το διαζύγιο είναι η μοναδική σου επιλογή, πιο κάτω θα βρεις κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν πάρεις την τελική σου απόφαση.

Η πρώτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, τουλάχιστον στη Μεγάλη Βρετανία είναι από τις πιο πολυάσχολες για τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με τα διαζύγια. Οι προβλέψεις για φέτος, λόγω του Covid-19 – όπου πολλά ζευγάρια πέρασαν χρόνο μαζί στο σπίτι- είναι πως η λεγόμενη Divorce Day θα είναι ακόμη πιο έντονη.

Σύμφωνα με στοιχεία το 2018, μια online υπηρεσία διαζυγίων κατέγραψε στο Ηνωμένο Βασίλειο 40,500 επισκέψεις μέχρι τις 8 Ιανουαρίου της χρονιάς αυτής, από ανθρώπους που έψαχναν πληροφορίες για διαζύγιο, αριθμός που προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί τον Ιανουάριο του 2021.

Αν και εσύ είσαι σε αυτή τη φάση, διάβασε πιο κάτω τι πρέπει να σκεφτείς πριν πάρεις την τελική σου απόφαση.

1. Διάβασε αυτά τα δυο βιβλία τα οποία προτείνουν γνωστοί σύμβουλοι γάμου.

Το πρώτο είναι το “If You’re in My Office, It’s Already Too Late”  του  James J. Sexton. Θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς εάν η σχέση σου μπορεί να φτιαχτεί ξανά. Το δεύτερο είναι το :Reconcilable Differences”, της Cate Cochran. Ένα διαζύγιο θεωρείται αποτυχία ωστόσο η συγγραφέας καταγράφει ιστορίες αποτυχημένων γάμων, συμπεριλαμβανομένου και του δικού της και τονίζει πως ένα διαζύγιο δεν είναι και τέλος του κόσμου.

2. Συμβουλεύσου έναν ειδικό

Εάν δεν αισθάνεσαι άνετα να συζητήσεις τα προβλήματα στο γάμο σου με τους φίλους ή με την οικογένεια σου  συμβουλεύσου ένα σύμβουλο γάμου ή ένα θεραπευτή. Μπορείς να το κάνεις μόνη σου ή με τον σύντροφο σου. Μπορεί η κίνηση αυτή να σας βοηθήσει τα δείτε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι.

3. Αξιολόγησε τους φόβους σου

Πολλές φορές αφήνουμε το φόβο να μας καταβάλει και παίρνουμε αποφάσεις βασισμένες σε αυτόν. Ιδιαίτερα εάν υπάρχουν παιδιά, κοινά δάνεια και περιουσιακά στοιχεία ο φόβος γίνεται πιο έντονος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να μείνεις σε μια σχέση που δεν σε κάνει ευτυχισμένη, αλλά να βρεις τη χρυσή τομή. Γράψε κάτω όσα σε φοβίζουν. Μπορείς επίσης να κάνεις αυτή την άσκηση με τον σύντροφο σου.

4. Άκουσε αυτό το podcast

Πολλοί άνθρωποι όταν βρεθούν στην θέση αυτή, να σκέφτονται δηλαδή το διαζύγιο, θεωρούν ότι είναι οι μοναδικοί στον κόσμο. Το Dear Sugars podcast, των Cheryl Strayed και Steve Almond για τους NY Times, απαντά σε όλες σου τις ερωτήσεις.

5. Κατάγραψε όλες σου τις απορίες

Φτιάξε μια λίστα με τις πιο απλές ερωτήσεις. Θέλεις να χωρίσεις ή να πάρεις διαζύγιο; Αν θες να πάρεις διαζύγιο πως θα προχωρήσεις; Πως θα βρεις έναν καλό δικηγόρο; Μήπως ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τη ψυχολογία σου; Ποια είναι τα δικαιώματα σου; Τι δεν γνωρίζεις;

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη