Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

3 μύθοι για την ομορφιά που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Οι beauty “κανόνες” που πρέπει να σταματήσεις να ακολουθείς.

Αν σου αρέσει ο τομέας του skincare και γενικότερα της ομορφιάς, μάλλον τον παρακολουθείς από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να έχεις ακούσει / διαβάσει / συναντήσει διάφορους “κανόνες” που λέγονται κατά καιρούς ή που έχουν διαδοθεί ευρέως όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να θεωρούνται αληθείς από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Κάποια πράγματα μπορεί να είναι σωστά, υπάρχουν ωστόσο και κάποια άλλα που πλέον θεωρούνται “μύθοι” – γι’ αυτό και οφείλεις να σταματήσεις να τους πιστεύεις. Η επιστήμη άλλωστε έχει προοδεύσει τόσο πολύ και σε αυτόν τον χώρο, οπότε κάθε χρόνο πρέπει να παρακολουθούμε όλες τις αλλαγές και νέες εξελίξεις.

Διάβασε ακόμη – NYFW SS ’24: Τα εντυπωσιακά beauty looks των διάσημων οίκων που θα αντιγράψουμε

Μύθος no.1: Η αντιγήρανση πρέπει να ξεκινά αφού εμφανιστούν ρυτίδες

Αν και οι απόψεις διίστανται ακόμη σε αυτή την προβληματική του πότε ακριβώς πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί η αντιγηραντική φροντίδα, είναι αλήθεια ότι όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι είναι καλό να δρούμε ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν όσο περνάει ο καιρός και σίγουρα κατά περίπτωση, πάντως πριν σχηματιστούν οι πρώτες ρυτίδες. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον, επομένως το θέμα της αντιγήρανσης πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να μην “κολλάμε” σε ηλικίες και άλλους αριθμούς. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τη χρήση βαριών αντιρυτιδικών κρεμών και ενέσιμων σε κοπέλες που μόλις μπήκαν στη δεκαετία των 20 καθώς τότε μιλάμε για υπερβολή. Από την άλλη, το να βάζει κανείς ενυδατική κρέμα για πρώτη φορά στα 40 του, είναι επίσης μια τακτική που δεν θα τον ωφελήσει πουθενά.

Συμπέρασμα; Η φροντίδα της επιδερμίδας μας, είτε μιλάμε για ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία, είτε για αντιγήρανση, είναι καλό να ξεκινάει από νωρίς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και χωρίς υπερβολές, μιας και πρέπει να λειτουργεί προληπτικά.

Διάβασε ακόμη – Σοφία Χατζηπαντελή: Έκοψε τα μαλλιά της και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Μύθος no.2: Για να λειτουργήσει καλά μια κρέμα, πρέπει να σε “τσούξει”

Ένα από τα πιο διαδεδομένα πράγματα που ακούγονται κατά καιρούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κρεμικά προϊόντα και την περιποίηση της επιδερμίδας, είναι ότι το τσούξιμο είναι καλό και αποδεικνύει ότι το προϊόν “δουλεύει”. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι με όλα τα συστατικά, αφού ίσα ίσα αν κάτι σε τσούζει, οφείλεις να σταματήσεις άμεσα την εφαρμογή του στο πρόσωπό σου. Είναι μάλιστα και μια από τις αντενδείξεις που πάντοτε περιέχονται στις οδηγίες των ορών / κρεμών.

Ένα προϊόν, για να θεωρηθεί αποτελεσματικό, πρέπει να σέβεται καταρχάς τον επιδερμικό φραγμό και να μην προκαλεί κανέναν απολύτως ερεθισμό, ενώ ταυτόχρονα οφείλει να περιποιείται την επιδερμίδα και να της χαρίζει όλα τα οφέλη που υπόσχεται. Εξαίρεση αποτελούν κρέμες, μάσκες και οροί με AHAs & BHA, οξέα φρούτων, που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες και μπορεί πράγματι να σε τσούξουν, ιδίως αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, κι αυτό λόγω της ισχυρής δράσης τους. Σε αυτή την περίπτωση, ένας μικρός ερεθισμός είναι δικαιολογημένος, μόνο εφόσον διαρκέσει λίγη ώρα και δεν προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα (έντονο πόνο ή ερυθρότητα που δεν υποχωρεί, κνησμό που κρατάει ώρες κλπ).

Μύθος no.3: Το δέρμα μου με “τραβάει”, άρα είναι καθαρό

Άλλος ένας μύθος που αφορά τον καθαρισμό προσώπου: παλιότερα πίστευαν ότι αν σε “τραβούσε” η επιδερμίδα σου, σήμαινε ότι είχε καθαρίσει απόλυτα από τους ρύπους και τα υπολείμματα μακιγιάζ. Πράγματι, αυτό ακριβώς σημαίνει, αλλά με την αρνητική έννοια: η επιδερμίδα “αδειάζει”, στεγνώνει αφού αφαιρούνται ακόμα και τα απαραίτητα λιπίδια που έχει ανάγκη για να διατηρείται ενυδατωμένη. Αυτό προκαλείται κυρίως από σκληρά καθαριστικά που αφυδατώνουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα αυτή την αίσθηση τραβήγματος, που άνετα μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και έλλειψη άνεσης. Με λίγα λόγια, αν νιώθεις το δέρμα σου σαν χαρτί, μάλλον έχει αφυδατωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και σχεδόν πάντα είναι υπαίτιο κάποιο καθαριστικό ή scrub.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη