Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Γιατί το “New Look” του Christian Dior θεωρείται iconic

Σαν σήμερα γεννήθηκε Γάλλος Couturier Christian Dior και εμείς ανατρέχουμε στην ιστορία του “New Look”.

Της Άντριας Τόλλα

Υπάρχουν μερικοί σχεδιαστές που αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο βιβλίο της ιστορίας της μόδας με τις δημιουργίες τους να εμπνέουν γενιές και γενιές νεαρών σχεδιαστών. Ένας από αυτούς ήταν και ο μέτρ της μόδας Christian Dior.

Ο Christian Dior γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1905, μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της Belle Epoque, έτσι όταν άρχισε να ασχολείται με το χώρο της μόδας, οι δημιουργίες του ήταν επηρεασμένες από το στυλ εκείνης της εποχής.

Στο  τέλος της δεκαετίας του 40 έγραψε το δικό του κεφάλαιο στο χώρο της μόδας, λανσάροντας το επονομαζόμενο “New look” ,το όποιο ουσιαστικά ήταν η επιστροφή στο στυλ της Βelle Epoque.

Το iconic “New Look” αποτελείται από το “Bar Jacket”, σακάκι με στρογγυλούς ώμους και στενή μέση, ώστε να αναδεικνύει τις καμπύλες και το στήθος και μια φούστα “κύκλος” με αμέτρητες πιέτες. Τότε, το 1947  όταν είχε πρωτοεμφανιστεί το “New look” είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί λίγα χρόνια μετά τον Β᾽ Παγκόσμιο πόλεμο, το ύφασμα ήταν ακόμη δυσεύρετο στην αγορά, κι ο Dior  για το συγκεκριμένο look χρησιμοποιούσε ύφασμα που έφτανε μέχρι και τα 18 μέτρα. Επιπλέον, το γυναικείο στυλ μέτα τον πόλεμο  άρχισε να αλλάζει σιγά-σιγά. Οι γυναίκες είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται από τις στενές γραμμές και τους κορσέδες .

Ωστόσο ο Christian Dior δήλωνε “δημιουργώ για να κάνω τη γυναίκα όμορφη” και πάρα της αντιδράσεις που είχε προκαλέσει, το “New look” φορέθηκε από αμέτρητες γυναίκες στην Ευρώπη και στην Αμερική τότε, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα iconic look που εμπνέει συνεχώς νεαρούς σχεδιαστές.

Κεντρική φωτογραφία: Instagram/@eugeniagaravani

Διάβασε ακόμη