Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ανοίγει τις πόρτες του ανακαινισμένου Μεγάρου Μαξίμου

Η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας παρουσίασε στο περιοδικό Architectural Digest την ανακαινισμένη δυτική πτέρυγα του Πρωθυπουργικού γραφείου.

“Ως συνιδρύτρια του Zeus + Dione, ενός οίκου μόδας υψηλής ποιότητας που αναδεικνύει την ελληνική χειροτεχνία – η Μαρέβα Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη είναι εκπαιδευμένη στο ντιζάιν”, γράφει στην εισαγωγή του το άρθρο του περιοδικού Architectural Digest που είναι αφιερωμένο στην ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου. “Έτσι, όταν ο σύζυγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2019, δεν μπορούσε να μην παρατηρήσει ότι ο χώρος όπου εκείνος εργάζεται αλλά και όπου υποδέχεται ξένους αξιωματούχους δεν ήταν ακριβώς μια διαφήμιση για την ελληνική αισθητική”.

Η σύζυγος του Πρωθυπουργού σχολιάζει ότι το κτίριο είχε να βαφτεί από το 2004, λίγο πριν η Αθήνα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ήταν η αφορμή για να γίνει μια ανακαίνιση, ώστε το εμβληματικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας να αποκτήσει την αίγλη που ταιριάζει στην κληρονομιά και την ιστορία του. Έτσι, λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του Πρίγκιπα Κάρολου και άλλων ξένων ηγετών που είχαν προσκληθεί για την 25η Μαρτίου, ο χώρος ανανεώθηκε με μερικές μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις.

“Η φιλοσοφία μου ήταν ότι πρέπει να αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε, να αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό”, λέει η Μαρέβα Μητσοτάκη, ενώ θυμάται πως η αντίδραση του Πρωθυπουργού όταν του ανακοίνωσε τα σχέδιά της ήταν πως του άρεσε η ιδέα αλλά έθεσε βέτο ως προς το κόστος. “Μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε, αλλά δεν μπορεί να κοστίσει στο ελληνικό κράτος ούτε μια δεκάρα”, θυμάται ότι ήταν η φράση που είπε.

Έτσι, την ανακαίνιση ανέλαβε μια ομάδα από περίπου 10 εθελοντές που δούλεψε για την αποκατάσταση τριών αιθουσών: της αίθουσας συσκέψεων, του χώρου υποδοχής και του γραφείο του Πρωθυπουργού. Για τη διακόσμηση των χώρων ζητήθηκε από Έλληνες καλλιτέχνες, συλλέκτες αλλά και από ιδρύματα να δανείσουν έργα τέχνης για μια περίοδο δύο ετών. “Η σκέψη είναι να ανανεώνουμε τη συλλογή των έργων τέχνης κάθε δύο χρόνια, ώστε να μπορούμε να αναδείξουμε το ταλέντο των Ελλήνων καλλιτεχνών τόσο στους ξένους αξιωματούχους που επισκέπτονται το χώρο όσο και σε πολίτες”, εξηγεί η ίδια, αποκαλύπτοντας ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανοίγει το γραφείο στο κοινό μία φορά το μήνα.

Τα υλικά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση επιλέχθηκαν έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις παραδόσεις διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας. Έτσι, υπάρχει ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα στο σαλόνι, αλλά και ένα μαρμάρινο τραπεζάκι των αδελφών Ζωή και Νίκη Μόσκοφογλου. Η κονσόλα Aria της Ελληνίδας interior designer Rena Dumas (την οποία δάνεισαν για το Μέγαρο Μαξίμου τα παιδιά της) ακουμπάει σε έναν τοίχο στην αίθουσα συσκέψεων, ενώ μια σκαλιστή παιδική καρέκλα, δημιουργία του Σκυριανού ξυλουργού Λευτέρη Αυγοκλούρη έχει περίοπτη θέση στο σαλόνι.

Άλλος ένας στόχος της συζύγου της πρωθυπουργού, ήταν μέσα από τις εργασίες ανακαίνισης να αναδειχτεί η δουλειά γυναικών καλλιτεχνών. Υπό αυτό το πρίσμα, ένα γλυπτό της κεραμίστας Ελένης Βερναρδάκη κοσμεί την αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ για το σαλόνι, η Ελληνοαργεντίνη Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου πρόσφερε ένα υφαντό που απεικονίζει το φαράγγι της Σαμαριάς. “Την κάλεσα στην Αργεντινή και τη ρώτησαν αν έχει κάτι που θα ήθελε να μας δανείσει, και εκείνη όχι μόνο συμφώνησε αλλά ο σύζυγός της το έφερε ο ίδιος, ώστε να έχει φτάσει έγκαιρα για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου”, διηγείται η κυρία Μητσοτάκη.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: Instagram/@archdigestindia

Διάβασε ακόμη