Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

“The Queen’s Gambit”: Αναλύουμε τα hair & make up looks της πρωταγωνίστριας

Η Anya Taylor-Joy καθήλωσε το κοινό, τόσο με το ταλέντο της όσο και με την ομορφιά της που άρμοζε εντυπωσιακά με το ύφος των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Εκτός από την υπέροχη -και συγκινητική- ιστορία που ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια των μόλις επτά επεισοδίων, δεν γινόταν να μην παρατηρήσουμε τα άκρως προσεγμένα hair και makeup looks της πρωταγωνίστριας, Anya Taylor-Joy.

Οι beauty routines της εποχής εκείνης έδωσαν κατευθύνσεις στον Daniel Parker, hair και makeup designer του show, ώστε να μιμηθεί κατάλληλα το ύφος των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το μακιγιάζ και τα μαλλιά της Beth Harmon παίζουν πολύ κρίσιμο ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Η σειρά ξεκινάει με ένα 8χρονο κοριτσάκι που μόλις έχει χάσει τη μητέρα του και οδηγείται σε ορφανοτροφείο. Τα μακριά κόκκινα μαλλιά της κόβονται σε ένα πολύ κοντό bob κούρεμα και αφέλειες που φτάνουν στη μέση του μετώπου της. Η επιλογή του κουρέματος δεν είναι τυχαία: αποτελούσε το χαρακτηριστικό κούρεμα της εποχής, που όμως μόνο για ομορφιά δεν γινόταν. Απεναντίας, αποτελούσε ένα πρακτικό και εύκολο στη συντήρηση κούρεμα, που το έκαναν όλα τα κοριτσάκια στο ορφανοτροφείο χωρίς διακρίσεις.

Καθώς μεγαλώνει το παιδί-θαύμα, και καταλαβαίνει τόσο η ίδια όσο και οι γύρω της το ασύλληπτο ταλέντο της στο σκάκι, βλέπουμε και τις αλλαγές στην εμφάνισή της. Στα 15 της υιοθετείται από ένα άτεκνο ζευγάρι και φεύγει από τον χώρο που τη φιλοξενούσε τα παιδικά της χρόνια. Στην πρώτη της συμμετοχή σε τουρνουά σκάκι, η εμφάνισή της παραμένει «εφηβική»: σκόπιμα δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ρούχα, στο χτένισμα και στο (ανύπαρκτο) μακιγιάζ της.

Τα επόμενα χρόνια της εφηβικής ζωής της, και καθώς λαμβάνει μέρος σε όλο και περισσότερους – και πιο σοβαρούς – διαγωνισμούς σκακιού, η ίδια δείχνει να ενδιαφέρεται όλο και πιο πολύ για το ντύσιμό και την εμφάνισή της εν γένει. Τα μαλλιά της είναι πάντα προσεκτικά χτενισμένα όπως αρμόζουν σε μια κοπέλα της εποχής που σέβεται τον εαυτό της, ενώ το signature ginger χρώμα τους την κάνουν να δείχνει απίστευτα θηλυκή και σοφιστικέ, ίσως και λίγο μεγαλύτερη από την ηλικία της.

 Σχετικά με την περούκα της πρωταγωνίστριας, κάθε βράδυ της έβαζαν ρόλεϊ για να κρατάει αυτόν τον υπέροχο κυματισμό στις άκρες της – σήμα κατατεθέν των χτενισμάτων της εποχής.

Παρομοίως, το μακιγιάζ που υιοθετεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς έχει πολύ μικρές παραλλαγές. Το κλασικό eye liner στα μάτια και το κραγιόν (που οι αποχρώσεις του ποικίλλουν ανάλογα την περίσταση), ολοκληρώνουν  με τον καλύτερο τρόπο την κομψή εμφάνισή της. Και πάλι, το συγκεκριμένο μακιγιάζ είχε ως στόχο να της δώσει ένα mature look και να την κάνει να δηλώσει σιωπηρά τη (δυναμική) παρουσία της σε έναν κατά τ’ άλλα ανδροκρατούμενο χώρο. 

Η μόνη φορά που παρέκκλινε από αυτό το classic eye makeup look ήταν όταν, εμπνευσμένη από ένα μουσικό κλιπ που χόρευε μετά μανίας η ίδια στο σαλόνι της, θέλησε να αντιγράψει το μακιγιάζ της ροκ σταρ. Σε ένα επεισόδιο εμφανίζεται με μια γραμμή eye liner τραβηγμένη στην κάτω γραμμή των βλεφαρίδων της, ένα make up look που απέτυχε να κάνει σωστά. Μήπως με αυτόν τον τρόπο μας δείχνει έμμεσα και την κακή ψυχολογική της κατάσταση, με όλους τους εθισμούς που την διέκριναν;

Σε κάθε περίπτωση, τα επιβλητικά και προσεγμένα looks της, καθώς και η έμφυτη κομψότητα που απέπνεε, σε συνδυασμό με την απέραντη εξυπνάδα της την καθιστούν ένα είδωλο της εποχής που θαυμαζόταν από το ευρύ κοινό, τους συνομιλήκους ακόμα και τους αντιπάλους της, σε έναν χώρο όπου επικρατούσε κατεξοχήν το ανδρικό στοιχείο.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: Instagram/@the.queensgambitnetflix, @anyataylorjoy

Διάβασε ακόμη